ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Γραμματέας Δήμου Ηρακλείου: “Το δέντρο δεν εμφάνιζε νοσηρότητα”
“Ζητάμε απαντήσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες” αναφέρει η Ευγ. Στυλιανού, σε μια πρώτη έμμεση τοποθέτηση του Δήμου για την τραγωδία στην Λ. Δημοκρατίας. Μια πρώτη “έμμεση” τοποθέτηση από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου ήρθε σήμερα για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, στην Λεωφόρο Δημοκρατίας με την πτώση του πεύκου και τον ακαριαίο θάνατο του 51χρονου Παναγιώτη Μητρέλου.
Μέσω της σελίδας της στο Facebook η γραμματέας του Δήμου και γεωπόνος Ευγενία Στυλιανού αναφέρεται στην κατάσταση του μοιραίου δέντρου αλλά και γενικότερα στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για το πράσινο στην πόλη.
“Με απόλυτο σεβασμό στην μνήμη του αδικοχαμένου συμπολίτη μας, και απόλυτη ενσυναισθηση στην τραγωδία που βιώνει τόσο η οικογένεια του στην οποία απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια, όσο και η πόλη μας, επιτρέψτε μου να παραθέσω τα παρακάτω:
Στον δήμο φύονται κ συντηρούνται πλην των υπολοίπων χιλιάδων φυτών, 3.420 πεύκα που ανήκουν στην κατηγορία των δασικών ειδών.
Πολλά από αυτά που είναι υπεραιωνόβια βρίσκονται εντος του αστικού ιστού, ειτε μεμονωμένα, ειτε σε νησίδες, ειτε σε πάρκα. Πλην του αυτονόητου ότι αποτελούν πνεύμονες πρασίνου, παράλληλα εχουν μεγάλη ιστορική, οικολογική και τολμώ να πω κ αισθητική αξία.
Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής του Βασίλη Λαμπρινού «που αγαπά την ευθύνη», σε σχέση με το πρασινο της πόλης μας μέσω της αντικειμενικά υποστελεχωμένης υπηρεσίας, κινείται σε δυο άξονες:
Αφενός στην συστηματική συντήρηση & διατήρηση του υφιστάμενου και αφετέρου στον εμπλουτισμό κ επέκταση του, προσφεύγοντας αναγκαστικά κ σε εξωτερικούς αναδόχους κ στις δυο περιπτώσεις.
Στις περιπτώσεις που καποια δένδρα κρίνονται πάντα με επιστημονική τεκμηρίωση της υπηρεσίας ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, και δεν υπάρχει καμμία δυνατότητα διατήρησης, τότε αφαιρούνται κ αντικαθίστανται απο άλλα είτε στην ίδια θέση αν το επιτρέπουν οι συνθήκες του εδάφους, είτε σε άλλες.
Για κάθε ένα δένδρο που αφαιρείται φυτεύονται υποχρεωτικά δύο άλλα.
Στις περιπτώσεις που αφαιρούνται πεύκα αντικαθίστανται από άλλα είδη, που έχουν καλύτερη προσαρμογή σε συνθήκες αστικού περιβάλλοντος.
Για όλες τις εργασίες που εκτελούνται τηρείται απαρέγκλιτα ημερολόγιο στην υπηρεσία.
Για το επίμαχο δένδρο σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος φυτοπροστασίας έχουν πραγματοποιηθεί δυο τέτοιες επεμβάσεις στις 20/11ου/2021 & 4/12ου/2021 αντίστοιχα. Στην συνέχεια στις 6/5ου/2022 ακολούθησε κοπή μεγάλου βραχίονα – κλάδου, που εμπόδιζε την διέλευση υψηλών οχημάτων.
Η γενική μακροσκοπική εικόνα του δένδρου όλο αυτό το διάστημα ήταν καλή κ δεν εμφάνιζε ενδείξεις εξωτερικής ή εσωτερικής νοσηρότητας ανεξάρτητα από την κλίση του, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του τμήματος, που θα τους οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι αυτό θα έπρεπε να αφαιρεθεί, όπως άλλωστε έχει γίνει σε πλήθος άλλων τέτοιων περιπτώσεων.
Θυμίζουμε οτι στην περίπτωση του πευκωνα στο πάρκο Γεωργιάδη, οι υποδείξεις των ειδικών κ οι εγκρίσεις της αρμόδιας υπηρεσίας για την αφαίρεση των δένδρων, αφορούσαν μόνο στα ξερά κ όχι σε αυτά που αν και είχαν κλίση, ήταν υγιή.
Το τραγικό συμβάν της 18ης/8ου προφανώς δεν αναιρείται από τα παραπάνω, γι’ αυτό η δημοτική αρχή προκειμένου να δώσει επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις για τα αίτια της πτώσης του δένδρου, τόσο στην οικογένεια του θύματος όσο κ σε ολους τους συμπολίτες που δικαίως αγωνιούν, αγανακτούν, αντιδρούν, έχει ήδη προσφύγει σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για να συνδράμουν στην διερεύνηση του.
Αυτά προς το παρόν…”