Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Τα 15 ευρώ «αγγίζει» ο πασχαλινός οβελίας! – Καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αισχροκέρδεια στη λιανική, με βάση τις δικές τους χαμηλές τιμές, καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη τη χώρα, με την τιμή του πασχαλινού οβελία να «πετάει» προς τα 14 ή και 15 ευρώ το κιλό, σπάζοντας τα ρεκόρ ακρίβειας όλων των εποχών, σε έναν μέσο όρο πανελλαδικά.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Ανασυγκρότηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης, καταγγέλλει ευθέως φαινόμενα αισχροκέρδειας με βάση τις τιμές που φαίνεται πως αρχίζουν ήδη να διαμορφώνονται στο «τσιγκέλι» του κρεοπώλη, ενώ εκφράζει και την έντονη ανησυχία του ότι τα κρούσματα των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αμνοεριφίων, ειδικά φέτος, θα οργιάσουν.

Τα «ψίχουλα» Γεωργαντά από τη μια μεριά – δηλαδή τα 50 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των κτηνοτρόφων σε ολόκληρη τη χώρα – και η ολοένα και μεγαλύτερη αποδυνάμωση των καταναλωτών από την άλλη, σύμφωνα με τον Γιώργο Τζουλιαδάκη, είναι παράγοντες που δείχνουν πως πλέον «έχουμε χάσει την παρτίδα».

«Ακόμα και 15 ευρώ το κιλό να πληρωθούν το κρέας τους οι κτηνοτρόφοι, δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος και τις ζημιές που έχουν υποστεί. Αλλά, και από την άλλη, με τιμές καταναλωτή 14 και 15 ευρώ, το αρνί και το κατσίκι θα είναι απλησίαστα για τον κόσμο», ξεκαθάρισε ο συνδικαλιστής. «Εμείς από τον χειμώνα φωνάζαμε και λέγαμε πως η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει μέτρα. Τώρα πια είναι αργά. Έχει “πετάξει το πουλάκι”», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Τζουλιαδάκης προκαλεί τον οποιονδήποτε να κάνει μια έρευνα στα σφαγεία της Κρήτης. Και τότε θα διαπιστώσει ότι οι κτηνοτρόφοι πλέον μειώνουν επικίνδυνα τα κοπάδια τους, αδυνατώντας να τα συντηρήσουν. «Από πέρυσι, η μείωση στο παραγόμενο κρέας πιστεύω ότι σίγουρα φέτος θα φτάσει στο 40%. Και αν τώρα το Πάσχα καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών, θεωρώ απολύτως σίγουρο ότι το καλοκαίρι θα γίνονται οι εκδηλώσεις στην Κρήτη αποκλειστικά με εισαγόμενα κρέατα, αφού δε θα υπάρχει πλέον ντόπια παραγωγή»!

Κατήγγειλε αισχροκέρδεια

Την εκτίμηση ότι η τιμή του αρνιού στην Κρήτη ενόψει Πάσχα δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 10,5 ευρώ, από τη στιγμή που ο κτηνοτρόφος πουλά με 6,5-7 ευρώ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για αισχροκέρδεια, όπως τόνισε.

Όπως εξήγησε, το 80% των αμνοεριφίων έχουν πωληθεί ήδη το διάστημα από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο στους εκτροφείς-εμπόρους σε τιμές από 2,10 έως 2,40 ευρώ. Μόνο ένα 20% των αμνοεριφίων παραμένει διαθέσιμο από τους κτηνοτρόφους, που σφάζουν σήμερα στο Ρέθυμνο σε τιμές 6,5-7 ευρώ το κιλό το αρνί και 8 ευρώ το κατσίκι, δηλαδή πολύ κάτω του κόστους, παρά την αύξηση κατά 1 ευρώ που καταγράφεται συγκριτικά με το περυσινό Πάσχα. «Με το κόστος να έχει διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί στο μεταξύ, εμείς θα έπρεπε να πουλήσουμε στους κρεοπώλες 10-11 ευρώ το κιλό, δηλαδή σε τιμές απαγορευτικές για τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο κτηνοτρόφος καλείται να απορροφήσει τους κραδασμούς και να πουλήσει στις προαναφερθείσες τιμές πολύ κάτω του κόστους. Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο κ. Βενιεράκης, η τιμή του αρνιού για τον καταναλωτή δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 10-10,5 ευρώ και του κατσικιού τα 11,5 ευρώ. «Ας μην πιέζουν κι άλλο τον κόσμο τώρα που έχει ανάγκη, που έχουν όλα αυξηθεί», τόνισε αναφερόμενος σε όσους δραστηριοποιούνται στην εμπορία του κρέατος. Κάλεσε δε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν τη δουλειά τους, για να αποτραπούν τυχόν παιχνίδια αισχροκέρδειας απέναντι στους καταναλωτές.

«Το καλοκαίρι δε θα υπάρχει κτηνοτροφία στην Κρήτη»

Ο κ. Βενιεράκης εμφανίστηκε απογοητευμένος από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κτηνοτροφία στην Κρήτη, προβλέποντας και αυτός ότι το καλοκαίρι θα “σβήσει” αν δε ληφθούν μέτρα. Όπως εξήγησε, ο φετινός βαρύς χειμώνας οδήγησε στον θάνατο χιλιάδων αμνοεριφίων, ενώ η εκτίναξη των τιμών στις ζωοτροφές έχει ως αποτέλεσμα πολλά παραγωγικά ζώα να οδηγούνται στη σφαγή και άλλα να πεθαίνουν από ασιτία. Τόνισε, τέλος, ότι για να αντιμετωπιστεί η παρούσα έκτακτη κατάσταση θα πρέπει να δοθεί έκτακτη ουσιαστική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, χαρακτηρίζοντας και ο ίδιος «ψίχουλα» τα μέτρα που έχουν ληφθεί. «Η ενίσχυση του 2% επί του τζίρου του 2021 για την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων είναι γύρω στα 300-400 ευρώ, που δε φτάνουν ούτε για την αγορά ενός τόνου καλαμποκιού», κατέληξε.

«Σφάζουν» τα ζώα τους – Μειωμένη η κίνηση στα κρεοπωλεία

Όμως, το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στην Κρήτη… Ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας οι παραγγελίες στα παραδοσιακά κρεοπωλεία είναι οι μισές απ’ ό,τι τέτοια μέρα πέρυσι, ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 30-40%, ενώ κτηνοτρόφοι σε Λάρισα, Καστοριά και Ιωάννινα “έσφαξαν” σχεδόν 20.000 ζώα και αποχαιρέτησαν το επάγγελμα. Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και στο κόστος ζωοτροφών “χτύπησαν” αιγοπροβατοτρόφους και κρεοπώλες που αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που φιλοξενήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους κτηνοτρόφους, αλλά και για τους κρεοπώλες, παρουσίασαν οι:

– Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και μέλος Δ.Σ. του ΕΕΘ,

– Δημήτριος Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς,

– Δημήτριος Στραζέμης, πρόεδρος αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά και εκπρόσωπος της Πενελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και

– Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης.

«Με βάση το κόστος παραγωγού όπως έχει διαμορφωθεί, τα έξοδα σφαγής, μεταφοράς και κρεοσκόπησης και την απώλεια στο βάρος των ζώων, κανονικά, για να μη ζημιώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και το εμπόριο, το αρνί και το κατσίκι θα έπρεπε να πωλούνται προς 18 ευρώ το κιλό και πάνω», είπε ο κ. Μόσχος.

«Βέβαια, με αυτή την τιμή στη λιανική, θα “έκαναν πάρτι” οι εισαγωγείς και έμποροι αρνοκάτσικων από τις γειτονικές χώρες», όπως σημείωσε. Έτσι, αναγκαστικά, ο παραγωγός που έχει κόστος 8,87-9 ευρώ/κιλό θα κόψει από τα περιθώρια, που δεν έχει, και θα πουλήσει προς 7-7,5 ευρώ/κιλό. Ο έμπορος και ο κρεοπώλης, που μαζί με τα σφαχτικά και τα λοιπά έξοδα θα είχαν κόστος 12,30-12,50 ευρώ/κιλό, περιορίζουν και αυτοί τα κέρδη που… δε θα έχουν, για να μπορέσουν να πουλήσουν προς 13-14 ευρώ/κιλό, αν και όλα δείχνουν πως το αρνάκι και το κατσικάκι γάλακτος, στο τσιγκέλι, θα φτάσουν τα 15 ευρώ/κιλό.

Ο κ. Μόσχος και ο κ. Στραζέμης άσκησαν σκληρή κριτική στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λέγοντας ότι η ενίσχυση του 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών μονάδων που δίνει η κυβέρνηση, για να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι να αγοράσουν ζωοτροφές, είναι “ψίχουλα”, γιατί αναλογικά “πέφτουν” μόλις 0,70 ευρώ ανά προβατίνα. «Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν τετραπλάσιο κόστος στα καύσιμα και στο σογιάλευρο, απ’ ό,τι οι Ρουμάνοι, δίνουν στα ζώα μόνο μη γενετικά τροποιημένες ζωοτροφές και αναγκάζονται με αυτά τα δεδομένα να σταθούν απέναντι στον ανταγωνισμό των φθηνότερων εισαγόμενων κρεάτων», όπως είπαν.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Με το τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι να είναι αυξημένο τη φετινή περίοδο κατά 9% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν στην προμήθεια του πασχαλινού οβελία.

Σύμφωνα τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρη Γίτσα «ο κόσμος θα πρέπει να παραγγείλει έγκαιρα». «Όποιος δεν έχει παραγγείλει, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, επόμενο είναι να “πέσει” θύμα κερδοσκοπικών κινήσεων και συμπεριφορών».

Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να προβούν και σε μια έρευνα αγοράς, προτού αγοράσουν το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι. Όπως ανέφερε ο κ. Γίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η τιμή πώλησης στο αρνί και στο κατσίκι εξαρτάται από το που το έχει προμηθευτεί ο κρεοπώλης. «Όποιος έχει προμηθευτεί κρέατα από δύο μεσάζοντες, επόμενο είναι πως θα πρέπει να πωλήσει επιπλέον 1,5 ευρώ το κιλό το αρνί για να έχει κέρδος» είπε και συμπλήρωσε: «Αν ο καταναλωτής γνωρίζει όμως ότι ο κρεοπώλης δεν έχει μεσάζοντα και τα προμηθεύεται ο ίδιος, μπορεί να βρει με 10,5 ευρώ το κιλό το αρνί».

Επίσης, ένας ακόμη παράγοντας που θα επηρεάσει την τελική τιμή του αμνοεριφίου είναι ο τρόπος που θα επιλέξει ο καταναλωτής να το προμηθευτεί, ολόκληρο ή μισό.

Τέλος, μιλώντας για την τιμή που πουλάει ο παραγωγός, ο πρόεδρος του ΕΔΟΚ, υπογράμμισε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο στα 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια τιμή πάρα πολύ σημαντική για τον παραγωγό, είναι πρωτόγνωρη».

πηγή: neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ