XANIA
Οίκος ευγηρίας στα Χανιά: Ανατριχιάζουν οι καταγγελίες – Τι συνέβη με τις περιουσίες
Ολοένα και περισσότερες καταγγελίες έρχονται στο «φως» αναφορικά με τα όσα ζούσαν οι τρόφιμοι του οίκου ευγηρίας στα Χανιά.
Συγγενείς θυμάτων, αλλά και πρώην εργαζόμενοι περιγράφουν καρέ – καρέ, τα όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι.
Για την υπόθεση έχει παρέμβει ο Άρειος Πάγος που τρέχει πιο γρήγορα την υπόθεση, και σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ -αν όχι τη Μεγάλη Εβδομάδα-, το αργότερο την εβδομάδα μετά το Πάσχα, θα ασκηθούν διώξεις και θα απαγγελθούν κατηγορίες. Μέχρι στιγμής επτά πρώην εργαζόμενοι έχουν κληθεί να καταθέσουν, ενώ εκτιμάται ότι θα ζητηθεί η διεξαγωγή έρευνας σε βάθος 10ετίας.
73 θάνατοι στο στόχαστρο των Αρχών
Οι αρχές ερευνούν 73 συνολικά θανάτους στο γηροκομείο των Χανίων. Ωστόσο, σημαντικό στοιχείο είναι ότι θάνατοι ενδέχεται να είναι περισσότεροι από 73 καθώς κάποιοι καταγράφηκαν στο νοσοκομείο.
Μάλιστα, και οι 73 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου τροφίμων της συγκεκριμένης ιδιωτικής δομής, είναι όλες υπογεγραμμένες από τον ίδιο γιατρό.
64 πράξεις εκδόθηκαν το 2000 και 9 το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι θάνατοι που καταγράφηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων, ηλικιωμένων που διέμεναν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας ή και κάποιων, που πέθαναν λίγους μήνες αργότερα. Είναι βέβαιο ότι η έρευνα αναμένεται να διευρυνθεί τις επόμενες ημέρες.
Το μυστήριο με τις περιουσίες
Στο στόχαστρο των Αρχών που ερευνούν την υπόθεση μπαίνουν και οι περιουσίες των νεκρών ηλικιωμένων.
Μέσα στην δικογραφία υπάρχει τουλάχιστον μία ύποπτη περίπτωση ύποπτης μεταβίβασης ακινήτου ηλικιωμένου για την οποία διενήργησε την πράξη ως πληρεξούσια του ηλικιωμένου η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας.
Ειδικότερα, ήδη είναι σε εξέλιξη η υπόθεση ηλικιωμένης γυναίκας, με περιουσιακά στοιχεία, η οποία ήταν διαγνωσμένη με άνοια από το 2014 και όταν πέθανε το 2017, βρέθηκε χωρίς περιουσιακό στοιχείο. Όπως αποκαλύφθηκε, ακίνητο υψηλής αντικειμενικής αξίας, πωλήθηκε στο 1/4 της αξίας του σε φιλικό πρόσωπο της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.
Επίσης, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για ακίνητα που έχουν περάσει στην Εκκλησία, αλλά και για κοσμήματα που αφαιρούνταν από τους ηλικιωμένους.
Συγκεκριμένα, συγγενής θύματος δήλωσε ότι όλη η περιουσία της ηλικιωμένης μεταβιβάστηκε στην εκκλησία, ενώ οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση έγιναν εν μέσω διπλού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Κόρη τροφίμου: «Μητέρα, θα σου βάζω καρβέλια στον τάφο σου, γιατί έφυγες πεινασμένη»
Συγγενής μιας ηλικιωμένης που πέθανε στο γηροκομείο και σήμερα, είχε το μνημόσυνο ενός έτους καταγγέλλει στον ΣΚΑΪ. «Σαν σήμερα πέθανε. Πέθανε εκεί μέσα, πέθανε σε ένα θάλαμο 2 επί 1,20. Από την πείνα στην ουσία πέθανε. Δεν μας αφήναν να της πηγαίνουμε φαγητό. Μας είχαν πετάξει κλοτσηδόν έξω».
Σοκάρουν, ωστόσο, οι μαρτυρίες κι άλλων συγγενών θυμάτων που βγαίνουν στη δημοσιότητα. Η κόρη ενός θύματος δήλωσε: «Είχε πληγές, τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς, τόσο αποστεωμένα ήταν. Και όταν ήρθε η ώρα της κηδείας, δεν μας την έφεραν στο σπίτι. Θεωρώ ότι το έκαναν για να μη φανεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Πήγαινα κι την έβρισκα και από τα πόδια δεμένη και στα χέρια στο κρεβάτι».
Πρώην υπάλληλος: «Στο υπόγειο μύριζε σήψη, μύριζε κρέας»
Οι μαρτυρίες πρώην εργαζομένων αλλά και συγγενών ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν στη δομή στην ΕΡΤ, προκαλούν σοκ. Πρώην εργαζόμενοι αναφέρουν ότι οι έπλεναν πέντε τρόφιμους και τους σκούπιζαν με την ίδια πετσέτα, ότι οι τρόφιμοι είχαν ψείρες, ότι υπήρχαν πολλά περιστατικά δερματοπάθειας και ουρολοιμώξεων, αφού δεν αλλάζονταν οι καθετήρες, καταγγέλλουν ακόμα και βιαιοπραγία σε βάρος ανθρώπων με άνοια.
Επίσης μιλούν για αυταρχική συμπεριφορά της Διεύθυνσης, για αποθάρρυνση εκφράσεων συμπάθειας προς τους τρόφιμους, για ελλιπή σίτιση, αλλά και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς χρήση του αύλειου χώρου, κινησιοθεραπείας κλπ. Συγγενείς ηλικιωμένων καταγγέλλουν ότι υπήρξε δραματική επιδείνωση της κατάστασης των συγγενών τους μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, ενώ ελέγχονται και οι συνταγογραφήσεις μέσω ΑΜΚΑ, εξαιτίας της αλλαγής στη φαρμακευτική αγωγή των ηλικιωμένων.
Την ίδια στιγμή, ανατριχιάζουν τα όσα περιγράφει στο zarpanews.gr πρώην υπάλληλος του γηροκομείου: «Έκαναν πυρετό, μας λεγανε ότι δεν είχαν καλό οξυγόνο, μπλάβιζαν. Γιατρός δεν ερχόταν καν να πιστοποιήσει. Τους συγγενείς τους ενημέρωναν σπάνια εκείνη τη στιγμή, μπορεί να το έκαναν την επόμενη μέρα, ή όταν πήγαινε στο νεκροτομείο. Πολλές φορές τους ετοιμάζανε οι ίδιοι (σ.σ. τους νεκρούς), συνεννοούμενοι με το γραφείο τελετών, γιατί κάποιοι είχαν συγγενείς στο εξωτερικό και δεν υπήρχε εδώ συγγενής να τους παραλάβει, για να τον πάρουν ντυμένο. Τα σώματά τους είχαν ανοίξει…
Τους έδεναν και πολύ άσχημα. Το κάθε πόδι κάτω απ την καρέκλα, στη μέση, πολλές φορές και εδώ (σ.σ. δείχνει το στήθος), ούτε ζώο δεν δένεις έτσι. Και το τελευταίο τρίμηνο που ήμουν εκεί, κλαίγανε. Μας φιλούσαν τα χέρια. Εμένα μου είχαν πει να μιλήσω, υπήρχαν περιπτώσεις που μου λέγανε να το πω στα παιδιά τους.
Έχω δει να βάζουν ολόκληρο χέρι στον ποπό ανθρώπων, για να βγάλουν τα κόπρανα και οι άνθρωποι σφάδαζαν από τον πόνο. Και μου έλεγαν ότι έτσι πρέπει να γίνεται.
Γιατρός ερχόταν δύο φορές την εβδομάδα από μια ώρα το πολύ, δεν άγγιζε, έβλεπε από μακριά και έφευγε. Άνθρωποι κλαίγανε, πολλές φορές μου ζητούσαν εγώ να του πω κάτι.
Είχε υγρασία, οι άνθρωποι κρύωναν. Πολλές φορές πλένανε όλες τις κουβέρτες μαζί και δεν είχαμε να τους δώσουμε. Υπήρχαν άνθρωποι κατουρημένοι, τέσσερις ώρες μπορεί να καθόταν ο άνθρωπος στα κακά του μέχρι να τον σηκώσουν να πάει στην τουαλέτα. Επίσης δερματικές παθήσεις, ψείρες. Και τους βάζανε Aroxol, Teza, εντομοκτόνα δηλαδή, στο κεφάλι. Κοκκίνιζε το κεφάλι, κάνανε μπάνιο μετά, αλλά πολλές φορές αν δεν καθάριζαν, τους έκοβαν γουλί τα μαλλιά.
Στο υπόγειο ήταν πολύ άσχημες οι συνθήκες, μύριζε πάντα σήψη, μύριζε κρέας. Αρωμάτιζα τη μάσκα μου για να μπω. Τα στόματα των ανθρώπων μύριζαν. Στο υπόγειο έβαζαν αυτούς που πλήρωναν λιγότερα ή αυτούς που είχαν συγγενείς μακριά και δεν μπορούσαν να έρθουν επίσκεψη. Πιστεύω ότι κάποιοι πλήρωναν και κανονικό δωμάτιο πάνω και μετά τους έβαζαν κάτω χωρίς να το ξέρουν οι άνθρωποι.
Τον τελευταίο μήνα πριν με απολύσουν, μου ζήτησαν να υπογράψω δήλωση απορρήτου γιατί “είμαι γλωσσού”. Μια μέρα με πήραν τηλέφωνο να έρθω και μου είπαν να υπογράψω την παραίτησή μου. Αρνήθηκα. Απολύθηκα χωρίς να πάρω τον μισθό μου, αναγκάστηκα να πάω σε επόπτη. Και έχω μάθει ότι παγίδευαν νοσηλευτές, ότι δήθεν έκλεβαν».
Τι απαντά ο δικηγόρος
Πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ για άθλιες συνθήκες και κακομεταχείριση των ηλικιωμένων. «Τους έδεναν, τους έδιναν χάπια ώστε να τους ναρκώνουν», είπε και σε άλλο σημείο τόνισε: «Ξαφνικά μέσα σε 1 βδομάδα πέθαναν 14 άτομα». Ο πρώην υπάλληλος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι σε κάποια περιστατικά που είχαν «μελανιές, χτυπήματα» πήγαινε συγκεκριμένο γραφείο τελετών. Κατήγγειλε επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ ότι κάποιοι υπάλληλοι χτυπούσαν τους ηλικιωμένους. Υποστήριξε επίσης πως η ιδιοκτησία γνώριζε τα πάντα γιατί υπήρχαν κάμερες παντού, ενώ το μόνο μέλημά της, όπως είπε, ήταν να τους πάρουν λεφτά, ακόμα και χρυσαφικά από τους φιλοξενούμενους.
Στον αντίποδα, η πλευρά του οίκου ευγηρίας αρνείται τις όποιες υπόνοιες κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων κάνοντας λόγο για «διασυρμό με νοσηρό μένος και δόλιους στόχους». Ειδικότερα, ο δικηγόρος του γηροκομείου κ. Σφακιωτάκης δήλωσε πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος ψεύδεται, επειδή απολύθηκε.
Παράλληλα, η διευθύντρια και ο δικηγόρος του γηροκομείου των Χανίων απειλούν με νομικές κινήσεις κατά όσων προβαίνουν σε καταγγελίες. Επίσης, για το ζήτημα της πώλησης του γηροκομείου η ιδιοκτήτρια της μονάδας υποστήριξε πως η συγκεκριμένη αγγελία είναι παλιά και πως το γηροκομείο δεν πωλείται.
Ως προς την άποψη που τείνει να επικρατήσει σχετικά με την αυτοψία που διενεργήθηκε στον χώρο για την οποία ο πληρεξούσιος δικηγόρος υποστήριξε ότι ουδέν προέκυψε, αυτή χαρακτηρίζεται ως ανακριβής, αφού διαπιστώθηκε ότι τέσσερις ηλικιωμένοι ήταν δεμένοι με ιμάντες, ενώ για τους 60 συνολικά τρόφιμους, υπήρχε 1 νοσοκόμος.
Επίσης αμφισβητούνται τα όσα ο κ. Σφακιωτάκης υποστήριξε σχετικά με τη μη ύπαρξη ύποπτων ευρημάτων κατά τη νεκροψία, αφού -ναι μεν δεν βρέθηκαν κατάγματα- αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ιστολογικές εξετάσεις. Επιπλέον, ο γιος της εκλιπούσας, έχει καταθέσει, ότι εντόπισε μώλωπες στο πρόσωπο και στα χέρια της.
Πηγές: iefimerida.gr, protothema.gr, ert.gr