ΚΡΉΤΗ
Συναγερμός σε Κρήτη και σύντομα Πελοπόννησο για το βακτήριο που εξοντώνει την ελιά
Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο εξαιτίας του… παθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa που εξοντώνει την ελιά
Σύντομα στα μέτρα προστασίας αναμένεται να τεθεί και η Μεσσηνία με την Πελοπόννησο σύμφωνα με πληροφορίες του kalamatanews.gr.
Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο εξαιτίας του… παθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa που εξοντώνει την ελιά!
Μπορεί η «φυλλοξήρα της ελιάς» όπως έχει χαρακτηριστεί να μην έχει φτάσει στην Κρήτη ακόμη, αλλά οι γεωπόνοι και άλλοι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο και ήδη μια επιτροπή που έχει συσταθεί σε όλη την Κρήτη από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο , κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το πως μπορεί να αποφευχθούν τα χειρότερα!
Μάλιστα η επιτροπή συνέταξε και Οδικό Χάρτη Ενεργειών ανά εμπλεκόμενο Φορέα για την Περιφέρεια Κρήτης για το Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) ώστε εάν συμβεί το μοιραίο να ξέρουμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.
Η Οµάδα Εργασίας σύμφωνα με το cretalive, θεωρεί ότι είναι κρίσιμης σημασίας ,η άμεση και απρόσκοπτη έναρξη όλων των ενεργειών τόσο σε θεσµικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.
Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν όλες εκείνες οι πολιτικές και διοικητικές αποφάσεις, προκειµένου να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης οι Εξειδικευµένες Ενέργειες προκειµένου τάχιστα να ετοιµαστεί η συντεταγµένη καµπάνια ενηµέρωσης, ευαισθητοποίησης όλων των εµπλεκόµενων για τους κινδύνους που υπάρχουν από την έλευση του συγκεκριµένου παθογόνου στην Οικονοµία του Νησιού και κλείνοντας να υποστηριχθούν για να υλοποιηθούν όλα τα προτεινόµενα ερευνητικά σχέδια!
Εάν χτυπήσει το βακτήριο τότε πράγματα είναι…σκούρα.
Ειδικά όταν η Ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη αποτελεί έναν από τους κρισιµότερους τοµείς του αγροτοδιατροφικού τοµέα του νησιού που έχει σαφή επίδραση στον δευτερογενή..
Πρόκειται για ένα βακτήριο που αναπτύσσεται στα αγγεία του ξύλου, εµποδίζει την κυκλοφορία νερού και θρεπτικών στοιχείων προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στις λειτουργίες του φυτού.
Το βακτήριο µεταδίδεται και εξαπλώνεται από έντοµα και προσβάλει πολλά είδη φυτών (ελιά, αµπέλι, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, αβοκάντο, κ.α.).
Πηγή: www.patrisnews.com