Κόσμος
Ναυάγια του 19ου αιώνα για τη χαμένη πτήση MH370
Δύο ναυάγια που χρονολογούνται στον 19ο αιώνα βρέθηκαν το 2015 σε απόσταση 2.300 χιλιομέτρων δυτικά της Αυστραλίας, κατά την επιχείρηση ανεύρεσης του αεροσκάφους MH370, το οποίο εξαφανίστηκε εν πτήσει, ένα χρόνο νωρίτερα, μία ώρα μετά την απογείωση του στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές που ανακάλυψαν τα βυθισμένα πλοία κατά τις έρευνες για το αεροσκάφος των Malaysia Airlines, υποστηρίζουν πως πρόκειται για δύο βρετανικά εμπορικά πλοία που μετέφεραν άνθρακα.
Προκειμένου να διευκρινιστεί η ταυτότητα των ναυάγιων, Αυστραλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν το ηχοεντοπιστικό σύστημα sonar, ενώ παράλληλα μελέτησαν απογραφές πλοίων.
Το ένα ναυάγιο που βρέθηκε σχεδόν άθικτο και «όρθιο», ζυγίζει περίπου 1.000 – 1.500 τόνους και βρισκόταν σε βάθος περίπου 4 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το δεύτερο, το οποίο είχε ξύλινο κύτος, βρέθηκε περίπου 36 χιλιόμετρα μακριά από το πρώτο, τον Μάιο του 2015.
Ο δρ. Ρος Αντερσον, επιμελητής της ναυτικής αρχαιολογίας του Μουσείου Δυτικής Αυστραλίας, δήλωσε ότι ίσως πρόκειται για ένα από τα εξής σκάφη: το «West Ridge» το οποίο χάθηκε το 1883, το «Kooringa» που βυθίστηκε το 1894, ή το «Lake Ontario», που εξαφανίστηκε το 1897. Πάντως, θεωρεί το πρώτο, το οποίο ταξίδευε από την Αγγλία προς την Ινδία και είχε 28 άτομα πλήρωμα, ως το επικρατέστερο ενδεχόμενο.
Ωστόσο, o δρ. Αντερσον, υποστήριξε ότι η ομάδα του δεν μπορεί να εξακριβώσει την ακριβή ταυτότητα των πλοίων, ελλείψει ιστορικών αρχείων. Πάντως, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία και δεδομένου ότι τα πλοία μετέφεραν άνθρακα, φαίνεται ότι ο λόγος για τον οποίο βυθίστηκαν είναι πιθανότατα μία έκρηξη.
Το αεροσκάφος MH370 της Malaysia Airlines εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014, με 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος και με προγραμματισμένη πτήση από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο. Οι επιχειρήσεις ανεύρεσής του – χάρη στις οποίες ανακαλύφθηκαν τα δύο ναυάγια – έγιναν από μαλαισιανά, κινέζικα και αυστραλιανά συνεργία, ωστόσο η αποστολή τους δεν στέφθηκε από επιτυχία και έτσι ολοκληρώθηκε μετά από 1.046 ημέρες, τον Ιανουάριο του 2016.
Την υπόθεση ήρθε να ξανανοίξει μία ιδιωτική αμερικάνικη εταιρία, η οποία ξεκίνησε εκ νέου έρευνα για το αεροπλάνο φέτος, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα μέχρη στιγμής.
(Πηγή: BBC)
Πηγή: kathimerini.gr