Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται πάλι οι σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας αφού η έκπληξη και η ενόχληση της Μόσχας για τη δήλωση του τούρκου προέδρου ότι ο τουρκικός στρατός θα μπει στη Συρία για να ανατρέψει τον «τύραννο» Μπασάρ αλ-Ασάντ… δεν κρύβεται!

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να έχει πει σε συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το Russian Today, οτι: «Ο στρατός της χώρας εισήλθε στη Συρία για να τερματίσει το καθεστώς Άσαντ .Ο τουρκικός στρατός έχει μπει στη Συρία για να τερματίσει το καθεστώς Άσαντ που τρομοκρατεί τον λαό». 

Ο Ερντογάν φέρεται να ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν αξιώνει εδάφη της Συρίας τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θέλει να παραδώσει την εξουσία στο συριακό λαό προσθέτοντας ότι η Άγκυρα επιδιώκει να αποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη.

«Γιατί μπαίνουμε στη Συρία; Δεν έχουμε βλέψεις σε συριακά έδαφη. Το θέμα μας είναι να παραδοθεί η διοίκηση της χώρας στους πραγματικούς ιδιοκτήτες, στον λαό. Δηλαδή είμαστε εκεί για την επανίδρυση της Συρίας με Δικαιοσύνη», είπε.

Ο Ερντογάν καταδίκασε το Συριακό ως «αποτυχία του ΟΗΕ» και εμφάνισε ως «πράξη απόγνωσης» την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία τον Αύγουστο, η οποία εξωθήθηκε από τις γεωστρατηγικές εξελίξεις προκειμένου να εισβάλλει με άρματα μάχης, μαχητικά αεριωθούμενα και ειδικές δυνάμεις στο συριακό έδαφος.

Εξηγήσεις λοιπόν, από την Τουρκία ζητά η Ρωσία για τη δήλωση του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται σε συριακό έδαφος ώστε να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, με το Κρεμλίνο να εκφράζει ανοιχτά την απορία του για τη γραμμή του τούρκου ηγέτη.

«Η δήλωση αυτή ήταν πραγματικά είδηση και πρόκειται για μία πολύ σοβαρή τοποθέτηση […] Αναμφίβολα ελπίζουμε ότι στο κοντινό μέλλον θα υπάρξουν εξηγήσεις από τους τούρκους εταίρους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδουν το κρατικά πρακτορεία Itar-Tass και Interfax.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο κ. Πεσκόφ τόνισε πως η δήλωση του τούρκου προέδρου βρίσκεται σε «δυσαρμονία» με προηγούμενες τοποθετήσεις της Άγκυρας αλλά και με τη γενικότερη αντίληψη της Μόσχας όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία.

Η απάντηση της Ρωσίας έρχεται μία ημέρα αφότου ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός έχει εισέλθει στη βόρεια Συρία για να «τελειώσει την κυριαρχία του άθλιου Άσαντ» και να «φέρει δικαιοσύνη».

Η Ρωσία είναι σύμμαχος και υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος Πεσκόφ σημείωσε ότι το σχόλιο Ερντογάν ακούστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως άφησε να εννοηθεί πως η απροσδόκητη κίνηση της τουρκικής ηγεσίας είναι αμφίβολο αν θα επηρεάσει τις βελτιωμένες σχέσεις ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα.

Πηγή:pentapostagma