Κόσμος
Που βρίσκονται τα πιο επικίνδυνα φίδια του κόσμου; | ΦΩΤΟ
Με ζώνουν μαύρα φίδια, λέει ο λαός μας για να εκδηλώσει τη βαθύτατη ανησυχία του ή τον κίνδυνο που κοντοζυγώνει, παίρνοντας πάσα από τον κόσμο των ερπετών.
Τα φίδια της λίστας μας δεν είναι όλα μαύρα, είναι όμως ολότελα θανάσιμα και τα συναπαντήματα μαζί τους καλό είναι να αποφεύγονται!
Άλλα γνωστά και άλλα λιγότερο γνωστά, τα πιο δηλητηριώδη φίδια του πλανήτη πρέπει να αφήνονται στην ησυχία τους, καθώς το να πας να βγάλεις αυτό το φίδι από την τρύπα, μόνο έξυπνη ιδέα δεν είναι…
Κροταλίας
Το μόνο φίδι της αμερικανικής ηπείρου που φιγουράρει στα απολύτως πιο δηλητηριώδη της οικουμένης, ο κροταλίας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς έχει το κρόταλο της ουράς του να σημαίνει την παρουσία του. Ιδιαίτερα αν μιλάμε για τον κροταλία τον αδαμάντινο, τότε μιλάμε για το πιο ιοβόλο φίδι της Βόρειας Αμερικής, το δηλητήριο του οποίου καταστρέφει τους ιστούς του σώματος, βλάπτει τα εσωτερικά όργανα και προκαλεί διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος. Κάθε δάγκωμά του είναι θανατηφόρο αν μείνει χωρίς θεραπεία…
Ακανθόφις
Τα συναντάμε στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα ως κυνηγούς άλλους φιδιών, στήνοντας συνήθως θανάσιμες ενέδρες. Μοιάζουν με έχιδνες και χύνουν δηλητήριο 40-100 mg, το οποίο χωρίς αντίδοτο παραμένει ένα από τα πλέον φονικά του πλανήτη. Πρόκειται για νευροτοξίνη που προκαλεί παράλυση και θάνατο τελικά μέσα σε έξι μαρτυρικές ώρες από αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο ακανθόφις συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα για το πιο γρήγορο δάγκωμα του κόσμου, χτυπώντας και επιστρέφοντας στη θέση του σε μόλις 0,13 δευτερόλεπτα…
Οχιά
Τις συναντάς παντού στον κόσμο, αν και οι πιο θανάσιμες της οικογενείας ζουν στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (Ινδία, Κίνα και Νοτιοανατολική Ασία). Οξύθυμες και νυχτόβιες, οι οχιές βγαίνουν μετά τη βροχή προκαλώντας προσωρινή νέκρωση στο σημείο που θα χτυπήσουν. Πρήξιμο, ανείπωτος πόνος, αιμορραγίες και άλλα πολλά ακολουθούν το δάγκωμά τους, με τα συμπτώματα να διαρκούν ακόμα και για 2-4 βδομάδες. Χωρίς αντίδοτο, το θύμα θα πεθάνει συνήθως από σηψαιμία ή αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια μία ως δεκατέσσερις μέρες μετά το δάγκωμα, ακόμα και αργότερα…
Κόμπρα Φιλιππίνων
Τα περισσότερα είδη κόμπρας δεν μπαίνουν στα πιο ιοβόλα της Γης, το είδος που ζει όμως στις Φιλιππίνες είναι η μεγάλη εξαίρεση. Το δικό της δηλητήριο είναι φονικότερο απ’ όλες τις άλλες κόμπρες, το οποίο μπορεί και εκτοξεύει σε αποστάσεις ακόμα και 3 μέτρων. Η ισχυρή νευροτοξίνη επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνευστική λειτουργία, προκαλώντας νευροτοξικότητα, αναπνευστική παράλυση και θάνατο τελικά σε 30 λεπτά της ώρας…
Φίδι-τίγρης
Και πάλι η Αυστραλία έχει αναλάβει τον άχαρο ρόλο να φιλοξενήσει στα εδάφη της το φίδι αυτό που μπορεί να σκοτώνει σε μισή ωρίτσα οτιδήποτε έχει ζωή μέσα του. Συνήθως ο θάνατος λαμβάνει ώρα από 6-24 ώρες και το ποσοστό θνησιμότητας, αν μείνει το δάγκωμα χωρίς αντίδοτο, κυμαίνεται στο 60-70%. Πέρα από πόνους σε όλο το σώμα, το δηλητήριό του προκαλεί εφίδρωση, μούδιασμα, αναπνευστικές δυσκολίες και παράλυση. Χτυπά μάλιστα με αλάνθαστο σημάδι!
Μαύρο μάμπα
Το πολυθρύλητο μαύρο μάμπα το συναντάμε σε πολλές αφρικανικές γωνιές ως ένα από τα πλέον επιθετικά είδη φιδιού με εξίσου μυθική ακρίβεια στο χτύπημα. Όντας το γρηγορότερα κινούμενο φίδι του κόσμου, αγγίζοντας ταχύτητες 20 χλμ/ώρα, το μαύρο μάμπα μπορεί να δαγκώσει μέχρι και 12 απανωτές φορές, εκεί που ένα μόνο δάγκωμα είναι ικανό να σκοτώσει 10-25 υγιείς ενηλίκους! Κάθε χτύπημα αφήνει στο θύμα 100-120 mg δηλητηρίου, το οποίο αν φτάσει σε αρτηρίες ή φλέβες σκοτώνει τον άνθρωπο στο 50% των περιστατικών.
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται οπτικές πλάνες, ψευδαισθήσεις, αποπροσανατολισμός, πυρετός και διαταραχές συντονισμού (αταξία). Το θύμα θα βιώσει τελικά σπασμούς, αναπνευστική δυσλειτουργία, καρδιακό σοκ και θάνατο. Χωρίς αντίδοτο, το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το… 100% και έρχεται έπειτα από 15 λεπτά έως και 3 ώρες…
Ταϊπάν
Άλλο ένα φιδάκι της Αυστραλίας, το ταϊπάν έχει τόσο ισχυρό δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει ακόμα και 12.000 ινδικά χοιρίδια! Πριν από τη δημιουργία του αντιδότου μάλιστα, δεν έζησε ποτέ κανείς να μας πει πως ήταν η εμπειρία του με το δάγκωμα. Ο θάνατος έρχεται σε μόλις μία ώρα. Ακόμα και με τη χορήγηση του αντιδότου όμως, το θύμα θα παραμείνει στην εντατική για αρκετό καιρό…
Μπλε κρέιτ
Το μαλαισιανό κρέιτ το βρίσκουμε στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδονησία με τις πιθανότητες να είναι υπέρ του, καθώς περισσότερο από το 50% των δαγκωμάτων του καταλήγουν σε θάνατο, ακόμα και με τη χορήγηση του αντιδότου. Τα κρέιτ κυνηγούν άλλα φίδια και στρέφονται συχνά και στη δική τους οικογένεια για τροφή. Το δηλητήριό τους, 16 φορές δυνατότερο από της κόμπρας, επιδρά στις νευρικές συνάψεις, επιφέροντας σπασμούς, κράμπες και τρέμουλο και καταλήγοντας σε παράλυση.
Κι ενώ πριν από την ανάπτυξη του αντιδότου το ποσοστό θνησιμότητας κυμαινόταν στο αστρονομικό 85%, ακόμα και με τη χορήγηση του φαρμάκου δεν είναι εξασφαλισμένη η επιβίωση του θύματος. Θα δείξουν οι πρώτες 6-12 ώρες…
Ανατολικό καφέ φίδι
Μπορεί να μην έχει τρομακτικό όνομα, έχει όμως τρομακτικότατο δηλητήριο, καθώς μόλις το 1/14.000 της ουγκιάς είναι αρκετό να στείλει στον άλλο κόσμο έναν ενήλικο άντρα! Το καφέ φίδι δεν καταλαβαίνει μάλιστα από μεγάλα αστικά κέντρα και έχει κάνει συχνά τις εμφανίσεις του στις πόλεις της Αυστραλίας. Εξαιρετικά επιθετικό, το έχουν δει να κυνηγά τους εχθρούς του και να τους τσιμπά επανειλημμένως.
Ακόμα και ένα μωρό καφέ φίδι μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Το μόνο που θα σε γλιτώσει είναι να καθίσεις εντελώς ακίνητος, καθώς αντιδρούν μόνο στην κίνηση…
Ταϊπάν της ενδοχώρας
Το μοναδικό ταϊπάν της ενδοχώρας φέρει στον οργανισμό του το πλέον φονικό δηλητήριο του κόσμου: ένα καλό δάγκωμα περιέχει ποσότητα δηλητηρίου ικανή να σκοτώσει 100 ανθρώπους ή 250.000 ποντίκια! Δέκα φορές πιο ιοβόλο από τον κροταλία, το μόνο που σώζει τον άνθρωπο είναι η ειρηνική του φύση, αφού η πρώτη του προτεραιότητα είναι να διαφύγει και όχι να επιτεθεί…
Πηγή: newsbeast