Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε

στις

ηπα τουρκια
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis που αυξάνει την ένταση μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ διά της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Όρταγκους, αποδοκιμάζουν τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, καλούν την Τουρκία να διακόψει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis και την παροτρύνουν να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανεωμένη τουρκική ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράξουν διαρκείς λύσεις.”

 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το απόγευμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, έχει ήδη ενημερώσει από χθες τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ότι η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 15ης και 18ης Οκτωβρίου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να τηλεφωνήσει στη συνέχεια και εκείνος στον κ.Μισέλ και να κατηγορήσει την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ Αθήνα και Λευκωσία έθεσαν χθες όχι μόνο την παράνομη τουρκική NAVTEX αλλά και το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην Αμμόχωστο στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η ελληνική πλευρά βάζει λοιπόν στο τραπέζι και πάλι τις κυρώσεις, διαμηνύοντας ιδίως προς τη Γερμανία, ότι πλέον η ΕΕ πρέπει να πάρει το μαστίγιο αφού το καρότο του τελευταίου κειμενου συμπερασμάτων αποδείχθηκε αναποτελεσματικό.

Σημειωτέον ότι ο κ.Μάας, ο οποιος θα επισκεφθεί μόνο Ελλάδα και Κύπρο και οχι την Τουρκία, όπως αρχικά επρόκειτο, διαμήνυσε πριν αναχωρήσει από Βερολίνο πως: “Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα”.

Στα 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από τις ακτές του Καστελλόριζου έφτασε νωρίτερα το Oruc Reis, αυξάνοντας τις προκλήσεις.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Καθώς το Oruc Reis συνοδεύεται από έξι τουρκικά πολεμικά σκάφη, ενώ και το ελληνικό Πολεμκό Ναυτικό είναι σε επιφυλακή για τριτη φορά εφέτος από τα μέσα του καλοκαιριού, αυξάνεται ο φόβος για θερμό επεισόδιο, παρά τη θέσπιση μηχανισμού άμεσης επίλυσης των εντάσεων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα σήμερα ο κ.Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά – χώρας μέλους του ΝΑΤΟ- Φιλίπ Σαμπάν, στον οποιο επισήμανε τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας, τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Οruc Reis έκλεισε το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού λίγο πριν τις 10 σήμερα το πρωί. Το τελευταίο στίγμα του εντοπίζεται σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου. Μάλιστα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει μειώσει την ταχύτητά του, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να  ρίξει καλώδια για να κάνει έρευνες.

Τα όρια της τουρκικής Navtex εκτείνονται σε απόσταση κάτω από τα 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, δηλαδή σε δυνητικά χωρικά ύδατα της χώρας μας (που δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να τα επεκτείνει από τα 6 ν.μ. σε 12 ν.μ.) και όχι απλώς σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχή νοτίως του Καστελόριζου μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ και παρόλο που Δένδιας- Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα είχαν συμφωνήσει να δοθεί ημερομηνία έναρξης διερευνητικών επαφών, αυτές προφανώς παγώνουν επί του παρόντος. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει τη διάθεση της για διάλογο, ώστε να μην αναλάβει την ευθύνη οριστικού ναυαγίου. Ωστόσο φαίνεται ότι πραγματικός στόχος της Τουρκίας είναι να ανοίξει εκ των προτέρων την ατζέντα των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, δηλαδή να βάλει πέραν της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και θέματα όπως η αποστρατικοποιηση των νησιών του Αιγαίου.

Πηγή: News247

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ