XANIA
Υπόθεση Βαλυράκη: Τα μυστικά ενός “σκοτεινού” θανάτου στη θάλασσα
Στις 5.15 το απόγευμα της 24ης Ιανουαρίου 2021, η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη ενημέρωσε το λιμενικό τμήμα Ερέτριας ότι ο σύζυγός της, Σήφης Βαλυράκης, πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είχε αποπλεύσει νωρίτερα την ίδια μέρα με το φουσκωτό του σκάφος και έκτοτε δεν είχαν κάποια επικοινωνία. Ο Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα το ίδιο βράδυ και από την πρώτη στιγμή η οικογένειά του μίλησε για έγκλημα.
Οκτώ μήνες αργότερα, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, για να ανασυρθεί λίγο καιρό μετά από την Εισαγγελία Εφετών της Χαλκίδας. Ακολούθησε νέα έρευνα και στις αρχές Ιουνίου δύο αδέρφια, ψαράδες της περιοχής, προφυλακίστηκαν κατηγορούμενοι ότι σκότωσαν τον Βαλυράκη. Από στοιχεία του φακέλου που είδε το Magazine, αποκαλύπτεται μια υπόθεση με συνεχείς ανατροπές και στοιχεία που θυμίζουν ταινία.
Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι προ ημερών οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι αρνούνται τα πάντα, ζήτησαν από τον εισαγγελέα Χαλκίδας να τεθεί σε καθεστώς προστασίας ο πιο κρίσιμος μάρτυρας της υπόθεσης, ένας ψαράς που καταθέτει ότι τους είδε να χτυπούν και να ρίχνουν στη θάλασσα τον Βαλυράκη. Στο αίτημά τους λένε ότι κινδυνεύει η ζωή του μάρτυρα από ανθρώπους «που έχουν κάθε λόγο να του κλείσουν το στόμα για να μην αποκαλύψει αυτούς που τον χρημάτισαν», ώστε να πει όσα είπε.
Η διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Χαλκίδας, με την οποία ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των δύο αδερφών ψαράδων, ξεκινά από τον εντοπισμό του φουσκωτού του Βαλυράκη σε βραχώδη ακτή της Ερέτριας, περίπου στις 18.00. Η σορός του βρέθηκε στις 20.20 και μεταφέρθηκε για νεκροψία στην Αθήνα. Οι ιατροδικαστές Καλογρηάς και Τσάκωνα ανέδειξαν 15 ευρήματα, μεταξύ αυτών θλαστικά τραύματα και εκχυμώσεις στο κεφάλι και το πρόσωπο, τα οποία είχαν πιθανότητα προκληθεί από την προπέλα του σκάφους.
Στη θάλασσα
Η οικογένεια διόρισε τεχνική σύμβουλο, η οποία υπέβαλε τη δική της έκθεση. Σε αυτή σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν οι κακώσεις προκλήθηκαν μέσα ή έξω από το νερό. Η ίδια τεχνική σύμβουλος επισήμανε ότι ο Βαλυράκης φορούσε ολόκληρη τη στολή δύτη, χωρίς τα ειδικά βαρίδια κατάδυσης, τα οποία βρέθηκαν στο σκάφος. Η στολή είχε προστατεύσει το σώμα του από επιφανειακές κακώσεις, εκτός από ένα σημείο στον αριστερό αγκώνα, όπου υπήρχε ένα βαθύ τραύμα μήκους 5 εκατοστών.
Υπήρχε κάτι ακόμη. Τα τραύματα δεν ήταν όλα ίδια και αν κάποια από αυτά είχαν προκληθεί από την προπέλα του σκάφους, τότε τα υπόλοιπα πιθανόν να είχαν προκληθεί από κάποιο άλλο βαρύ και κοφτερό αντικείμενο. Το παραπάνω δεν αποκλείστηκε από τους ιατροδικαστές Καλογρηά και Τσάκωνα, όταν κλήθηκαν για συμπληρωματική κατάθεση.
Μία μέρα μετά τον εντοπισμό της σορού του Βαλυράκη, ένας κάτοικος της περιοχής, υπάλληλος σε φούρνο, εμφανίστηκε στο λιμεναρχείο. Κατέθεσε ότι είχε βγει για ψάρεμα με καλάμι και ότι είδε τον Βαλυράκη να μπαίνει στη θάλασσα με το φουσκωτό. Όπως είπε, τον είδε να κινείται προς τη νησίδα Κολοκύθι και επειδή η μηχανή σταματούσε, ο πρώην υπουργός σταμάτησε για να τη βάλει μπροστά.
Τότε, σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα, εμφανίστηκε ένα αλιευτικό σκάφος, με έναν επιβαίνοντα, τον οποίο δεν μπορούσε να αναγνωρίσει διότι ήταν σε απόσταση περίπου 300 μέτρων.
Ο ίδιος κατέθεσε ότι άκουσε τον άντρα στο αλιευτικό σκάφος να λέει δυνατά «θα φωνάξω το λιμεναρχείο» προς τον Βαλυράκη, με τον τελευταίο να απαντά «θα μου κλάσεις τα αρχ..». Το αλιευτικό έκανε δύο στροφές γύρω από το φουσκωτό και να προκαλέσει κυματισμό, όμως ο μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να πει αν ο Βαλυράκης παρέμεινε στο φουσκωτό, γιατί όπως είπε γύρισε την πλάτη κι έφυγε.
Ο κρίσιμος μάρτυρας
Η υπόθεση παίρνει νέα τροπή τον Απρίλιο του 2021. Ένας άντρας με γυρισμένη πλάτη στην κάμερα εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Φως στο Τούνελ», υποστηρίζοντας πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό. Την επόμενη μέρα, κλήθηκε για κατάθεση στο λιμεναρχείο της Χαλκίδας
Εκεί, όμως, αρνήθηκε πως ήταν ο ίδιος που μίλησε στην εκπομπή και είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση.
Δυο μέρες μετά, ο ίδιος ζήτησε να καταθέσει ξανά. Αυτή τη φορά στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών στην Αθήνα. Η κατάθεσή του είναι από τα κρίσιμα σημεία του φακέλου. Ο ίδιος φέρεται να λέει ότι είχε πάει για ψάρεμα στην Ερέτρια μετά από προτροπή του προέδρου των αλιέων της περιοχής. Έφτασε με μηχανάκι στην άκρη του λιμανιού και συνέχισε με τα πόδια. «Πέρασα ένα μικρό γεφυράκι που υπάρχει εκεί και βρέθηκα στο Νησί των Ονείρων, όπως το λένε». Στο ίδιο σημείο λέει ότι είδε τον πρώτο μάρτυρα, χωρίς να τον χαιρετήσει.
«Όση ώρα ήμουν εκεί στο νησάκι, είδα απέναντι στην Αγία Τριάδα ένα ψαροκάικο με μικρή ταχύτητα και πάνω σε αυτό έναν άντρα που έριχνε δίχτυα στη θάλασσα», είπε. Μετά από δέκα λεπτά, το ψαροκάικο άνοιξε το γκάζι και ξεκίνησε για το λιμάνι της Ερέτριας. «Την ίδια στιγμή, είδα ένα κόκκινο φουσκωτό σκάφος να κινείται μεταξύ της Αγίας Τριάδας και του Νησιού των Ονείρων. Το φουσκωτό, όπως κατάλαβα μετά, ήταν του Βαλυράκη που βρέθηκε νεκρός».
Φτάνοντας κοντά το ένα σκάφος με το άλλο, φέρεται να έκοψαν και τα δύο ταχύτητα. Το ψαροκάικο κοιτούσε προς την Ερέτρια και το φουσκωτό προς τον Ωρωπό. «Θυμάμαι ότι πάνω στο ψαροκάικο είδα τότε δύο άτομα. Ο ένας από τους δύο, ο πιο ψηλός, άκουσα να λέει στον Βαλυράκη. “Πού πας ρε μαλάκα; Απαγορεύεται. Αμα πας κοντά στα δίχτυα, θα σου κόψουμε τα πόδια”». Μετά από αυτό, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του μάρτυρα, το καΐκι έκανε δύο γρήγορες στροφές γύρω από το φουσκωτό, ωστόσο ο Βαλυράκης δεν έπεσε αμέσως στη θάλασσα.
«Την επόμενη στιγμή είδα τον έναν από τους δυο στο ψαροκάικο να πιάνει ένα μακρύ κοντάρι, γύρω στα 3-3,5 μέτρα, σαν αυτό που έχουμε οι ψαράδες στα καΐκια για να πιάνουμε το καλαδούρι, τη σημαδούρα δηλαδή που αφήνουμε όταν ρίχνουμε τα δίχτυα. Αυτό εμείς το λέμε γάντζο, γιατί μπροστά έχει έναν γάντζο για να πιάνουμε το καλαδούρι, όπως σας είπα», είπε.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι είδε τον άντρα στο καΐκι να χτυπά με το κοντάρι δυο-τρεις φορές τον πρώην υπουργό, ενώ κρατιόταν από τη μία κολώνα που συγκρατεί την τέντα του σκάφους. «Μόλις ο πιο ψηλός χτύπησε τον Βαλυράκη, αυτός έπεσε στο νερό από τα απόνερα που δημιουργήθηκαν από τις στροφές του ψαροκάικου. Τα δύο σκάφη δεν ακούμπησαν», περιέγραψε ο μάρτυρας. «Είμαι μια ζωή στη θάλασσα, αναγνώρισα το ψαροκάικο και τα δύο άτομα που ήταν πάνω σε αυτό», είπε, κατονομάζοντας τα δύο αδέρφια.
Η κατάθεση δόθηκε στις 4 το μεσημέρι. Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας κλήθηκε ξανά στην Ασφάλεια στην Αθήνα, όπου ρωτήθηκε διευκρινιστικά για τη φορά των χτυπημάτων και για την πλευρά που έπεσε ο Βαλυράκης στη θάλασσα.
Τι λένε οι ψαράδες
Το βασικό επιχείρημα των δύο κατηγορούμενων (εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους Γιάννη Γλύκα και Δημήτρη Καρβέλη) συνοψίζεται στο ότι δεν παρασχέθηκαν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την παρουσία τους στο λιμάνι της Ερέτριας και το σημείο στη θάλασσα που φέρεται να έγινε το περιστατικό. Προ ημερών, κατέθεσαν προσφυγή κατά της προσωρινής τους κράτησης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρές αντιφάσεις στις καταθέσεις βασικών μαρτύρων.
«Ανεξάρτητα με τον τύχη της προσφυγης των εντολέων μας ενώπιον του Συμβουλιου Πλημμελειοδικών Χαλκιδας, το επόμενο χρονικό διάστημα θα εισφέρουμε νέα στοιχεία στην υπόθεση, τα οποία θα ανατρέψουν συθέμελα τα μέχρι τώρα δεδομένα και θα οδηγήσουν σε αθώωση τους», δήλωσε στο Magazine ο δικηγόρος κ. Γλύκας.
Στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσαν στον ανακριτή, οι δύο κατηγορούμενοι περιγράφουν ότι εργάζονται από την ηλικία των 10 ετών στη θάλασσα, στο πλευρό του πατέρα τους. Για την επίμαχη μέρα, λένε ότι δεν βγήκαν για ψάρεμα, γιατί στις 4 το πρωί, σε τηλεφώνημα του πρώτου απάντησε η σύζυγος του δεύτερου, μεταφέροντας τη φράση του «πέσε για ύπνο, έχει αέρα».
Το περιστατικό με τον Βαλυράκη τοποθετείται χρονικά περίπου στις 12.15. Τα δύο αδέρφια λένε ότι βρίσκονταν την ίδια ώρα στα σπίτια τους, μάλιστα, εκτός των οικογενειών τους, επικαλούνται τις μαρτυρίες δύο διαφορετικών ανθρώπων – ο πρώτος καταθέτει πως είχε μια σύντομη συνομιλία από το μπαλκόνι με τον έναν αδερφό για τα μερομήνια και ο δεύτερος ότι είδε τον άλλον αδερφό να κουβαλά ξύλα για το τζάκι.
Για το ψαροκάικο, οι δύο κατηγορούμενοι λένε ότι πως ήταν όλη την ημέρα δεμένο στο λιμάνι της Ερέτριας, στη θέση 7. Το ίδιο καταθέτουν πολλοί ακόμη ψαράδες της περιοχής. Κάπου εκεί συνέβη κάτι αναπάντεχο. Εμφανίστηκε αυθόρμητα στο λιμεναρχείο ένας ερασιτέχνης φωτογράφος ο οποίος έτυχε την ίδια μέρα να σηκώσει ένα drone πάνω από το λιμάνι της Ερέτριας. Στο υπόμνημα των δύο κατηγορούμενων σημειώνεται ότι μια από τις φωτογραφίες, με ώρα στα metadata 11:16:31, δείχνει το καίκι δεμένο με την πρύμνη. Τα αδέρφια λένε ότι βγήκαν για ψάρεμα δύο μέρες μετά και έτσι εξηγούν γιατί σε άλλη φωτογραφία, το απόγευμα της 26ης Ιανουαρίου, το σκάφος τους φαίνεται δεμένο με την αντίθετη φορά.
Πάντως, στο ένταλμα προσωρινής κράτησης του ανακριτή Χαλκίδας σημειώνεται ότι με βάση το υλικό κάμερας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, το επίμαχο χρονικό διάστημα φαίνεται να βγαίνουν από το λιμάνι της Ερέτριας τέσσερα αλιευτικά σκάφη και αργότερα σε αυτό να επιστρέφουν τρία, χωρίς ωστόσο να βεβαιώνεται ότι είναι το καΐκι των δύο αδερφών αυτό που δεν γυρίζει.
Στο μεταξύ, στην πρώτη εναέρια φωτογραφία διακρίνεται ένα σκουρόχρωμο αυτοκίνητο παρκαρισμένο στην προκυμαία, δίπλα στο σκάφος των κατηγορούμενων. Από τις καταθέσεις ενός μηχανικού και άλλων ψαράδων που σταθμεύουν στο λιμάνι, δεν προκύπτει με βεβαιότητα αν το όχημα ήταν το Renault Megane των δύο αδερφών ή το Alfa Romeo ενός τρίτου ψαρά της περιοχής. Σε αυτό το σημείο, οι κατηγορούμενοι επαναλαμβάνουν ότι δεν βγήκαν από το σπίτι πριν το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Αναφορικά με τον κρίσιμο μάρτυρα που τους «καίει», εναντίον του οποίου έχουν στραφεί νομικά, τον περιγράφουν ως ψευδομάρτυρα και αμφισβητούν ακόμη και ότι βρισκόταν εκείνη τη μέρα στην Ερέτρια, παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία. Ο πρώτος αδερφός ρωτήθηκε από τον ανακριτή Χαλκίδας για τον λόγο που είχε ο βασικός μάρτυρας να τους ενοχοποιήσει.
«Το ποιόν του σαν άνθρωπος είναι αυτή η δουλειά, δηλαδή είναι ρουφιάνος και κατηγορεί όλον τον κόσμο», απάντησε. «Δεν γνωρίζω γιατί το έχει κάνει αυτό, μπορεί και από ζήλια, γιατί εμείς έχουμε κάνει μια περιουσία από τη δουλειά μας και τα καΐκια μας κι αυτός δεν έχει τίποτα. Όμως, δεν έχουμε τσακωθεί ποτέ μαζί του, ίσα-ίσα τον έχουμε βοηθήσει παλαιότερα».
πηγή: news247.gr