ΚΡΉΤΗ
Ένα γευστικό ταξίδι στις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις της Κρήτης | ΦΩΤΟ
Αγνές πρώτες ύλες, σε άφθονη ποσότητα. Διακριτές γεύσεις, γευστικοί συνδυασμοί που σε απογειώνουν, μυρωδιές βοτάνων και μπαχαρικών σε ιδανική αναλογία. Η κρητική κουζίνα δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, είναι και θα είναι από τις κορυφαίες σε παγκόσμια κλίμακα και από τις πλέον υγιεινές, αφού στηρίζεται στη μεσογειακή διατροφή.
Στο σύνολό της περιλαμβάνει συνταγές που είναι… μία και μία. Όμως εμείς θα σταθούμε σε μερικές από τις αγαπημένες μας.
Ντάκος, ο απόλυτος
Ποια χωριάτικη και ποια σαλάτα του σεφ; Ο κρητικός ο ντάκος τις κατατροπώνει εύκολα και τις αφήνει τελευταίες και καταϊδρωμένες. Στην πιο γνήσια του μορφή – με ξινομυζήθρα και κάππαρη) εκφράζει απόλυτα τη μεσογειακή διατροφή, περιλαμβάνει όλους τους διατροφικούς θησαυρούς της κρητικής γης με βάση φυσικά το ελαιόλαδο, είναι πεντανόστιμος, υγιεινός, μυρίζει καλοκαίρι και συνοδεύει ιδανικά το ούζο ή τη ρακή μας. Τι άλλο να ζητήσουμε από μια σαλάτα;
Γαμοπίλαφο
Γάμος στην Κρήτη, χωρίς το παραδοσιακό γαμοπίλαφο δεν νοείται και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι αυτός ο «βαρύς» συνδυασμός ρυζιού, ζωμού από κρέας γίδας ή πρόβειο ή κρέας από κοκκοράκι και στακοβούτυρο προκαλεί αλλεπάλληλες εκρήξεις στον ουρανίσκο μας.
Απάκι
Και μιας και αναφέραμε τα συνοδευτικά, τι καλύτερο θα μπορούσε να συνοδέψει το κρασί ή το ουζάκι μας στον ήλιο από ένα πιατάκι πικάντικο και μυρωδάτο απάκι; Μαριναρισμένο με μυρωδικά και βότανα του βουνού, το απάκι καπνίζεται αργά και βασανιστικά για να φέρει στο τραπέζι μας όλες τις μυρωδιές και γεύσεις της κρητικής παράδοσης. Αγαπάμε να το δοκιμάζουμε στη σχάρα ή στο γκριλ με φέτα και πιλάφι, στη λαδόκολλα με φέτα ντομάτα και ρίγανη ή μαγειρεμένο με ρεβίθια ή ξερά φασόλια.
Μυζηθρόπιτα
Δεξιοτεχνία στο πλάσιμο της ζύμης, χρήση φρέσκιας ξυνομυζήθρας, παραδοσιακές πρώτες ύλες και ιδού: μια πίτα διαφορετική από τις άλλες, με τυρί στη μέση θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με λεπτή, γεμιστή κρέπα. Η μυζηθρόπιτα τηγανίζεται ελαφρά και απολαμβάνεται ζεστή με μέλι. Και ναι, ο συνδυασμός τυριού, ζύμης και μελιού δίνει ένα καλοζυγισμένο γευστικό «χτύπημα» στον ουρανίσκο μας που δεν ξεχνιέται εύκολα.
Χοχλιοί
Από τους πιο δημοφιλείς μεζέδες της κρητικής κουζίνας, οι χοχλιοί πέρα από μπουμπουριστοί, δηλαδή μαγειρεμένοι «μπρούμυτα» με λάδι, ξύδι και αρισμαρί, τρώγονται το ίδιο ευχάριστα με πλιγούρι, γλιστρίδα, κολοκύθια και πατάτες, μαυρομάτικα, στιφάδο, λιαστές μπάμιες ή ως γέμιση κολοκυθανθών.
Πατάτες οφτές
Αν και λάτρεις των παραδοσιακών, φρεσκοκομμένων τηγανιτών πατατών, δεν μπορούμε να μη «λυγίσουμε» σε ένα πιάτο με ολόφρεσκιες πατάτες οφτές, δηλαδή σιγοψημένες με τη φλούδα στο φούρνο σε αλουμινόχαρτο για να μαλακώσουν, και σερβιρισμένες με λαχταριστό λαδολέμονο ή σκέτο αλάτι.
Σοφεγάδα
Ο πλούτος της κρητικής γης σε λαχανικά είναι γνωστός. Όταν κάποια από αυτά τα λαχανικά συνδυάζονται, τσιγαρίζονται και βράζονται, τότε έχουμε τη Σοφεγάδα, το κρητικό «μπριάμ», το οποίο περιλαμβάνει πατάτες και φασολάκια, μπάμιες, πιπεριές, σκόρδο, ντομάτα, φύλλα από γούλα, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, κολοκυθoανθούς και ό,τι… βγάλει το περιβόλι. Ένας οργασμός γεύσεων και αρωμάτων κατευθείαν στο πιάτο μας.
Χανιώτικη Τούρτα
Μη γελιέστε, δεν πρόκειται για γλυκιά, αλλά για αλμυρή τούρτα, η οποία έχει σαν βάση της το ψητό ή το ωμό αρνί. Τρώγεται κατά κύριο λόγο το Πάσχα και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι πλην του κρέατος, περιλαμβάνει μια πανδαισία τυριών τα οποία της χαρίζουν την ιδιαίτερή της γεύση. Η γέμιση περιλαμβάνει μαλακιά μυζήθρα, ανθότυρο, φρέσκια γραβιέρα, ώριμη γραβιέρα και μυζήθρα.
Πηγή: in2life