ΕΛΛΑΔΑ
Θέμα χρόνου ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης
Ζήτημα λίγων εικοσιτετράωρων είναι -κατά πληροφορίες του iefimerida- η ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο πρωθυπουργός οριστικοποιεί τον τελικό κατάλογο με τα πρόσωπα που θα μετέχουν στο ανανεωμένο υπουργικό συμβούλιο και η αγωνία για πολλούς φτάνει στο τέλος της.
Ο κ. Τσίπρας μοιράζεται τις σκέψεις του μόνο με ένα-δύο συνεργάτες του. Και παρά το γεγονός ότι από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαμηνύουν ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους, έγκυρες πηγές διαβεβαιώνουν ότι η ώρα της κρίσης πλησιάζει.
Ποιοι φεύγουν
Εκτός κυβερνητικού σχήματος πρόκειται να βρεθούν αρκετά πρωτοκλασάτα ονόματα:
ο νυν υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είναι ορισμένοι εξ’ όσων πρόκειται να δουν την πόρτα εξόδου.
Αλλαγές σε πρόσωπα της δικής του επιλογής, θα κάνει και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
Ποιοι μένουν- ποιοι μετακινούνται
Αμετακίνητοι από τις θέσεις τους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης καθώς επίσης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Μεσούσης της διαπραγμάτευσης, στο οικονομικό επιτελείο παραμένουν οι κκ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.
Με δεδομένο ότι ακούγεται έντονα πως ο Γιώργος Σταθάκης ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Ναυτιλίας, θα αποτελέσει έκπληξη η επιλογή του προσώπου για το υπουργείο Οικονομίας.
Στην ίδια…κατηγορία-αυτή των αμετακίνητων- βρίσκονται ακόμη:
ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, καθώς και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που δεν θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο.
Απόλυτη στήριξη Τσίπρα σε Παππά
Πολλά ακούστηκαν για το μέλλον του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος βρίσκεται κατά κοινή ομολογία στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης μετά τη φασαρία με τις τηλεοπτικές άδειες. Κατά,πληροφορίες του Iefimerida, δεν τίθεται κανένα θέμα μη συμμετοχής του στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Αντιθέτως,ο εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού θα βρίσκεται εκ νέου σε νευραλγικό πόστο.
Νέες είσοδοι
Ο νυν διευθυντής του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγεται πως θα είναι η «φωνή της κυβέρνησης», αναλαμβάνοντας καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου. Αν αυτό συμβεί, με ενδιαφέρον αναμένεται ποιο θα είναι το νέο χαρτοφυλάκιο της Όλγας Γεροβασίλη.
Προς υπουργοποίηση οδεύει και η διευθύντρια του Γιώργου Κατρούγκαλου, Έφη Αχτσιόγλου.
Αναβαθμισμένος τέλος, θα είναι ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.
Τα νέα υπουργεία
Υπενθυμίζεται πως με δύο Προεδρικά Διατάγματα που φέρουν την υπογραφή του Πρωθυπουργού συστήνονται νέα υπουργεία:
- Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
- Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής
- Υπουργείο Ενέργειας
- Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
- Υπουργείου Τουρισμού
Τα δύο πρώτα νέα υπουργεία δεν είναι τίποτα άλλο από την αναβάθμιση υπαρχουσών γενικών γραμματειών σε υπουργεία.
Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυστήνονται συνολικά 6 υπουργεία.
- Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει και δημιουργούνται το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.Στο νέο αυτό υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
- Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.
- Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
- Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
- Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συστήνεται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πηγή: iefimerida