XANIA
Κρήτη: Αδειάζουν τα ράφια από γνωστά φάρμακα – Ταλαιπωρία και αναμονή στα φαρμακεία
Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων από γνωστά φάρμακα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες αλλά και φαρμακοποιοί να ταλαιπωρούνται καθημερινά, περιμένοντας για ώρες μέχρι να βρουν ένα σκεύασμα προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Το πρόβλημα έχει προκύψει σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης, με αποτέλεσμα, να έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές.
Μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και στην Άννα Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Μανώλης Κατσαράκης, ανακοίνωσε πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει βήματα, προκειμένου να βρεθεί λύση και να υπάρχει διαθεσιμότητα των φαρμάκων στα ελληνικά φαρμακεία:
«Περιμένουν πάρα πολλές ώρες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα φάρμακα για την εκτέλεση των συνταγών. Περιλαμβάνουν φάρμακα αιχμής για την αντιμετώπιση καρδιολογικών, νευρολογικών, αναπνευστικών ακόμα και οφθαλμολογικών νοσημάτων. Ακόμα έχουν να κάνουν με αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά φάρμακα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα φάρμακα στον ελλαδικό χώρο κυκλοφορούν με πολύ χαμηλότερες τιμές απ’ ότι στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως για παράδειγμα της Γερμανίας. Γίνονται στόχος εξαγωγών από το χονδρεμπόριο, από αυτούς οι οποίοι τα εισάγουν και αυτό τα στερεί από τον Έλληνα ασθενή, από τον Έλληνα καταναλωτή. Αυτό το πρόβλημα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και στην παρούσα φάση με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά και των τοπικών συλλόγων, έχει γίνει μια προσπάθεια να συζητήσουν όλοι οι φορείς του φαρμάκου για να συναποφασίσουν μια κοινή πρόταση προς τον Υπουργό, προκειμένου να υπάρξει μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την παθογένεια αυτή.»
Σημαντική έλλειψη σε εισπνεόμενα φάρμακα και αντιβιοτικά
Σημαντική έλλειψη στα εισπνεόμενα φάρμακα παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, λόγω των αυξημένων ιώσεων της εποχής αλλά και του κορονοϊού, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε ο κ. Κατσαράκης:«Πάντα ο Φεβρουάριος ήταν δύσκολος μήνας για την Κρήτη, ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια με την έξαρση της γρίπης, τώρα είχαμε την έξαρση του κορονοϊού. Το κοινό κρυολόγημα αλλά και ο καιρός ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων αυτό τον μήνα, οπότε παρατηρήθηκε μια υπερσυνταγογράφηση για τα αναπνευστικά σκευάσματα, τα οποία ήδη τελούσαν υπό μερική έλλειψη.»
Την ίδια ώρα μεγάλη έλλειψη έχει προκύψει και σε αντιβιοτικά σκευάσματα: «Ασθενείς πήγαιναν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα σκευάσματα γιατί η ανάγκη ήταν άμεση», πρόσθεσε ο κ. Κατσαράκης.
Αναφορικά με την έλλειψη στα σκευάσματα ιωδίου, για τα οποία παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση αυτό το διάστημα και στην Ελλάδα, υπό τον φόβο πυρηνικής έκρηξης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Κατσαράκης επεσήμανε πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Είχαμε εγκαίρως ανακοινώσει σαν Φαρμακευτικός Σύλλογος πως τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και τα οποία ενδέχεται να περιέχουν ποσότητες ιωδίου, δεν έχουν τις ποσότητες οι οποίες επαρκούν για να καλύψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οπότε άσκοπα θα τα προμηθεύονταν οι καταναλωτές. Τέτοια χάπια δεν κυκλοφορούν εδώ. Αυτά διατίθενται στις χώρες του εξωτερικού, όπου υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστήρες και αυξημένο ποσοστό έκθεσης σε ραδιενέργεια.»
Μειωμένοι οι εμβολιασμοί έναντι της γρίπης
Την ίδια ώρα, ο κ. Κατσαράκης αναφέρθηκε στα μειωμένα ποσοστά ζήτησης για το εμβόλιο της γρίπης: «Φέτος περίσσεψαν εμβόλια της γρίπης. Δεν είχε σχέση η φετινή χρονιά με την περσινή, αλλά ήταν και τελείως διαφορετικά τα δεδομένα. Πέρσι όταν γινόταν ο εμβολιασμός για την γρίπη, δεν είχε βγει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, οπότε ο κόσμος μαζικά εμβολιάστηκε. Έγιναν περίπου 4,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί φέτος, τουλάχιστον 500.000 δόσεις κάτω σε σχέση με πέρσι. Και αυτό οφείλεται στο ότι ο κόσμος πιστεύοντας ότι είναι καλυμμένος απέναντι στον κορονοϊό, δεν προχώρησε στον μαζικό εμβολιασμό έναντι της γρίπης. Όμως οι ομάδες υψηλού κινδύνου το έκαναν. »
πηγή: zarpanews.gr