ΚΡΉΤΗ
Αυτές είναι οι 5 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ που παράγει η γη της Κρήτης!
Η Ελλάδα μας και ιδιαίτερα η Κρήτη έχει απασχολήσει εδώ και δεκαετίες χιλιάδες διατροφολόγους και διάσημους γιατρούς. Ο λόγος είναι η ξεχωριστή μεσογειακή διατροφή που προσφέρει αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό και τον οχυρώνει ενάντια σε κάθε λογής ασθένειες. Μπορεί τις τελευταίες δεκαετίες οι διατροφικές συνήθειες στην χώρας μας να έχουν αλλάξει αρκετά, αλλά ωστόσο κάποια στοιχεία της παραδοσιακής κουζίνας δεν έχουν χάσει την ουσιαστική τους θέση.
Εστιάζοντας στο νησί της Κρήτης, υπάρχουν πολλά προϊόντα που μας χαρίζει η γη και πρέπει να βρίσκονται στο καθημερινό μας τραπέζι, αν θέλουμε να κερδίσουμε από τα θρεπτικά στοιχεία που έχουν. Ανάμεσα στη τεράστια ποικιλία κρητικών αγαθών, ξεχωρίζουμε 5 υπερτροφές που εδώ και αιώνες βρίσκονται στο πυρήνα της μεσογειακής διατροφής που όλοι οι ειδικοί υμνούν σε όλο τον κόσμο!
Ελαιόλαδο
Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ελαιόλαδο της Κρήτης είναι το βασικότερο συστατικό της κρητικής διατροφής και χωρίς αμφιβολία ξεχωρίζει ως το πρότυπο υγιεινής διατροφής παγκοσμίως! Από την εποχή του αρχαίου Μινωικού πολιτισμού μέχρι της μέρες μας, συμβάλει τα μέγιστα στην σωστή λειτουργία του οργανισμού και συνοδεύει τα περισσότερα από τα τοπικά πιάτα που αγαπάνε οι Έλληνες και εκατομμύρια ξένοι. Οι κυριότερες ευεργετικές ιδιότητες είναι η προστασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.
Χόνδρος
Το χοντραλεσμένο σιτάρι είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές του νησιού. Ιδιαίτερα σε περασμένες δεκαετίες, οι κρητικοί το απολαμβάνουν πολύ περισσότερο ως πρωινό ή βραδινό γεύμα γιατί ήταν εξαιρετικά δυναμωτικό και τους βοηθούσε να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες των καθημερινών εργασιών. Ο χόνδρος περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει διπλάσια περιεκτικότητα καλίου σε σχέση με τα υπόλοιπα απλά ζυμαρικά και με βάση τα στοιχεία επηρεάζει λιγότερο τη γλυκόζη στο αίμα, καθιστώντας το προϊόν με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα τελευταία χρόνια οι νεότεροι το χρησιμοποιούν συχνά μέσα σε σαλάτα, στα γεμιστά ή ακόμη και σε πιλάφι.
Σταμναγκάθι
Η πηγή αντιοξειδωτικών και Ω3 λιπαρών οξέων για τους κρητικούς! Το αγριόχορτο της Κρήτης προσφέρει πλουσιοπάροχα αντιφλεγμονώδη δράση και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη πικρή αλλά γεμάτη γεύση του έχει καθιερωθεί στα παραδοσιακά πιάτα του νησιού Το όνομά του μάλλον προέρχεται από την λέξη στάμνα, καθώς το συγκεκριμένο χόρτο το χρησιμοποιούσαν για να καλύπτουν τις στάμνες με το νερό για να μην γεμίζουν με μικρά έντομα. Επιπλέον των θρεπτικών στοιχείων, έχει και αντισηπτικές και αντιρευματικές ιδιότητες που.
Δίκταμο
Το θαύμα των βουνών της Κρήτης! Το φαρμακευτικό φυτό του νησιού φυτρώνει από μόνο του στις αμέτρητες μικρές σχισμές των βουνοπλαγιών, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για παθήσεις του πεπτικού συστήματος, τους ρευματισμούς, τα αρθριτικά, ως επουλωτικό, τονωτικό και αντισπασμωδικό. Κατά τους αρχαίους χρόνους το θεωρούσαν πανάκεια γατί το χρησιμοποιούσαν ευρέως για τις θεραπευτικές του δράσεις σε πολλές ιατρικές περιπτώσεις.
Χοχλιοί (σαλιγκάρια)
Ο ωραιότερος μεζές που μπορεί να γευτεί κάποιος στην Κρήτη. Όποιοι δεν έχουν δοκιμάσει χάνουν και πέρα από την μοναδική γεύση, πρέπει να γνωρίζουν πως οι χοχλιοί αποτελούν και μία υπερτροφή πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά. Είναι επίσης γεμάτη ασβέστιο, φώσφορο και Ω3 λιπαρά οξέα! Είναι χωρίς αμφιβολία η ιδανική τροφή για όλους εκείνους που δεν τρώνε ψάρια ή άλλη μορφής ζωική πρωτεΐνη.