Κόσμος
ΝΑΤΟ: Σημάδια υπαναχώρησης Ερντογάν, στην Τουρκία μεταβαίνουν εκπρόσωποι Σουηδίας και Φινλανδίας
Την περασμένη Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυε στις αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «να μην μπουν στον κόπο να έρθουν» στην Τουρκία, στην προσπάθειά τους να τον μεταπείσουν για να υποστηρίξει τα αιτήματά τους ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Πριν καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι Φινλανδία και η Σουηδία θα στείλουν αντιπροσωπείες στην Αγκυρα αύριο, Τετάρτη, σε μια νέα προσπάθεια να υπερκεράσουν την τουρκική αντίθεση ως προς την ένταξή τους στη στρατιωτική συμμαχία.
«Στέλνουμε τις αντιπροσωπείες μας να επισκεφθούν την Αγκυρα, τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία. Αυτό θα συμβεί αύριο, επομένως ο διάλογος συνεχίζεται» δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες των δύο σκανδιναβικών χωρών το Σάββατο και συζήτησε τις ανησυχίες του. Και λίγα 24ωρα αργότερα τα πρώτα σημάδια υπαναχώρησης κάνουν την εμφάνισή τους.
Η Τουρκία λέει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με την «τρομοκρατική», όπως την χαρακτηρίζει, ομάδα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
«Κατανοούμε ότι η Τουρκία έχει κάποιες από τις δικές της ανησυχίες για την ασφάλεια έναντι της τρομοκρατίας…Πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν» είπε ο Χααβίστο.
Ο Ερντογάν είχε πει στη Σουηδή πρωθυπουργό, Μαγκνταλένα Αντερσον, το Σάββατο ότι η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της. Είπε, επίσης, ότι το εμπάργκο εξαγωγών όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία το 2019 πρέπει να αρθεί.
Ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, δήλωσε το Σάββατο ότι είχε «ανοιχτές και άμεσες» συνομιλίες τηλεφωνικά με τον Ερντογάν. «Δήλωσα ότι ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν η μία για την ασφάλεια της άλλης και έτσι η σχέση μας θα γίνει ισχυρότερη», ανέφερε ο Νιινίστο μετά το μεταξύ τους τηλεφώνημα.
Ο Ερντογάν μίλησε, ακόμη, με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντάς του ότι η Αγκυρα δεν θα δει θετικά τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εάν δεν δείξουν ξεκάθαρα διάθεση συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και άλλων ζητημάτων.
Απειλές Μπαχτσελί για αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ
Την ίδια ώρα ο ηγέτης των Τούρκων εθνικιστών και κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι η Τουρκία να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ εάν ενταχθούν σε αυτό η Φινλανδία και η Σουηδία.
Ο Μπαχτσελί κατηγόρησε τη Σουηδία ότι φιλοξενεί αρχηγείο του ΡΚΚ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία δεν είναι χωρίς επιλογές. Ακόμη και η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη. Δεν γεννηθήκαμε με το ΝΑΤΟ. Δεν θα χαθούμε χωρίς το ΝΑΤΟ»
Πυρά κατά Μητσοτάκη
Στην συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ελληνα πρωθυπουργού αναφορικά με την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «αρκετά προβληματικό» το γεγονός ότι καταχειροκροτήθηκε «37 φορές».
«Δεν ξέρουμε τι βρήκαν οι βουλευτές στην ομιλία του Μητσοτάκη. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι βρήκαν κοινό έδαφος κατά της Τουρκίας», είπε.
Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε η Κύπρος, την οποία αποκάλεσε «τουρκική».
«Τούρκοι θα μείνουν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Η μοίρα της Κύπρου δεν είναι ο ελληνισμός, αλλά η τουρκοκρατία», είπε σε άκρως προκλητικούς τόνους.
(Με πληροφορίες από Reuters), πηγή: huffingtonpost.gr