Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Ιστορική αμυντική συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας: «Θα προστατεύουμε την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ελλάδα Γαλλία
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε δηλώσεις στον Τύπο από το Μέγαρο των Ηλυσίων προχωρούν αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή την υπογραφή της ιστορικής αμυντικής συμμαχίας από τους υπουργούς Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν και Νίκο Δένδια και Αμύνης Φλοράνς Παρλί και Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η ιστορική αμυντική συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Έχει δικαίωμα επιλογής ακόμα μιας. 

Μητσοτάκης – Μακρόν: Αυτή είναι η συμφωνία για 3+1 φρεγάτες Belharra και άμεση στρατιωτική συνδρομή

Για κοινή βούληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε άμυνα και ασφάλεια έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν. Θέλουμε την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των δύο χωρών τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε επισήμως την απόκτηση των τρίων υπερσύγχρονων φρεγατών Βelharra  από τη χώρα μας, οι οποίες θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

Κοινό μας όραμα τα κοινά μας συμφέροντα” διεμήνυσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

“Σήμερα είναι μια ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και τη Γαλλία – Με τον πρόεδρο Mακρόν αποφασίσαμε την ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας” τόνισε από πλευράς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει την πορεία μας, αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στους καιρούς μας – Έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η συμφωνία αυτή οδηγεί το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Μακρόν:

 

Τι σημαίνει η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας

Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).

Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.

Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».

H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ