ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αρκαλοχώρι: Πώς ένας σεισμός κινδυνεύει να κοστίσει τα όνειρα των μαθητών
Οι μαθητές του Λυκείου Αρκαλοχωρίου που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει για τη μοριοδότησή τους.
Της Κατερίνας Μυλωνά
Ήδη, μετρούν τρεις βδομάδες μακριά από το σχολείο, ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου έχει προκαλέσει ένα μεγάλο διάλειμμα στην προετοιμασία των μαθητών της Γ΄τάξης του Λυκείου Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η τηλεκπαίδευση για εκείνους, σε καμία περίπτωση, δεν είναι λύση και έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν. Περιμένουν να ξεκινήσει η δια ζώσης διδασκαλία, αφού πολλοί μένουν σε σκηνές, φιλοξενούνται σε άλλα σπίτια, δεν έχουν πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό για να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Ο Τηλέμαχος Ντιντάκης περιγράφει στο Cretalive πως την ώρα του σεισμού ήταν στο σχολείο. Επικράτησε πανικός, βγήκαν στους δρόμους και αντίκρισαν την απόλυτη καταστροφή. Το σπίτι του βγήκε «πράσινο», έχει ρωγμές, ζημιές υπάρχουν στο μαγαζί της οικογένειας.Ο Τηλέμαχος θέλει να γίνει αστυνομικός, λιμενικός ή πυροσβέστης ενώ ενδιαφέρεται για την Διοίκηση Επιχειρήσεων, επίσης. Όπως λέει, δεν γίνεται να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, εξάλλου, κάποιοι μαθητές έχουν αντικειμενικές δυσκολίες πρόσβασης.
«Είναι ανάγκη να βρεθεί άλλη λύση», τονίζει.
Η Χριστίνα Μιχαλάκη φιλοξενείται στο Πανόραμα, μαζί με την γιαγιά και τον παππού. Ο σεισμός κατέστρεψε το σπίτι και το οικογενειακό μαγαζί. Στο χωριό δεν έχει τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, συνεπώς η τηλεκπαίδευση είναι κάτι ανέφικτο. Η Χριστίνα αναφέρει πως σε μία ανταγωνιστική διαδικασία, εκείνοι δεν μπορούν να συμμετέχουν επί ίσοις όρους. Ακόμα και σήμερα να επέστρεφαν στις τάξεις, με τι ψυχολογία θα προετοιμάζονταν για τις εξετάσεις; Έχουν χαθεί αρκετές ώρες μαθημάτων και οι υποψήφιοι του Αρκαλοχωρίου είναι βήματα πίσω από τους συνοποψήφιούς τους.
Ο Γιώργος Βασιλάκης ενδιαφέρεται για τη Φιλοσοφική, όλα, όμως, πήγαν πίσω λόγω του σεισμού. Για μία βδομάδα χρειάστηκε να μείνουν οικογενειακώς στην Έμπαρο και τελικά επέστρεψαν στο σπίτι τους που βγήκε «πράσινο». Η σεισμική δραστηριότητα, όπως λέει, δεν έχει τέλος και, παράλληλα, κανείς δεν τους ενημερώνει για το τι ακριβώς θα γίνει με το σχολείο τους, πότε θα επιστρέψουν στα θρανία.