XANIA
Solaris: Γιατί το σούπερ γιοτ του Αμπράμοβιτς πιάνει Γαύδο | ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Το Solaris πλέει σε οριοθετημένη περιοχή διεθνών υδάτων, χωρίς να μπορεί να πιάσει λιμάνι, καθώς κινδυνεύει με κατάσχεση
Νότια της Κρήτης, βρίσκεται από το πρωί το σούπερ γιοτ του Ρώσου μεγιστάνα και πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, το οποίο φέρει το όνομα: “Solaris”.
Ο καπετάνιος του υπερπολυτελούς γιοτ, το οποίο κόστισε 600 εκατ. ευρώ, δεν σκοπεύει να δέσει στη Γαύδο.
Το Solaris με σημαία από τις Βερμούδες, πλέει αυτή τη στιγμή, νότια της Γαύδου, σε διεθνή ύδατα προς άγνωστη κατεύθυνση, καθώς δεν μπορεί να πιάσει λιμάνι, γιατί κινδυνεύει με κατάσχεση.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, το Solaris έφυγε «βιαστικά» από τη Βαρκελώνη την Τρίτη (15/3), καθώς οι κυρώσεις σε βάρος του Ρώσου ολιγάρχη έφερναν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο κατάσχεσης του υπερπολυτελούς σκάφους.
Πληροφορίες θέλουν να επιχειρεί να μεταφέρει το γιοτ του από τα ευρωπαϊκά ύδατα, παρόλο που δεν του είχαν επιβληθεί ακόμη κυρώσεις τότε από την ΕΕ.
Και τις προηγούμενες ημέρες το σκάφος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφού έφυγε από τη Βαρκελώνη, εμφανίστηκε να πλέει νότια της Σικελίας προς άγνωστο προορισμό, όταν και τελικά δήλωσε πως θα έφτανε στο Τιβάτ του Μαυροβουνίου. Από εκεί στην συνέχεια αναχώρησε και πλέον βρίσκεται νότια της Κρήτης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναμένεται να κινήσει διαδικασίες προκειμένου να καθηλώσει στο έδαφος 100 αεροσκάφη που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Ρωσία, τα οποία όπως πιστεύεται, φαίνεται να παραβίασαν τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ. Μεταξύ των αεροσκαφών αυτών, συμπεριλαμβάνεται και ένα αεροπλάνο που χρησιμοποίησε ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς, όπως είπαν αξιωματούχοι στο Reuters.
Το Solaris, το οποίο διαθέτει ελικοδρόμιο και το δικό του σύστημα ανίχνευσης πυραύλων, υποβαλλόταν σε επισκευές στο λιμάνι της Βαρκελώνης πριν φύγει ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα. Λέγεται, σύμφωνα με τη DailyMail ότι είπαν στο προσωπικό να γκρεμίσει σκαλωσιές για να μπορέσει να φύγει γρήγορα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων παραμένει άγνωστο εάν ανεφοδιάστηκε με καύσιμα από το επίσης ρωσικό δεξαμενόπλοιο Vyasma που πλέει στην περιοχή.
Δείτε πού βρίσκεται το “Solaris”
Σημειώνεται δε πως ο ίδιος ο Ρώσος ολιγάρχης βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στη Μόσχα, στην οποία είχε βρεθεί προ ημερών πετώντας με το ιδιωτικό του τζετ από το Τελ Αβίβ μέσω Κωνσταντινούπολης.
Να σημειωθεί πως, το Solaris του Ρομάν Αμπράμοβιτς, βρισκόταν στην Αδριατική και είχε ελλιμενισθεί προσωρινά στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Refinitv. Αποτιμάται σε 600 εκατ. δολάρια και αναμένεται άνευ απροόπτου να καταπλεύσει στην Κωνσταντινούπολη αύριο Σάββατο 19 Μαρτίου, σύμφωνα με το Marine Traffic.
Eν τω μεταξύ, το προσωπικό του τζετ, ένα Gulfstream 50 εκατομμυρίων στερλινών, στις αρχές της εβδομάδας προσγειώθηκε στη Μόσχα, όπως αναφέρει το BBC, περνώντας προηγουμένως από Κωνσταντινούπολη και Τελ Αβίβ.
Κατασχέθηκαν θαλαμηγοί σε Ισπανία, Γαλλία, ακινητοποιημένο σκάφος στη Νορβηγία.
Ωστόσο, δεν έχει διασταυρωθεί εάν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης και της ομάδας Τσέλσι μεταξύ άλλων, επέβαινε σε αυτό. Εγκυρες πηγές ανέφεραν στο BBC ότι οι Βρυξέλλες στη διευρυμένη λίστα ολιγαρχών που καταρτίζουν για «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων θα συμπεριλάβουν και τον Αμπράμοβιτς.
Σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη οι θαλαμηγοί των Ρώσων δισεκατομμυριούχων βρίσκονται στο μικροσκόπιο, διότι κυβερνήσεις και οργανισμοί κλιμακώνουν μια εκστρατεία κυρώσεων κατά της χώρας που εισέβαλε στην Ουκρανία. Και σε πολλές περιπτώσεις οι Αρχές σπεύδουν να εμποδίσουν τον απόπλου τους, ώστε να μη βρεθούν σε διεθνή ύδατα. Λόγου χάριν, η υπερπολυτελής «Κρέσεντ» ήταν η δεύτερη που κατασχέθηκε από τις ισπανικές αρχές τις τελευταίες τρεις ημέρες. Την Τρίτη είχε πέσει στα χέρια τους η «Λαίδη Αναστασία», ένα σκάφος 48 μέτρων, στο νησί της Μαγιόρκας.
Τη Δευτέρα εμπόδισαν να αποπλεύσει από τη Βαρκελώνη το γιοτ «Βαλερί», το οποίο έχει μήκος 85 μέτρα. Τα τρία αυτά γιοτ εκτιμάται ότι σε αξία υπερβαίνουν τα 700 εκατομμύρια δολάρια. Προ ημερών οι αρχές στη Γαλλία κατάσχεσαν ακόμα ένα σούπερ γιοτ του Ιγκόρ Σατσίν, το «Αμόρε Βέρο», το οποίο βρισκόταν πλησίον της Μασσαλίας κι ετοιμαζόταν να φύγει. Εν κατακλείδι σημειώνεται ότι ο Σατσίν, στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, υφίσταται κυρώσεις από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο. Προ της ανάληψης καθηκόντων στο πηδάλιο της Rοsneft είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας.
Υπενθυμίζεται πως ο Αμπράμοβιτς αντιμετωπίζει κατάσχεση των θαλαμηγών του, εάν βρεθούν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη για τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο Πούτιν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Η σημαία από τις Βερμούδες φέρεται από πλοία που είναι νηολογημένα στο Crown Dependencies του Ηνωμένου Βασιλείου στο Isle of Man, στο Guernsey και στο Jersey, και στα υπερπόντια εδάφη της Ανγκουίλα, των Βερμούδων, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, των Νήσων Κέιμαν, των Νήσων Φώκλαντ, του Γιβραλτάρ, του Μοντσερράτ, της Αγίας Ελένης και των Τούρκων και Νησιά Κάικος.
Το Solaris έχει μήκος 460 πόδια (140 μέτρα), με 48 καμπίνες σε οκτώ καταστρώματα και μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα 60 ατόμων και χώρο για 36 άτομα.
Διαθέτει ελικοδρόμιο και την περασμένη εβδομάδα είχε αποπλεύσει από τη Βαρκελώνη, δύο 24ωρα προ της εις βάρος του επιβολής κυρώσεων από το Η.Β.
Αυτό το υπερπολυτελές megayacht είναι επίσης ένα από τα ασφαλέστερα πλοία στον κόσμο. Για το σκοπό αυτό, το Solaris διαθέτει ασφάλεια τελευταίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος ανίχνευσης πυραύλων ελεγχόμενο από ραντάρ, αλεξίσφαιρων παραθύρων και θωρακισμένης προστασίας.
Οι καλεσμένοι που βρίσκονται στο σκάφος μπορούν να απολαύσουν πολλές ανέσεις. Υπάρχει γυμναστήριο, σάουνα, τζακούζι και πιθανώς σαλόνι ομορφιάς στο γιγάντιο γιοτ. Το άλλο σκάφος του, το Eclipse είναι γνωστό ότι έχει νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, αλλά το Solaris, έχει ένα υπαίθριο «beach club» στο πίσω τμήμα του επάνω καταστρώματος. Παράλληλα μεταφέρει και έναν στολίσκο από τζετ σκι.
Αυτό το γιγάντιο θέαμα ήταν προϊόν του γερμανικού ναυπηγείου Lloyd Werft και έχει υποβληθεί σε θαλάσσιες δοκιμές από τη Βαρκελώνη μέχρι το Ακρωτήριο Ντ’ Αιλ.
Στο κυνήγι των γιοτ Ρώσων κροίσων
H οδύσσεια των υπερπολυτελών θαλαμηγών ρωσικών συμφερόντων, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία του κόσμου εξαιτίας των κυρώσεων, συνεχίζεται.
Οι ισπανικές αρχές κατάσχεσαν ακόμα δύο γιοτ, ενόσω διερευνούν την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Επιπλέον, ακόμα ένα σκάφος μεγαλοσχήμονος Ρώσου ακινητοποιήθηκε στη Νορβηγία. Ο λόγος ήταν ότι δεν το προμήθευσαν με το αναγκαίο καύσιμο για να αποπλεύσει.
Ειδικότερα, το σούπερ γιοτ «Κρέσεντ», το οποίο έχει μήκος 135 μέτρα και διαθέτει χώρο για προσγείωση δύο ελικοπτέρων, καθώς και πισίνα, κρατήθηκε στα μέσα της εβδομάδας στην Καταλωνία, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Μεταφορών της Ισπανίας. Ο ιδιοκτήτης του δεν έχει γίνει γνωστός, αν και υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της Rosneft Oil με έδρα τη Μόσχα, Ιγκόρ Σετσίν.
Είχε προηγηθεί η «Λαίδη Αναστασία» στη Μαγιόρκα. Στη δε Νορβηγία, το 68 μέτρων «Ραγκνάρ», το οποίο ανήκει στον πρώην πράκτορα της Κα Γκε Μπε Βλαντιμίρ Στρζαλκόβσκι, έχει προσαράξει χωρίς καύσιμα στο Ναρβίκ, στα βόρεια της χώρας. Ο καπετάνιος προσέγγισε κάθε πρατήριο στην περιοχή χωρίς επιτυχία, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο NRK.
ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον στοχοθετεί το αεροπλάνο του Αμπράμοβιτς, άλλα 99 για ρωσικές παραβιάσεις στις εξαγωγές (Reuters)
Αναφορικά με τα 100 αεροσκάφη που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Ρωσία και πιστεύεται ότι παραβίασαν τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένα αεροπλάνο που χρησιμοποίησε ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς, και τα οποία το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επιχειρεί να καθηλώσει στο έδαφος, στον σχετικό κατάλογο, που περιήλθε στη γνώση του Ρόιτερς, περιλαμβάνονται 99 αεροσκάφη Boeing που χρησιμοποίησαν ρωσικές επιβατικές και εμπορικές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aeroflot, η AirBridge Cargo, η Utair, η Nordwind, η Azur Air και η Aviastar-TU, όπως επίσης το Gulfstream G650 του Αμπράμοβιτς και θα μπορούσαν με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσουν περαιτέρω τις ρωσικές προσπάθειες να συνεχίσουν ορισμένες διεθνείς πτήσεις.
Το υπουργείο Εμπορίου θα προειδοποιήσει εταιρείες και άλλες οντότητες σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οποιοσδήποτε ανεφοδιασμός με καύσιμα, εργασίες συντήρησης, επισκευών ή άλλες υπηρεσίες παραβιάζουν τους αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγών, με αποτέλεσμα οι εταιρείες αυτές να υπόκεινται σε ενέργειες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν «ποινές κάθειρξης, πρόστιμα, απώλεια των εξαγωγικών πλεονεκτημάτων ή άλλους περιορισμούς», σύμφωνα με το υπουργείο.
Βάσει της ίδιας πηγής, η ενέργεια αυτή σημαίνει πως «οι διεθνείς πτήσεις από τη Ρωσία με αυτά τα αεροσκάφη ουσιαστικά καθηλώνονται».
Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο επισήμανε, σε μια δήλωση στο Reuters, ότι το υπουργείο της «δημοσιοποιεί αυτόν τον κατάλογο για να προειδοποιήσει τον κόσμο ότι δεν θα επιτρέψουμε σε ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες και ολιγάρχες να ταξιδεύουν ατιμώρητα κατά παράβαση των νόμων μας».