ΚΡΉΤΗ
Από την Κωνσταντινούπολη έφεραν τη σπάνια βυζαντινή θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Καρδιώτισσας | ΦΩΤΟ
Οι «Ιστορίες του δρόμου», αυτό το Σάββατο μας ταξίδεψαν στο Οροπέδιο Λασιθίου
Ο δρόμος αυτή τη φορά μας πήγε στην ιστορική Μονή Κεράς Καρδιώτισσας για να ανακαλύψουμε την ιστορία της κλεμμένης εικόνας της Παναγίας.
H Ιερά Μονή Κεράς Καρδιώτισσας βρίσκεται δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στο Οροπέδιο Λασιθίου. Η Μονή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα της Κρήτης.
Η αρχαιότερη μνεία του ονόματός της γίνεται σε έγγραφο του 1333, εποχή κατά την οποία αποτελούσε φέουδο του Λατινικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Από την Κωνσταντινούπολη έφεραν και τη σπάνια βυζαντινή εικόνα στην οποία οφείλει το μοναστήρι το όνομα του.
Όταν δεις, πρώτη φορά αυτή την εικόνα, τα χρώματα, τις μοντέρνες γραμμές της, δεν μπορείς να πιστέψεις ότι πρόκειται για έργο φιλοτεχνημένο κάπου στον 9ο αιώνα.
Μια μοναδική βυζαντινή εικόνα που ζωγράφισε ο Άγιος Λάζαρος, μοναχός και αγιογράφος, που έζησε την περίοδο της Εικονομαχίας.
Η εικόνα πέταξε και ήρθε στην Κρήτη
Την ταραγμένη περίοδο της Εικονομαχίας, τότε που οι εχθροί της ορθοδοξίας κατέστρεφαν όλες τις εικόνες την έφεραν στην Κρήτη, έτσι από τα χρόνια της Εικονομαχίας και μετά, επικράτησε ο θρύλος της λαϊκής μας παράδοσης, ότι η εικόνα πέταξε και ήρθε στη Κρήτη.
Η εικόνα της Παναγίας, ή της Διαρκούς Βοήθειας, αναπαριστά την Παναγία την Καρδιώτισσα, που κρατά τον Ιησού πάνω στη καρδιά της. Είναι μια Παναγιά νέα και όμορφη που φοράει μαύρο χιτώνα.
Πενθεί, γιατί ξέρει τη μοίρα της, και τη μοίρα του παιδιού της. Ο μικρός Ιησούς κοιτάζει τον αρχάγγελο με το σταυρό και φοβισμένος παλεύει να κρυφτεί στον κόρφο της μάνας του και του λύνετε το σανδάλι.
Η εικόνα της Παναγίας της Καρδιώτισσας συνδέθηκε με πολλά θαύματα, μνεία των οποίων γίνεται ήδη στα 1415 από τον Φλωρεντινό γεωγράφο και περιηγητή Κριστόφορο Μπουαντελμόντι που ταξίδεψε σ όλο το νησί .
Λίγα χρόνια μετά, πάντα στα χρόνια της Ενετοκρατίας, ένας Ιταλός έμπορος κρασιού, βρέθηκε στο μοναστήρι και κρυφά τη νύχτα, έκλεψε την εικόνα . Νύχτα την μετέφερε μακριά από το μοναστήρι της, την πήγε στο σπίτι του τη Ρώμη.
Η Παναγία δε θα επιστρέψει ποτέ στη Κρήτη.
Οι Ιταλοί σήμερα την λατρεύουν στον Ναό του Αγίου Αλφόνσου της Ρώμης.
Στη Μ. Κεράς η κλεμμένη εικόνα το 1735 αντικαταστάθηκε από άλλη εντελώς διαφορετική εικόνα, η οποία θεωρείται εξίσου θαυματουργή.
Λόγω της οχυρής θέσης του, το μοναστήρι, στη διάρκεια των κρητικών επαναστάσεων, ήταν το επαναστατικό κέντρο της Ανατολικής Πεδιάδας και υπέστη πολλές φορές τα αντίποινα των Βενετών και Τούρκων.
Σήμερα η Μονή Κεράς, ανακαινισμένη και φροντισμένη δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες.
Ο πανέμορφος πετρόκτιστος ναός της μονής είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου.
Δίπλα στο ναό υπάρχει χώρος που λένε ότι λειτούργησε ως κρυφό σχολείο και έχει μετατραπεί σήμερα σε Μουσείο, όπου φυλάσσονται, φορητές εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια και σπάνια χειρόγραφα.
Υπάρχει και η κολώνα που έδεναν την εικόνα για να μη φύγει όπως λέει η παράδοση και θρύλοι.