ΚΡΉΤΗ
Κρήτη: Ημέρα οδικής ασφάλειας για τη Στέλλα και τον Γιάννη
Αφιερωμένη η ημέρα για την οδική ασφάλεια που οργάνωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης στη Στέλλα και τον Γιάννη
Στην Στέλλα και τον Γιάννη, τους δύο εικοσάχρονους που έχασαν τη ζωή τους στις 17 Αυγούστου του 2017 όταν παρασύρθηκαν από ΙΧ αυτοκίνητο έξω από την Πολυτεχνειούπολη στα Κουνουπιδιανά, ήταν αφιερωμένη η σημερινή «ημέρα για την οδική ασφάλεια» που οργάνωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Με στόχο να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των μελών του όσον αφορά στην ασφαλή οδήγηση, στην προώθηση της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και στην ασφάλεια των φοιτητών του, η διοίκηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος διοργάνωσε σειρά ενημερωτικών ομιλιών και βιωματικών δράσεων.
Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Ο πρύτανης του εκπαιδευτικού ιδρύματος κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος είπε ότι υπήρξε και στο παρελθόν συνεργασία και αυτή τη φορά σκοπός είναι «να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στα οποία η Ελλάδα είναι μέσα στους παγκόσμιους πρωταθλητές».
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 καταγράφηκαν 33 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη.
Γ. Λιονάκης: «Δεν αγαπάμε τα παιδιά μας, δεν αγαπάμε τη ζωή»
Την κρητική πραγματικότητα περιέγραψε ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων κ. Γιάννης Λιονάκης ο οποίος τόνισε ότι «δεν σεβόμαστε τους εαυτούς μας, δεν αγαπάμε τα παιδιά μας, δεν αγαπάμε τη ζωή». Ο κ. Λιονάκης μίλησε για τους παράγοντες που συντελούν στην πρόκληση των τροχαίων επισημαίνοντας την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και της αστυνόμευσης.
Συγκινητική ήταν η τοποθέτηση του διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Χανίων κ. Γιάννη Βλαχάκη ο οποίος μετέφερε στους συμμετέχοντες τα συναισθήματα που βιώνει το προσωπικό της υπηρεσίας, κάθε φορά που είναι αναγκασμένο να ενημερώσει τους γονείς των θυμάτων για τον ξαφνικό και άδικο θάνατο του παιδιού τους.
Ο πρώτος κύκλος δράσεων περιελάμβανε ενημέρωση από τον εκπαιδευτή του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» κ. Δημήτρη Πετρούνια ο οποίος μίλησε για τις κύριες αιτίες πρόκλησης των τροχαίων δυστυχημάτων. Στη διάρκεια των δράσεων διεξήχθη έρευνα για την οδηγική συμπεριφορά φοιτητών και εργαζομένων της Πολυτεχνικής Κοινότητας, με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου για την αποτύπωση της συμπεριφοράς οδηγών αυτοκινήτων, οδηγών δικύκλων, πεζών και ποδηλατών στην Πολυτεχνειούπολη.