Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Κρήτη: Οικογένειες ζουν μέσα στα αυτοκίνητά τους εδώ και μια εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

“Στέγη” ανάγκης μέσα στα αυτοκίνητα, διαβαίνοντας το κατώφλι των σεισμόπληκτων σπιτιών τους με κομμένη την ανάσα, μόνο για να πάρουν κάποια είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως τρόφιμα για να τα μαγειρέψουν σε εξωτερικό χώρο, έχουν βρει μια βδομάδα τώρα, μετά τον τελευταίο ισχυρό σεισμό του περασμένου Σαββάτου, οι κάτοικοι του Σαμπά του δήμου Μινώα Πεδιάδας, στο Ηράκλειο.

Οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά ακόμα και γονείς με βρέφη στην αγκαλιά αναγκάζονται να βρίσκουν καταφύγιο στα αυτοκίνητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά εν μέσω καύσωνα.

Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης από τη δημοτική Αρχή προσωρινού χώρου φιλοξενίας σε κάποιο ξενοδοχείο, μέχρι να δουν τι θα κάνουν. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του Δήμου, το οποίο κατατέθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!

Σε κατάσταση απελπισίας, ανησυχώντας για το “επόμενο λεπτό”, αφού κανείς δεν μπορεί να τους καθησυχάσει ότι δε χρειάζεται να φοβούνται για ένα νέο ισχυρό σεισμό μετά από τον σεισμό μεγέθους 4,8 ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, βρίσκονται οι κάτοικοι στον Σαμπά, αφού κανείς δεν τους ενημερώνει για τις επόμενες κινήσεις, ούτε υπάρχει σε εξέλιξη καν ένα σχέδιο ως προς την προστασία τους από τον Εγκέλαδο και την οικονομική τους ανακούφιση.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σαμπά, Γιώργος Σταυρουλάκης, εξήγησε ότι επειδή υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας από τους περισσότερους, που δε θέλουν να αφήσουν τα σπίτια τους, για να μη συμβούν διάφορα παρατράγουδα με πλιάτσικο από κάποιους επιτήδειους, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα αίτημα για μίσθωση ξενοδοχείου προς τη δημοτική Αρχή. «Εμείς οι περισσότεροι μένουμε μέσα στα αυτοκίνητα γιατί φοβόμαστε να μπούμε μέσα στα σπίτια. Και οπωσδήποτε περιμένουμε τα χειρότερα. Και αναγκαζόμαστε και κοιμόμαστε τα βράδια στα αυτοκίνητα, στα μπαλκόνια και στις πλατείες. Σίγουρα, πάντως, σωστή ενημέρωση δεν έχουμε από κανένα υπεύθυνο φορέα. Μόνο λόγια της καραβάνας ακούμε και τίποτε άλλο», σύμφωνα με όσα είπε χθες στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Σταυρουλάκης.

Πάντως, στον βαθμό που κάποιες οικογένειες θα το ζητήσουν, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σαμπά δεσμεύεται ότι υπάρχει η βούλησή του να θέσει το αίτημα του ξενοδοχείου προς τη δημοτική Αρχή. «Εμείς καλούμε την Πολιτεία να βγουν άμεσα, πρώτον, οι σεισμολόγοι και να μας καθησυχάσουν, ή να πουν στον κόσμο την αλήθεια αν υπάρχει ο φόβος να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, που είναι και το πιο σπουδαίο για μένα και, παράλληλα, να έχουμε μια βοήθεια από το κράτος, προκειμένου να φτιαχτούν τα σπίτια μας. Ας μας δώσουν μια επιδότηση. Διότι η κατάσταση είναι δραματική. Ούτε να μαγειρέψουνε στα σπίτια τους δεν τολμούν εδώ οι κάτοικοι. Γιατί από στιγμή σε στιγμή μπορεί να γίνει ένας νέος ισχυρός σεισμός. Ο κόσμος είναι πάρα πολύ τρομαγμένος», καταλήγει ο πρόεδρος της Κοινότητας Σαμπά.

«Μας απέρριψαν το αίτημα»

Την ίδια ώρα, πάντως, το αίτημα της δημοτικής Αρχής απορρίφθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά γίνεται η διευκρίνιση ότι, ακόμα και αν δεν κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αυτό δεν αναιρεί την προοπτική της οικονομικής στήριξης στους πληγέντες. Σύμφωνα με το έγγραφο, «ωστόσο σας γνωρίζουμε ότι η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίηση ειδικότερων νομοθετικών ρυθμίσεων, σχετικών με την καταβολή αποζημιώσεων και δανείων σε πληγέντες, και δε συνδέεται με τη διαδικασία οριοθέτησης νέας περιοχής ως πληγείσας από τον σεισμό»… Και παραπάνω γράφει ότι, «μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης, σας γνωρίζουμε ότι με βάση τον α) και β) ανωτέρω σχετικών δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 25 του Νόμου 4662 του 20 όπως ισχύει»…

«Τα παλιά σπίτια είχαν τις πιο πολλές ζημιές»

Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης, μας είπε ότι τα περισσότερα παλιά, πετρόκτιστα και ακατοίκητα σπίτια έχουν τις σοβαρότερες ζημιές. «Το επίκεντρο του σεισμού», όπως μας είπε χθες, «ήταν στο Αρκαλοχώρι. Απλώς στον Σαμπά έγινε πιο μεγάλη ζημιά: Πρώτον γιατί είχε πολλά παλιά κτήρια, αλλά ταυτόχρονα και γιατί η κατάσταση αυτή εξαρτάται και από το υπέδαφος. Είναι βραχώδες; Είναι χώμα; Και πάει λέγοντας… Και μπορεί να “πηδήξει” δύο-τρία-τέσσερα χωριά και να μη γίνει τίποτα και να πάει εκεί ο σεισμός και να γίνει»…

Έτσι, για τις δύο πρώτες μέρες, ο Μανόλης Φραγκάκης μάς είπε ότι ελέγχθηκαν 119 σπίτια, από τα οποία 48 είναι εντάξει, 71 είναι μη κατοικήσιμα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και δέκα εκκλησίες της περιοχής, εκ των οποίων οι μισές δεν είναι σε λειτουργία. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι τα μη κατοικίσιμα σπίτια αντιστοιχούν στο 60%. Βέβαια, οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ μεγαλύτεροι και θα συμπληρώνονται στην πορεία των ελέγχων, που είναι σε εξέλιξη.

Στο μεταξύ, χθες, συνεδρίασε το τοπικό Συντονιστικό του Δήμου Μινώα Πεδιάδος. Τα βλέμματα ωστόσο είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του παγκρήτιου Συντονιστικού που έχει προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο στην Περιφέρεια Κρήτης. Η συνεδρίαση θα γίνει με τη συμμετοχή του σεισμολόγου Ευθύμιου Λέκκα. «Ναι, αλλά στο μεταξύ το Σάββατο συμπληρώνεται μία βδομάδα μετά τον μεγάλο σεισμό», σχολιάζει στην εφημερίδα μας ο κάτοικος του Σαμπά, δημοσιογράφος Νίκος Παπαδάκης. «Τα ξημερώματα εκείνα πηγαίναμε πόρτα-πόρτα και χτυπούσαμε για να δούμε αν ζούνε οι συνάνθρωποί μας. Κάναμε κανονικό προσκλητήριο. Εγώ – όπως και άλλοι συγχωριανοί μου – το πατρικό μου σπίτι το είχα αναπαλαιώσει με δάνειο που οι δόσεις του “τρέχουν”. Και από τον σεισμό έγινε “μη κατοικήσιμο”. Κάτι πρέπει να γίνει», καταλήγει…

Το βίντεο που προβλήθηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου στο Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:

 

Ξεκινούν οι αιτήσεις για την εξέταση αποζημιώσεων στους κατοίκους

Από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας καλούνται οι κάτοικοι, οι κύριες οικίες των οποίων επλήγησαν από το σεισμό της 24ης Ιουλίου 2021, όπως υποβάλλουν αίτηση έως και την ΤΡΙΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021 – στην οποία να περιγράφονται οι ζημιές που έγιναν, αποδεικνυόμενες και από συνημμένο φωτογραφικό υλικό ή/και πόρισμα αρμόδιας Αρχής (ΔΑΕΦΚ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, κλπ) – προκειμένου ακολούθως να πραγματοποιηθεί αυτοψία από τις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου και να υποβληθεί σχετικό αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης βάσει του ν.δ/τος 57/1993 και της με αρ. 33862/6-5-2019 Κ.Υ.Α.

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με την υπ. αρ. 66511/25-9-2019 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, οι δικαιούχοι για: α) το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών και β) το επίδομα αντιμετώπισης απλών επισκευαστικών εργασιών ή/ και αντικατάστασης οικοσκευής, πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

(Α) το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών αφορά στην εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους πολίτες, μόνο όταν το κτίριο στο οποίο διαβιούν και χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία πλήττεται από φυσική καταστροφή και η παραμονή τους σε αυτό θεωρείται αδύνατη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για κάλυψη των πρώτων στοιχειωδών αναγκών τους (π.χ. προσωρινή διαμονή – διατροφή – ρουχισμός).

(Β) το επίδομα για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/ και αντικατάστασης οικοσκευής αφορά στην εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους πολίτες μόνο όταν το κτίριο στο οποίο διαβιούν και χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία πλήττεται από φυσική καταστροφή με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη τόσο για την αντικατάσταση πραγμάτων (π.χ. ρούχα, κλινοστρώματα, έπιπλα) ή/ και ηλεκτρικών συσκευών απαραίτητων για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης όσο και για την κάλυψη απλών επισκευαστικών εργασιών που καθιστούν την κατοικία λειτουργική με την έννοια ότι για την εκτέλεσή τους, δεν απαιτείται έκδοση καμίας οικοδομικής άδειας ούτε έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας (π.χ. αλλαγή ειδών υγιεινής, ντουλάπια κουζίνας, ντουλάπια υπνοδωματίων, κουφώματα, πλακάκια).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Αίτηση δικαιούχου (παρέχεται από το Δήμο).

Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

Αποδεικτικό ότι η πληγείσα κατοικία είναι κύρια κατοικία.

Τελευταίο αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) και εκκαθαριστικό, αντίγραφο Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήριο συμβόλαιο (για ενοικιαζόμενες οικίες).

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Πόρισμα Ελέγχου/Αυτοψίας Κτιρίου Αρμόδιας Αρχής (ΔΑΕΦΚ, Πυροσβεστικής, κλπ) [εφόσον υπάρχει]

Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού με εμφανή τον αριθμό ΙΒΑΝ.

Υπεύθυνη Δήλωση για περίπτωση συνιδιοκτησίας (παρέχεται από το Δήμο).

Σχετικό φωτογραφικό υλικό με τις ζημιές που έχει υποστεί η κύρια οικία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμμή του Δημότη, στο τηλέφωνο 28913-40143 (από Δευτέρα – Παρασκευή και ώρα 09:00 – 14:00).

Οι αιτήσεις των πολιτών μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στα δημοτικά καταστήματα Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Θραψανού.

Επισημαίνεται πως σε ότι αφορά τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από το σεισμό, αυτοί θα πρέπει να απευθύνονται στην Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

10 Αυγούστου λήγει η διορία των αιτημάτων για έλεγχο κτηρίων

Την Τρίτη 10 Αυγούστου ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αναφορών/αιτημάτων από τους πολίτες για την εμφάνιση ρωγμών σε κτίσματα, προκειμένου για γίνουν οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα.

«Από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας γίνεται γνωστό πως ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αναφορών/αιτημάτων από τους πολίτες για την εμφάνιση ρωγμών σε κτίσματα, προκειμένου να διενεργηθούν αυτοψίες σε αυτά από τεχνικά κλιμάκια του Δήμου, προσδιορίζεται η 10η Αυγούστου 2021 και ημέρα Τρίτη. Η υποβολή των αναφορών θα γίνεται στα τηλέφωνα: 28913 40405, 28913 406 και 28913 40143».

neakriti.gr 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ