ΚΡΉΤΗ
Βομβαρδισμοί, εκτελέσεις, έρωτες από 27 χορευτές που αναβιώνουν τη Μάχη της Κρήτης | ΦΩΤΟ
Μία σπάνια παράσταση κρητικών χορών αφιερωμένη στην Μάχη της Κρήτης παρουσιάζει η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη.
Η επαναστατική φράση του Νίκου Καζαντζάκη «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος» μετουσιώνεται σε μία ξεχωριστή βραδιά κρητικών χορών το Σάββατο 19 Μαΐου στις ώρα 21:30 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.
«Σήμερα σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, η κορυφαία αυτή στιγμή της ιστορίας μας, οφείλει να λειτουργήσει ως έμπνευση και κίνητρο» αναφέρουν για την παράσταση οι συντελεστές.
«Για να διαψεύσουμε όσους αμφισβητούν τη χώρα μας και να αποδείξουμε ότι την κρίσιμη ώρα μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να αγωνιζόμαστε με ομοψυχία και πίστη, να πετυχαίνουμε στόχους που φαίνονται αδύνατοι.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη αυτή κληρονομιά, ως πηγή έμπνευσης για να κερδίσουμε το σεβασμό και κυρίως το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει.
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί ως τώρα για τη μάχη της Κρήτης! Κάθε άνθρωπος που συμμετείχε είχε ή έχει να πει τη δική του ιστορία, όπως ο ίδιος τη βίωσε».
77 χρόνια μετά, οι κρητικοί δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης μαζί με 25 χορευτές και 5 μουσικούς επί σκηνής προσεγγίζουν με το δικό τους τρόπο εκείνες τις ημέρες που η αγριότητα του πολέμου από την μία και η απαράμιλλη ανοιξιάτικη ομορφιά του κρητικού τοπίου από την άλλη, δημιουργούν μία άκρως σουρεαλιστική κατάσταση η οποία εμπνέει τους δημιουργούς της παράστασης.
Πρόκειται για μία παράσταση γεμάτη κρητική μουσική, χορό, τραγούδι, φράσεις, ποίηση, αφηγήσεις , μαρτυρίες αλλά και εικόνες, τοπία, ανθρώπους, από την Κρήτη που θα προβάλλονται παράλληλα στην οθόνη.
Βομβαρδισμοί, εκτελέσεις, βασανισμοί, κάψιμο χωριών, ορφανά παιδιά, μάνες μαυροφορεμένες, έρωτες που ο πόλεμος σταμάτησε απότομα, χοροί, ριζίτικα, μαντινάδες που εμψύχωναν τον κρητικό λαό είναι τα σημεία αναφοράς και έμπνευσης μίας πρωτότυπης παράστασης η οποία έχει στόχο να περάσει το μήνυμα της ειρήνης.
Στην παράσταση κυριαρχεί η απόλυτη ταύτιση των κινήσεων του χορευτή με τον ρυθμό και το συναίσθημα της μουσικής, αλλά και το αυτοσχεδιαστικό του ταλέντο, να δημιουργεί δηλαδή αυθόρμητα χορευτικές φιγούρες επηρεασμένος από τους μουσικούς.
Ο θεατής έχει την ευκαιρία, να παρακολουθήσει μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικού διαλόγου χορευτών και μουσικών.
Στην εν λόγω παράσταση παρουσιάζονται πάνω από 16 κρητικοί χοροί από επίλεκτους χορευτές τους οποίους συνοδεύουν εξαίρετοι νέοι μουσικοί.
Η κρητική μουσική παράδοση θεωρείται η πιο ζωντανή στον ελλαδικό χώρο γιατί, όχι μόνο συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενσωματώνει δημιουργικά σύγχρονα μουσικά στοιχεία, αλλά παράλληλα καταφέρνει να εκφράζει και να σχολιάζει με ζωντανό τρόπο την σημερινή πραγματικότητα.
Έρευνα – Επιτόπια καταγραφή – Σύλληψη – Iδέα παράστασης Γιάννης Μεγαλακάκης
Σκηνοθετική επιμέλεια – Φωτιστικός σχεδιασμός
Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη – Κρητικοί χοροί
Βασίλης- Λίνας Σκηνοθεσία video – προβολών
Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
Πραγματοποιούν επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης.
Το 1997 χορεύουν στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998 ιδρύουν την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».
Το 2004 χορεύουν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006 κυκλοφορούν την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη».
Έχουν παρουσιάσει πρωτότυπες παραστάσεις και ειδικές εμφανίσεις και παρουσιάσεις στο Νέο Μουσείο Μπενάκη , στο θέατρο Παλλάς , στο Θέατρο Βράχων, στο θέατρο Badminton, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο θέατρο Παπάγου, στο θέατρο Λυκαβηττού και αλλού συνεργαζόμενοι με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής , όπως ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Σκουλάς , ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ,ο Μανώλης Λιδάκης, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και πολλούς άλλους.
Επίσης έχουν συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τις ανάγκες της ταινίας «El Greco» και με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς « Το Νησί».
Έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 200 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης , της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλία
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr