ΚΡΉΤΗ
«Έρχεται» στην Κρήτη το μεγάλο τουριστικό project!
Με ενδιαφέρον, αλλά και επιφυλάξεις «έρχεται» στην Κρήτη το μεγάλο τουριστικό project
Κέντρισε αναμφίβολα το ενδιαφέρον, αλλά ταυτόχρονα δεν εξάλειψε τους επιμέρους προβληματισμούς, επιφυλάξεις και ανησυχίες εκ μέρους μερίδας της τοπικής κοινωνίας και των αιρετών η ενημέρωση που έγινε διά ζώσης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου από απεσταλμένους των επενδυτών γύρω από τη μεγάλη, πολυσύνθετη τουριστική επένδυση της εταιρείας “Mirum Hellas” στη θέση “Πλευρά” απέναντι από την πόλη του Αγίου Νικολάου. Ένα επενδυτικό πρότζεκτ, σημειωτέον, που φέρεται να τέθηκε επί τάπητος και στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πουτίν!
Οι εκπρόσωποι των επενδυτών εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για τα ζητήματα που έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, ωστόσο, με βάση το κλίμα που αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση, παραμένουν οι επιφυλάξεις σε σχέση με την επένδυση, με βασικούς άξονες τον συντελεστή δόμησης, το ύψος των κτηρίων, το εσωτερικό οδικό δίκτυο και τις ανάγκες σε νερό και ενέργεια που απαιτεί το μεγάλο αυτό πρότζεκτ, με το τίτλο “Elounda Hills”.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, το φιλόδοξο σχέδιο πρόκειται να ξεκινήσει σε περίπου έναν χρόνο και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα σε οκτώ χρόνια από την έναρξη των εργασιών, με ίδια κεφάλαια των εταίρων και τραπεζικό δανεισμό σε ποσοστό 45-55%.
Επένδυση 400 εκατ. ευρώ και άνω – Τι περιλαμβάνει;
H επένδυση, που θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, μαρίνα αναψυχής, ιδιωτική παραλία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, μπαρ, δάσος και άλλα.
Ειδικότερα, προβλέπονται 375 πολυτελή διαμερίσματα και κατοικίες, τρεις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων δυναμικότητας 730 κλινών, πλήθος καταστημάτων, υποδομές κοινής ωφέλειας, θεματικά πάρκα, κέντρα ευεξίας, αθλητικά κέντρα και πάρκα αναψυχής.
Ενδιαφέρον αλλά και προβληματισμός
Η παρουσίαση, που έγινε από απεσταλμένους μηχανικούς της επενδύτριας εταιρείας, είχε ως βασικό αντικείμενο το γενικό πλάνο ανάπτυξης του «παραθεριστικού χωριού», με έμφαση στα στοιχεία γύρω από τη δόμηση, τα πολεοδομικά μεγέθη και τον τρόπο που σκέφτεται η εταιρεία να προχωρήσει την επένδυση.
Ο βασικός πυρήνας της ενημέρωσης ήταν παρουσίαση του ΕΣΧΑΣΕ και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία στα τέλη του 2018 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Οι εκπρόσωποι της επενδύτριας εταιρείας σκιαγράφησαν από την πλευρά τους τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα προσφέρει η εταιρεία τόσο ως συγκεκριμένες “παροχές” προς την τοπική κοινωνία, όσο και γενικότερα γι’ αυτά που θα απολάβει ο Άγιος Νικόλαος ως τουριστικός προορισμός.
Η ενημέρωση-παρουσίαση που έγινε κέντρισε μεν το ενδιαφέρον, προκάλεσε δε και αρκετό προβληματισμό. Μάλιστα, εκφράστηκε η άποψη από κάποιους συμβούλους ότι η παρουσίαση ήταν σε πολύ γενικό πλαίσιο, δίχως κρίσιμες λεπτομέρειες και ως εκ τούτου δεν έγιναν πολύ σοφότεροι.
Το κλιμάκιο της εταιρείας απάντησε σε αυτές τις ενστάσεις ότι η υπόθεση βρίσκεται στο πρώτο στάδιο εκπόνησης των μελετών που θα υποβληθούν και θα προσδιορίσουν τα γενικά χαρακτηριστικά που θα λάβει η όλη επένδυση. Από πλευράς πολλών δημοτικών συμβούλων εκφράστηκαν ενστάσεις για τις διαστάσεις της δόμησης που περιλαμβάνει μια επιφάνεια 139.000 τ.μ. (διπλάσια απ’ όσα προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, με το καθεστώς ΠΕΡΠΟ).
Εκφράστηκαν φόβοι για αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής και για δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, ακόμα και στο μικροκλίμα! Μια έτερη ένσταση που εκφράστηκε αφορά στην πρόβλεψη-δυνατότητα για κτήρια ύψους ακόμα και 15 μέτρων, και αντιπροτάθηκε να υπάρχει “πλαφόν” υψομετρικό στα κτήρια μέχρι τα 7,5 μέτρα.
Δρόμοι – πρόσβαση
Μια άλλη βασική ανησυχία που υπάρχει στην τοπική κοινωνία αλλά και στους αιρετούς αφορά στο κομμάτι των δρόμων που θα φτιαχτούν μέσα στον τουριστικό αυτό χωριό. Τα σχέδια σε πρώτη φάση των επενδυτών προβλέπουν δρόμους πλάτους 8 μ., πλάτος που ζητείται να μειωθεί.
Οι απεσταλμένοι των επενδυτών τόνισαν ότι ο τεχνικός σχεδιασμός παραμένει ρευστός και καθησύχασαν ότι δρόμοι θα κατασκευαστούν με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, τη μη αλλοίωση της γεωμορφολογίας της περιοχής και συνάμα ότι θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών προς τον αιγιαλό και την παραλία.
Νερό – ενέργεια
Μια άλλη ανησυχία κατοίκων και φορέων αφορά στις μεγάλες ανάγκες που θα έχει το χωριό και η όλη τουριστική δραστηριότητα σε επίπεδο νερού.
Φυσικά θα υπάρξει παροχή από το δίκτυο ύδρευσης. Ωστόσο, στο πλάνο των επενδυτών, όπως ειπώθηκε, είναι και η δημιουργία μιας μονάδας αφαλάτωσης, που θα καλύπτει μέρος των αναγκών, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση στο δίκτυο.
Στο ενεργειακό μέτωπο, το κλιμάκιο της εταιρείας έκανε αναφορά σε ενεργειακό πρόγραμμα που στηρίζεται στα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά που θα έχουν όλα τα κτήρια, στην αξιοποίηση τεχνολογίας γεωθερμικών αντλιών θερμότητας και αντλιών αέρος-αέρος και αέρος-νερού και πιθανώς σε μικρές ανεμογεννήτριες.
Θυμίζουμε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία τη στρατηγική περιβαλλοντικής μελέτης για το φιλόδοξο πρότζεκτ “Elounda Hills”, ύψους 409 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η Κοινοπραξία “Mirum Hellas”, με επικεφαλής τον Ρώσο επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ.