Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση minoan

Κόσμος

Σαν σήμερα γεννήθηκε η αξεπέραστη Ρίτα Χέιγουορθ | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τη Ρίτα Χέιγουορθ ακόμα και σήμερα ακατάβλητο σύμβολο του σεξ και της γοητείας; Τι είναι αυτό που την ανέβασε στο πάνθεον των Αμερικανίδων ηθοποιών; Αν δούμε ψύχραιμα την εικόνα, η Ρίτα Χέιγουορθ δεν έκανε ποτέ γυμνά, αλλά έμεινε στην ιστορία για το πιο εμβληματικό στριπτίζ στην ιστορία του κινηματογράφου. Και ας έβγαλε μόνο ένα γάντι. Αυτή η σκηνή είναι μια από τις πιο σέξι σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου. Με πρωταγωνίστρια μια μικρή μελαχρινή Λατίνα, που στο στούντιο υπέφεραν να της φτιάξουν τα φρύδια και τα μαλλιά και να τη μεταμορφώσουν σε λαμπερή Τζίλντα.

Η πιο σέξι, μοιραία γυναίκα του κινηματογράφου, η γυναίκα που συντρόφευε μέσα από τις αφίσες της τα όνειρα χιλιάδων στρατιωτών ως το πιο διάσημο πιν-απ γκέρλ, και έγινε πέντε φορές εξώφυλλο στο περιοδικό Life, ως η απόλυτη σταρ, μια από τις ομορφότερες γυναίκες που πέρασαν ποτέ από το χώρο της έβδομης τέχνης και  αποτέλεσε ένα από τα εμπορικότερα ονόματα του κινηματογράφου κατά τη δεκαετία του ’40,  έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στις αρχές της δεκαετίας του ’30 με το όνομα Ρίτα Κανσίνο.

Πολύ πριν δημιουργηθεί η Ρίτα Χέιγουορθ, γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1918, η Ρίτα Κανσίνο.  Οι γονείς της ήταν ο Εντουάρντο Κανσίνο, Ισπανός χορευτής από τη Σεβίλλη κι η Αμερικανίδα ηθοποιός Βόλγκα Χέιγουορθ. Ο πατέρας της ήθελε να την κάνει μεγάλη χορεύτρια, ενώ η μητέρα της ήθελε να γίνει ηθοποιός. Η Χέιγουορθ ξεκίνησε μαθήματα χορού από την ηλικία των τριών χρονών, παρά το γεγονός ότι δεν της άρεσε ιδιαίτερα. Τα παιδικά της χρόνια ήταν μια αφόρητη αδιάκοπη πρόβα κάτι που ομολόγησε χρόνια αργότερα. Σε ηλικία 8 χρονών συμμετείχε σε μια ταινία μικρού μήκους της Warner Bros. με τίτλο La Fiesta. Ας την πούμε πρεμιέρα της στη βιομηχανία.

Στα 17 της τράβηξε την προσοχή της Κολούμπια. Ο κλήρος έπεσε στη μικρή Ρίτα και τα στούντιο αποφάσισαν να τη μεταμορφώσουν. Η ιστορία είναι επώδυνη. Η μεταμόρφωση συμπεριελάμβανε ένα μενού  μιας  σειράς αισθητικών επεμβάσεων για τη διόρθωση των ατελειών του προσώπου της καθώς και την εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας του μετώπου της. Η μελαχρινή έφηβη έγινε μια γοητευτική καλλονή με πυρρόξανθη χαίτη. Αυτό θα ήταν πια το χαρακτηριστικό της, τα φλογάτα κόκκινα μαλλιά. Μια από τις ωραιότερες γυναίκες που είδε ποτέ ο κινηματογραφικός φακός είχε μόλις γεννηθεί.

Και μετά ήρθαν οι συμπρωταγωνιστές. Κάρι Γκραντ, Τάιρον Πάουερ, Τζέιμς Κάγκνεϊ Φρεντ Αστέρ,  Τζιν Κέλι. Οι σημαντικότερες άντρες σταρς της εποχής τους. Κι μετά ήρθε στη ζωή της, το 1943, ο πιο σημαντικός άνθρωπος του κινηματογράφου εκείνης της δεκαετίας, ο  Όρσον Γουέλς. Οι δυο τους παντρεύτηκαν και έκαναν μια κόρη. Ο γάμος τους κράτησε πέντε χρόνια και ήταν μια σχέση γεμάτη κυκλοθυμία, πάθος, αλκοόλ, αντιφάσεις και προβλήματα. Ο Ουέλς της ζητά να απαρνηθεί την εικόνα της και να κόψει τα μαλλιά της, ενώ καταφέρνουν και δουλεύουν μαζί σε μία και μοναδική ταινία, στην Κυρία από τη Σαγκάη που  ήταν και το κύκνειο άσμα της σχέσης τους. Ο Γουέλς, ένας διανοούμενος του αμερικανικού σινεμά δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ ότι η Χέιγουορθ ήταν πολύ πιο διάσημη από εκείνον.

Η Χέιγουορθ γύρισε 61 ταινίες σε χρονικό διάστημα 37 χρόνων. Το όνομά της έγινε συνώνυμο μιας, της Τζίλντα που γύρισε το  1946. Η σκηνή στην οποία τραγουδά το Put the Blame on Mame κάνοντας στριπτίζ αφαιρώντας μόνο ένα γάντι, μένει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη του κινηματογραφικού κοινού. Επί σειρά ετών υπήρχε ο μύθος ότι Χέιγουορθ μαζί με το συμπρωταγωνιστή της Γκλεν Φορντ υπήρξαν εραστές, γιαυτό και χημεία τους στην μεγάλη οθόνη ήταν ακατανίκητη. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε μετά το θάνατο της Χέιγουορθ το 1987. Ο ηθοποιός παραδέχτηκε ότι υπήρξαν ζευγάρι, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ενώ εκείνη ήταν παντρεμένη με τον Όρσον Γουέλς.

 

Η πριγκίπισσα του Χόλιγουντ

Ο ρόλος της μοιραίας γυναίκας στοίχειωσε την καριέρα της. Το 1948 πρωταγωνιστεί πάλι με τον Γκλέν Φορντ στην ταινία Οι Έρωτες της Κάρμεν (The Loves of Carmen). Με αυτή ταξιδεύει στις Κάννες και εκεί  γνωρίζει τον πρίγκιπα Άλι Χαν, με τον οποίο παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα έχοντας πάρει την απόφαση να αφήσει το Χόλιγουντ. Η Χέιγουορθ ακολουθεί τον Χαν στην Ευρώπη, αλλά αμέσως μετά τη γέννηση της κόρης της Τζάσμιν εμφανίστηκαν τα πρώτα μαύρα σύννεφα στο γάμο της. Η Χέιγουορθ δεν ήταν σε θέση να ακολουθήσει τους ξέφρενους ρυθμούς της ζωής του Χαν, ενώ εκείνος ήταν γνωστός γυναικάς και δεν έμεινε πιστός στο γάμο τους. Ο γάμος έληξε το 1952 κι η Χέιγουορθ με τις κόρες της αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αμερική. Το αφεντικό της Κολούμπια τη ζητά πίσω και η Χέιγουορθ επιστρέφει στο Χόλιγουντ με την ταινία Μια Νύχτα στο Τρίνινταντ (Affair in Trinidad, 1952) που απέφερε μεγαλύτερα κέρδη από την Τζίλντα. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Βίνσεντ Σέρμαν παρατήρησε ότι η ηθοποιός ήταν τρομοκρατημένη από την ιδέα ότι έπρεπε να γυρίσει κι άλλη ταινία. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Ντικ Χέιμς, αλλά και αυτός ο γάμος έληξε άδοξα το 1955.

Μετά από 20 χρόνια συμβολαίου με την Κολούμπια η Χέιγουορθ κάνει μήνυση προκειμένου να αποδεσμευτεί από την εταιρεία αλλά και από το μεγάλο της αφεντικό Λάρι Κον. Τα καταφέρνει αφού κάνει την τελευταία της ταινία. Τίτλος Ο Φιλαράκος Μου (Pal Joey) στην οποία συμπρωταγωνίστησε με τον Φρανκ Σινάτρα και την Κιμ Νόβακ.

Τελικά μετά από τρεις ακόμα ταινίες και ένα γάμο με τον  παραγωγό ταινιών Τζέιμς Χιλ, καταφέρνει να εγκαταλείψει το Χόλιγουντ. Ήθελε να παίξει στο θέατρο αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ. Στο Μπρόντγουεϊ, επικαλούμενη λόγους υγείας εγκατέλειψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση Step on a Crack. Το άστρο της αρχίζει να δύει και η υγεία της αρχίζει να χειροτερεύει. Η Χέιγουορθ εμφάνισε τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ σε σχετικά νεαρή ηλικία, εφόσον δεν είχε κλείσει ακόμα τα πενήντα κι η επίσημη διάγνωση έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η κόρη της Τζάσμιν παρέμεινε στο πλευρό της μέχρι και το θάνατό της το 1987. Η θρυλική καλλονή του Χόλιγουντ που έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1940 και του 1950, πέθανε το βράδυ της 14ης Μαΐου του 1987, χτυπημένη από τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο διαμέρισμά της στο Central Park του δυτικού Μανχάταν. Ήταν 68 ετών.

 

Πηγή: thetoc

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ