Κόσμος
Σόιμπλε: Οι πιο πολλοί στο Eurogroup ήθελαν Grexit το 2015
Τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης υπερασπίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Λίγο πριν αποχωρήσει από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στους Financial Times αρνείται ότι επέβαλε «πολιτικές λιτότητας» και προειδοποιεί για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.
Oπως σημειώνει, εν όψει και του 113ου και τελευταίου Eurogroup της οκταετούς θητείας του, στόχος του δεν ήταν να επιβάλει τη λιτότητα στην Ευρώπη, αλλά «μία αξιόπιστη πολιτική που θα οικοδομούσε εμπιστοσύνη και θα παρήγαγε ανάπτυξη».
Μάλιστα, αισθάνεται δικαιωμένος από τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο 2015 επισημαίνει ότι η πλειοψηφία του Eurogroup ήθελε η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. «Πρωταγωνίστησα στη συζήτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα έπρεπε να κάνει ένα “διάλειμμα” από το ευρώ για κάποια χρόνια, αλλά η Ελλάδα δεν ήθελε», επισημαίνει.
«Δεν έμενε τίποτα άλλο, από τον συγκεκριμένο δρόμο που είναι εξαιρετικά δύσκολος για τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει, προσθέτοντας ότι ήταν «πάντα στο πλευρό αυτών που ήθελαν λύσεις».
Οσον αφορά τη «δαιμονοποίησή» του στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι μόνο κάποιοι είχαν αυτή την εικόνα για αυτόν, προσθέτοντας μάλιστα ότι κάποιος θα πρέπει να ρωτήσει τους Ελληνες και τι εικόνα έχουν για τους ηγέτες τους.
Το ζητούμενο, συνέχισε αιχμηρά ο κ. Σόιμπλε, είναι να λαμβάνεις αποφάσεις που είναι δύσκολες αλλά απαραίτητες, ακόμα κι αν υπάρξουν συνέπειες.
Ηθελε Grexit – Η Μέρκελ τον σταμάτησε
Εν τω μεταξύ, δημοσίεμα της Welt αναφέρει την Ελλάδα ως «το καλύτερο παράδειγμα» για την ανθεκτικότητα που διέκρινε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών.
Οπως σημειώνει, «σε μεγάλο βαθμό χωρίς να γίνει αντιληπτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ο Σόιμπλε ήθελε το 2011 να εξωθήσει τη χώρα εκτός νομισματικής ένωσης. Τέσσερα χρόνια αργότερα το επιχείρησε εκ νέου.
«Ο Σόιμπλε χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα προκειμένου να καταστήσει σαφές σε μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία από τι απειλούνται εάν δεν παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες» λέει ένας συνεργάτης του Β. Σόιμπλε».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Μέρκελ τον σταμάτησε. Ο Σόιμπλε δεν τα παράτησε όμως, αλλά διαπραγματεύθηκε το επόμενο πακέτο διάσωσης για την οικονομικά δυσπραγή χώρα. Δεν είναι πάντα δείγμα αδυναμίας, όταν συνεχίζει κανείς το έργο του παρά την ήττα που υπέστη».
Η Welt εκτιμά ότι η Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσει να μεταθέσει στο μακρινό μέλλον το ζήτημα της διαχείρισης της ευρωκρίσης.
Πηγή: iefimerida.gr