Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

«Κάτω τα χέρια από το Κρητικό ελαιόλαδο!»

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πώς είναι δυνατόν οι βιομήχανοι στον τομέα του ελαιολάδου να συμφωνούν με τους Κρητικούς ως προς τη διάκριση του κρητικού ελαιολάδου με το ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Προέλευσης), αλλά να θέλουν το κρητικό λάδι να μπορεί να τυποποιείται και… εκτός Κρήτης;
«Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάτι τέτοιο, γιατί θέλουμε ο καταναλωτής να έχει πραγματική εμπιστοσύνη αγοράζοντας το κρητικό ελαιόλαδο», τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι τόσο οι αγροτικοί φορείς της Κρήτης όσο και οι τυποποιητές του νησιού είναι ενωμένοι σαν γροθιά στο σοβαρό αυτό ζήτημα, ενώ φτάνουμε σήμερα στο στάδιο έγκρισης του φακέλου από την ελληνική κυβέρνηση, με τελικό στάδιο της έγκρισης που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Κρήτη, με εξαίρεση μόνο την περυσινή χρονιά, παράγει τα καλύτερα λάδια στη χώρα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των εδαφοκλιματικών συνθηκών. Μέχρι τώρα υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Κρήτης ΠΟΠ – δηλαδή ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Τώρα, λοιπόν, έχει φτιαχτεί μια μελέτη που προωθείται για έγκριση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στη συνέχεια θα πάει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση…
Η οποία τι λέει; Δεν μπορεί το προϊόν μας να πάρει την υπεραξία που πρέπει, εάν δεν έχουμε την ένδειξη πιστοποίησης ΠΓΕ, δηλαδή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Και αφορά όλο το νησί. Αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουμε τις προδιαγραφές, ενώ χρειάζονται και κάποιες διορθωτικές κινήσεις για τα ελαιουργεία και για την εφαρμογή κάποιων κανόνων, που είναι εύκολα αυτά να γίνουν», επισημαίνει προς την εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης…
 

Το πρόβλημα  που προέκυψε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου.

Ωστόσο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ως προς την άρνηση από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου.
«Μέσα στον ΣΕΒΙΤΕΛ είναι διάφορες εταιρείες που τυποποιούν διάφορα λάδια, μεταξύ αυτών είναι και το κρητικό ελαιόλαδο. Αυτοί λοιπόν συμφωνούν απόλυτα με όλον τον φάκελο. Διαφωνούν όμως σε ένα σημείο, το οποίο είναι το σημαντικότερο, σύμφωνα με τη θέση τη δική μας, αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης. Συγκεκριμένα, το ΠΓΕ δε θα έχει καμία αξία εάν γίνει αυτό που λέει ο ΣΕΒΙΤΕΛ, να μπορεί το λάδι να φεύγει από το νησί και να τυποποιείται με την ένδειξη αυτή ακόμα και εκτός νησιού. Στην περίπτωση εκείνη χάνει την αξία του το σήμα, διότι ο καταναλωτής θέλει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι το σήμα αυτό δείχνει όχι μόνο ότι πρόκειται για κρητικό ελαιόλαδο, αλλά και ότι το λάδι τυποποιείται στην Κρήτη, και έτσι υπάρχει η εμπιστοσύνη και δημιουργείται και η υπεραξία που χρειάζεται για το κρητικό ελαιόλαδο. Μια υπεραξία που θα πρέπει να πάει στη συνέχεια στον ίδιο τον παραγωγό. Διότι, αν δεν πάει στον παραγωγό τα επόμενα χρόνια και συνεχίσουμε με αυτές τις λογικές και με αυτές τις τιμές που υπάρχουν τώρα, είναι σίγουρο ότι η ελαιοπαραγωγή θα εξαφανιστεί. Και δεν είναι θέμα μοιρολατρίας. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα…».
 

Το σήμα ΠΓΕ “αγκαλιάζει” όλη την Κρήτη

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής λέει στην εφημερίδα μας ότι «ελαιόλαδο και άλλα λάδια υπάρχουν παντού. Το Μαρόκο αναπτύσσεται ραγδαία. Η Τυνησία το ίδιο. Ευρωπαϊκές χώρες το ίδιο. Τρίτες χώρες όπως είναι η Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες, έχουν μπει σκληρά στο παιχνίδι. Και την ίδια ώρα η Κρήτη έχει μια ιδιαιτερότητα που θα πρέπει να την κερδίσει. Ποια είναι αυτή; Ότι είναι ένα νησί και το σήμα ΠΓΕ έχει ιδιαίτερη αξία. Κι εμείς θα τους πείσουμε – και θα το κερδίσουμε στο τέλος – ότι εδώ θα πρέπει να τυποποιείται το ελαιόλαδο και σε κανένα άλλο σημείο της χώρας. Εδώ εμείς έχουμε ήδη γύρω στα 150 τυποποιητήρια ελαιολάδου»!
Πού το πάει όμως ο ΣΕΒΙΤΕΛ; Η απάντηση του προέδρου της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης απαντά: «Δεν ξέρω πού το πάει. Από την πλευρά μου, όμως, θεωρώ ότι όταν ένα ελαιόλαδο φύγει από το νησί, για να πάει να τυποποιηθεί σε οποιοδήποτε άλλο μέρος εκτός της Κρήτης, μπορούν να γίνουν διάφορα. Αλλά, από την άλλη, το σήμα ΠΓΕ είναι πολύ δυνατό στην παγκόσμια αγορά μόνο όταν το κρητικό ελαιόλαδο τυποποιείται στον τόπο του. Απλά τα πράγματα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Δημιουργείται και ένας κύκλος εργασίας στον τόπο μας…».
Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης διευκρινίζει: «Υπάρχουν διάφορα ΠΟΠ σε διάφορες περιοχές της Κρήτης. Για παράδειγμα στη Σητεία. Το ΠΟΠ είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Το σήμα, όμως, ΠΓΕ “αγκαλιάζει” όλη την Κρήτη. Δεν κόβεις κανένα ΠΟΠ, αλλά όλο το νησί μπαίνει σε μια άλλη λογική. Δίπλα από το ΠΟΠ θα φαίνεται και το ΠΓΕ. Μόνο έτσι θα πάρουμε την υπεραξία. Δεν υπάρχει κανένας σωτήρας. Μόνοι μας καθορίζουμε το μέλλον μας και μόνοι μας θα βγούμε ή δε θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο των χαμηλών τιμών. Κι επίσης θα συγκρουστούμε με οποιονδήποτε θα επιμείνει να “φεύγει” το λάδι από την Κρήτη για να τυποποιηθεί αλλού. Μπορεί δηλαδή μια εταιρεία να παίρνει πέντε βυτία από την Κρήτη και άλλα 150 βυτία να τα παίρνει από την Τυνησία. Πού ξέρουμε εμείς ότι δε θα συμβαίνουν αυτά στο μέλλον; Το θέμα είναι δικό μας. Το λάδι είναι δικό μας και εμείς αποφασίζουμε για τον τόπο μας…».
 

Επιστολή Γαβαλά για ΣΕΒΙΤΕΛ

Η Ένωση Ηρακλείου παραμένει σταθερή στη θέση της και δεν διαπραγματεύεται την άποψη του ΣΕΒΙΤΕΛ,  να φεύγει δηλαδή το Κρητικό ελαιόλαδο ΠΓΕ χύμα με βυτία και να γίνεται η τυποποίηση του σε όλη την Ελλάδα.
Εμείς, κύριοι του ΣΕΒΙΤΕΛ, των βιομηχάνων δηλαδή, που οι περισσότεροι είναι και πολυεθνικές ξένων συμφερόντων , θέλουμε την υπεραξία του ΠΓΕ Κρήτης να την καρπωθεί ο παραγωγός και όχι εσείς και μόνο εσείς.
Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 19-1-2021 το μόνο που έκαιγε τον ΣΕΒΙΤΕΛ, ήταν πως θα διαφυλάξει τα συμφέροντα των εταιριών – μελών του και καμία μα καμία κουβέντα για τους κρητικούς ελαιοπαραγωγούς.
Ο όρος προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξή από μόνος του μας δίνει να καταλάβουμε ότι, αφορά μια συγκεκριμένη, οριοθετημένη περιοχή με ότι απορρέει από αυτό, δηλαδή όλες οι διαδικασίες να γίνονται στην συγκεκριμένη περιοχή.
Δεν είναι μόνο το παραγμένο ελαιόλαδο αυτό καθαυτό, αλλά και όλες οι άλλες ενέργειες, να δουλέψουν τα εργοστάσια της Κρήτης, να βρει δουλειά κόσμος, να δουλέψουν οι ντόπιες επιχειρήσεις με υλικά συσκευασίας, οι μεταφορικές εταιρείες, τα χημεία και γενικά όλος ο παραγωγικός ιστός που χρειάζεται για να φύγει το Κρητικό ελαιόλαδο τυποποιημένο από το νησί.
Αυτή είναι η περιφερειακή ανάπτυξη που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από αυτά τα προγράμματα αλλά δυστυχώς δεν τη θέλει ο ΣΕΒΙΤΕΛ και οι βιομήχανοι του λαδιού…
Και για να μην νομίζουν ότι έχουμε κάποια αντιπάθεια με τον ΣΕΒΙΤΕΛ, εμείς τους λέμε ότι έχουμε πάνω από 120 τυποποιητήρια λαδιού στην Κρήτη, κάποια μάλιστα είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα, ελάτε να συνεργαστούμε και να κάνουμε το ελαιόλαδο ΠΓΕ Κρήτης πρεσβευτή της χώρας μας.

Ελάτε να πάρετε όσο ελαιόλαδο ΠΓΕ Κρήτης μπορείτε να προωθήσετε στις αγορές του κόσμου, αλλά μην έχετε την απαίτηση να το πάρετε χύμα, σεβαστείτε την επιθυμία όλων των φορέων της ΚΡΗΤΗΣ από τα ΧΑΝΙΑ, το ΡΕΘΥΜΝΟ, το ΗΡΑΚΛΕΙΟ και το ΛΑΣΙΘΙ να κατοχυρωθεί το ΠΓΕ ΚΡΗΤΗΣ.

Αποσύρετε άμεσα την ένσταση που μπορεί να έχει και στόχο τον ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ μιας και μάλλον δεν θέλετε ένα μεγάλο ισχυρό κρητικό συνεταιριστικό σχήμα που θα κάνει την απαραίτητη παρέμβαση  και θα δίνει στον παραγωγό καλύτερές τιμές..
Θέλω να καταστήσω σαφές ότι όποια “μέσα” και να βάλουν για να περάσει η ένσταση τους, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα έχουν καμία τύχη και για αυτό το λόγο τους προκαλούμε και τους προσκαλούμε να συνεργαστούμε αποφεύγοντας μια σύγκρουση που το μόνο που θα καταφέρει θα είναι μια καθυστέρηση και τίποτα άλλο.
Και κάτι τελευταίο, διαβάσαμε στην ηλεκτρονική σελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας “ΑγροΈκφραση” (agroEkfrasis.gr),  ότι ο ΣΕΒΙΤΕΛ έχει μπλεξίματα με την OLAF – για όσους δεν γνωρίζουν είναι  Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της απάτης και ασχολείται με θέματα κακοδιαχείρισης κοινοτικών επιδοτήσεων-, για ένα πρόγραμμα που διαχειρίστηκε ο ΣΕΒΙΤΕΛ  και μάλλον από ότι λένε τα δημοσιεύματα κάπου 3.000.000 ευρώ θα πρέπει να τα επιστρέψει, με την παρέμβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αν είναι ψευδή και συκοφαντικά τα δημοσιεύματα ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη από την διοίκηση του ΣΕΒΙΤΕΛ, αν όμως οι καταγγελίες είναι αληθινές – μιας και έχουμε στα χέρια μας την τελική έκθεση με αριθμό  OC/2018/0016/B5- τότε μας βάζουν σε σκέψεις όσον αφορά ένα θεσμό που θέλει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τυποποίηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ