ΚΡΉΤΗ
Κρητική Συνταγή: Πένες σκιουφιχτές με απάκι και μυζήθρα Χανίων
Όλοι σχεδόν αγαπάνε τα ζυμαρικά αλλά θεωρούνται καθημερινό πιάτο στην μεσογειακή διατροφή μας. Κάποιες φορές λοιπόν χρειάζεται κάτι ακόμα ώστε να ξεχωρίσουν και να τα απολαύσουμε με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη. Σήμερα λοιπόν σας παρουσιάζουμε την πολύ απλή και σύντομη συνταγή που απογειώνει τα σκιουφιχτά ζυμαρικά σας! Το κρητικό απάκι κάνει την διαφορά και όσοι έχουν δοκιμάσει το ξέρουν…
Ας δούμε την διαδικασία μαγειρέματος και τα συστατικά που χρειάζονται για την συγκεκριμένη συνταγή:
Πρώτο μας μέλημα είναι να προετοιμάσουμε το χώρο εργασίας. Έπειτα, κόβουμε το απάκι σε κομμάτια ίδιου περίπου ίδιο μέγεθος με τα ζυμαρικά μας, τα λαχανικά σε λεπτές φέτες, τρίβουμε τη ντομάτα και ψιλοκόβουμε το δυόσμο μας.
Στη συνέχεια βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ξερό και μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε και σωτάρουμε κρατώντας δυνατή φωτιά το απάκι με τη κομμένη πιπεριά.
Αφού πάρουν χρώμα τα υλικά στο τηγάνι, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά προσθέτουμε τη τριμμένη ντομάτα, το μπαχάρι και τη δάφνη. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 λεπτά, χωρίς όμως να εξατμιστεί όλο το νερό.
Παράλληλα γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό, προσθέτουμε πολύ αλάτι, λίγο λάδι και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τις σκιουφιχτές πέννες και αφήνουμε να βράσουνε για όσο χρόνο αναγράφει το πακέτο.
Όταν θα είναι έτοιμες αποσύρουμε και σουρώνουμε χωρίς να ρίξουμε νερό τους. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να είναι έτοιμη και η μυρωδάτη σάλτσα με το απάκι. Τα βάζουμε όλα μαζί σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο δυόσμο και σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστά! Τελευταία “πινελιά” είναι η προσθήκης της μυζήθρας στα πιάτα μας… Καλή όρεξη!
Συστατικά για 4 – 6 άτομα:
- Μισό κιλό μακαρόνια (πένες) σκιουφιχτές
- 300 γραμ απάκι καπνιστό
- 2 πιπεριές πράσινες
- 3 ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
- 200 γραμ. μυζήθρα Χανίων
- 3 μπαχάρια
- 1 φύλλο δάφνη
- Μισό ποτήρι κόκκινο κρασί
- 40 ml. αγνό ελαιόλαδο
- αλάτι χοντρό
- πιπέρι φρέσκοκομμένο
- θυμάρι ξερό
- 10 φύλλα δυόσμο