ΚΡΉΤΗ
Casa Κatana: H εξοχική κατοικία στην Κρήτη που όμοιά της δεν θα βρεις πουθενά!
«Μια απαλή τεθλασμένη γραμμή. Φευγαλέα σαν μονοκοντυλιά ενός πινέλου υδατογραφίας. Αιχμηρή σαν σχισμή, χαραγμένη από ένα ιαπωνικό ξίφος (katana)»: το σχεδιαστικό όραμα του αρχιτέκτονα, Κωνσταντίνου Σταθόπουλου αποτυπώνεται σε μια κατοικία στη νότια Κρήτη που ενσωματώνεται στο τοπίο, αφήνοντας ανέγγιχτη τη φυσική ομορφιά του οικοπέδου.
To τοπίο με την μεσογειακή ομορφιά και τους σχηματισμούς των βράχων, ο προσανατολισμός, η θέα προς το Λιβυκό πέλαγος, οι κλιματικές συνθήκες και οι σύγχρονες ανάγκες μιας μοντέρνας κατοικίας μπολιασμένες με το όραμα του Κωνσταντίνου Σταθόπουλου είναι οι παράγοντες που επηρέασαν την αρχιτεκτονική σύνθεσή του.
Τo κτήριο έχει μια συνολικά αεροδυναμική μορφή, σαν οι δυνάμεις του τόπου, οι άνεμοι και η αρμύρα να το σμίλευαν για χρόνια, δίνοντάς του μια φυσική κλίση προς την Ανατολή. Τα επιμέρους στοιχεία υπακούν σε αυτόν τον κανόνα και σχεδιάζονται δυναμικά παρέχοντας κίνηση σε ολόκληρη τη σύνθεση, δημιουργείται έτσι μία αίσθηση φουτουριστικής αλλά ταυτόχρονα μινιμαλιστικής δομής.
Αυτή η χειρονομία ως αρχέτυπο αναπτύχθηκε και χαράχτηκε στο οικόπεδο παίρνοντας τη μορφή μιας συνεχόμενης πλάκας-λεπίδας από σκυρόδεμα. Στα όρια της λεπίδας αναπτύσσεται μια ευρεία θέα σε δύο βασικές κατευθύνσεις. Όλα τα στοιχεία της σύνθεσης είναι δομημένα πάνω στο τεθλασμένο ίχνος το οποίο λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά της κατοικίας.
Το κτήριο έχει μια συνολικά αεροδυναμική μορφή σαν οι δυνάμεις του τόπου, οι άνεμοι και η αρμύρα, να το σμίλευαν για χρόνια δίνοντας του μια φυσική κλίση προς την Ανατολή.
Η Casa Katana είναι προσεκτικά τοποθετημένη πάνω από τους βραχώδεις σχηματισμούς του οικοπέδου και αρκετά ψηλά για να προσφέρει ανεμπόδιστη θέα και ιδιωτικότητα ταυτόχρονα. Προκειμένου να παρουσιάζει εξαιρετική θερμική συμπεριφορά είναι υπόσκαφη και μελετημένη προσεκτικά σύμφωνα με τις μεσογειακές-βορειοαφρικανικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, τον προσανατολισμό και την κίνηση του ηλιακού φωτός. Το φυσικό φως και ο αέρας φιλτράρονται προσεκτικά προσφέροντας ευεξία και μια φυσική αίσθηση στους κατοίκους.
Ως βασικό υλικό χρησιμοποιείται ένα έγχρωμο μίγμα σκυροδέματος που αποτελείται από τοπικά αδρανή. Η επιφάνειά του είναι παρόμοια με την παλέτα του τοπίου και την υφή των βράχων παρέχοντας ταυτόχρονα ανθεκτικότητα, χαμηλή ενσωματωμένη ενέργεια και ελάχιστη συντήρηση.
Το σκυρόδεμα παρέχει επίσης μια μονολιθική αισθητική στο κτήριο δίνοντας μια σπηλαιώδη αίσθηση στον κάτοικο. O χρήστης προσεγγίζει το κτήριο υπόσκαφα, η είσοδος σε εντάσσει στα ενδότερα όπου ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς ξετυλίγεται σε μία εμπειρία ανακάλυψης του εσωτερικού. Ακολουθώντας το ίχνος της πλάκας αποκαλύπτονται οι χώροι του καθημερινού και των δωματίων προσφέροντας στάσεις και θέες.
Ένα μεγάλο κομμάτι της κατοικίας είναι αφιερωμένο σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους σε ελεύθερη διάταξη. Τα ανοίγματα των κλειστών χώρων ανοίγουν σε μια λογική ημιυπαίθριας μετάβασης ώστε να λειτουργεί ολόκληρη η κατοικία παθητικά κατά τους θερινούς μήνες.
Ο κάτοικος καλείται να εξερευνήσει τη φυσική ομορφιά της Νότιας Κρήτης ζώντας μια μοναδική αρχιτεκτονική εμπειρία. Η πρόκληση στην αρχιτεκτονική είναι μια κατοικία να συνδυάζει το λογισμό και τ’όνειρο.
Μια κατοικία πρέπει να διαθέτει τον λειτουργικό χαρακτήρα σύμφωνα με τους κανόνες της οικοδομικής και του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι σε θέση να μιλήσει στην ανθρώπινη ψυχή.
Η Casa Katana αποτελεί ένα καταφύγιο μέσα στο τοπίο καμωμένο από τους μύθους και το χώμα της Κρητικής γης, θαρρείς φτιαγμένο για να ζει στα σπλάχνα του ένας Μινώταυρος όπου οι χαράξεις των κινήσεων, σαν άλλος μίτος της Αριάδνης, σε οδηγούν στα ενδότερα και από εκεί πάλι πίσω στο φως του Λιβυκού πελάγους.
Τίτλος έργου: Casa Katana, Τυπολογία: Εξοχική κατοικία, Τοποθεσία: Κρήτη – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτη: konstantinos stathopoulos | KRAK. architects, Υπεύθυνος μελέτης: Κωνσταντίνος Σταθόπουλος,, Κατασκευή – Ανάπτυξη έργου: Tetraktys, Κείμενο παρουσίασης – Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: konstantinos stathopoulos | KRAK. architects