Κόσμος
Γενς Στόλτενμπεργκ: Η χρήση χημικών όπλων αλλάζει τα δεδομένα – Στείλαμε 40.000 στρατεύματα στην ανατολική μας πτέρυγα
Την απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Όπως τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την άμυνά τους στα ανατολικά ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθετήσαμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά», ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.
"We are determined to continue to impose costs on Russia to bring about the end of this brutal war"
Nato chief Jens Stoltenberg says today's summit will discuss allied support to Ukraine and how Nato will respond to the new security reality in Europehttps://t.co/oDvGFMeaKx pic.twitter.com/tcx0rLaPgI
— BBC News (World) (@BBCWorld) March 24, 2022
Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε νωρίτερα ότι τέσσερις νέες ομάδες μάχης θα σταλούν στη Σλοβακία, στην Ουγγαρία, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Ο Στόλτενμπεργκ παράλληλα εξήγησε τι συμφώνησαν να κάνουν περαιτέρω στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσουν την Ουκρανία, τονίζοντας ότι υπάρχει μια «νέα πραγματικότητα ασφάλειας».
Στην ξηρά, θα υπάρχουν ουσιαστικά περισσότερες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας σε υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας. Στον αέρα θα αναπτυχθούν περισσότερα τζετ και στη θάλασσα θα υπάρχουν ομάδες κρούσης αερομεταφορέων, υποβρύχια και μαχητικά πλοία σε επίμονη βάση. Και εκτός από περισσότερες στρατιωτικές προμήθειες, η άμυνα στον κυβερνοχώρο ενισχύεται επίσης και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει επίσης την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι των πυρηνικών και βιολογικών απειλών.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι ανησυχεί επειδή η Ρωσία προσπαθεί να κατηγορήσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της ότι προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα και είπε ότι το να κατηγορείς άλλους είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσεις ένα πρόσχημα για να κάνουν και οι ίδιοι το ίδιο. Αυτές οι κατηγορίες κατά της Ουκρανίας και των συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι ψευδείς.
Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων «θα αλλάξει εντελώς τη φύση της σύγκρουσης», καθώς θα ήταν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι θα επηρεάσει όχι μόνο τους ανθρώπους στην Ουκρανία αλλά και πιθανές χώρες του ΝΑΤΟ. Επεσήμανε ότι Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει χημικούς παράγοντες στο παρελθόν – συμπεριλαμβανομένου του Σάλσμπουρι και είπε ότι αυτό το θέμα αναδεικνύει τη σημασία του τερματισμού του πολέμου, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση».
Σχετικά με το αίτημα του Ζελένσκι να στείλει το ΝΑΤΟ το 1% των τανκς και των αεροσκαφών του, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι όλοι ακούσαμε «προσεκτικά» τον πρόεδρο Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν σημαντική υποστήριξη στην Ουκρανία – αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τον εξοπλισμό που έχει γίνει λόγος. Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ουκρανία με όπλα, ώστε να μπορέσει να αμυνθεί.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία άλλαξε το περιβάλλον ασφαλείας μακροπρόθεσμα και το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για «μακροπρόθεσμα».
Επανέλαβε ότι η Συμμαχία έχει αυξήσει την παρουσία της στα ανατολικά και σήμερα συμφώνησε για τέσσερις νέες ομάδες μάχης που θα σταλούν στη Σλοβακία, στην Ουγγαρία, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι η ρωσική εισβολή είναι η χειρότερη κρίση ασφαλείας σε μια γενιά. Οι άνθρωποι της Ουκρανίας έχουν δείξει θάρρος και αποφασιστικότητα μαχόμενοι για την ελευθερία και το μέλλον τους. “Στεκόμαστε μαζί τους” είπε.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε ακόμη ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συντονίζουν τις προσπάθειες όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ερωτηθείς για την Κίνα, σημείωσε ότι το μήνυμα του ΝΑΤΟ είναι ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να καταδικάσει τον «βάρβαρο πόλεμο κατά της Ουκρανίας» και όχι να στηρίξει τη Ρωσία με οικονομική ή στρατιωτική υποστήριξη.
Η κοινή ανακοίνωση των ηγετών του ΝΑΤΟ
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ που συναντώνται στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας απέναντι στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, και προειδοποίησαν τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
“Παραμένουμε ενωμένοι και ανένδοτοι στην αποφασιστικότητά μας να αντιτεθούμε στην επιθετικότητα της Ρωσίας, να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας, και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια όλων των συμμάχων” αναφέρει μια κοινή δήλωση των ηγετών των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να συστήσουν άλλες τέσσερις μονάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία και προειδοποίησαν την Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ παρέτειναν τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.
“Καθώς αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κρίση ασφαλείας σε μια γενιά, είμαστε ενωμένοι για να κρατήσουμε τη συμμαχία μας ισχυρή και τους λαούς μας ασφαλείς”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που συνορεύει με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία.
πηγή: enikos.gr