ΕΛΛΑΔΑ
Τσιόδρας: «Τουλάχιστον 39.000 άνθρωποι έχουν κερδίσει τη ζωή τους χάρη στα εμβόλια»
Τουλάχιστον 39.000 άνθρωποι έχουν κερδίσει τη ζωή τους χάρη στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊου τα τελευταία δύο χρόνια που μαίνεται η επιδημία. Αυτό εκτίμησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιοδρας κατά την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων που διοργανώνει από σήμερα έως και την Κυριακή 8 Μαϊου η Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων στην Αθήνα.
Ο καθηγητής εκτίμησε επίσης πως έπειτα από τη διετία της επιδημίας και τον καταιγισμό της γνώσης για τη λοίμωξη Covid-19 στην επιστημονική κοινότητα, πως είναι ορατό το μέλλον μας με τον έλεγχο και τη διαχείριση της επιδημίας. «Η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία της εποχής, θα μας βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιοδρας.
«Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα κριθεί όμως από τα εμβόλια και τη δυνατότητα διαφυγής του ιού από αυτά. Η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων» σημείωσε ο καθηγητής.
Σε ο,τι αφορά τη χρήση της μάσκας ο καθηγητής Τσιοδρας επισήμανε πως στο μέλλον θα αποτελεί μια ελεύθερη και συνειδητή επιλογή ποτέ και που θα χρησιμοποιείται.
Ιδίως για τη χρήση της από τον επόμενο μήνα στη χώρα μας ανέφερε πως η δική του θέση είναι οι άνθρωποι που ανήκουν σε ομαδες χαμηλού κινδυνου θα αξιολογουν τα δεδομένα και θα επιλέγουν. Ωστόσο, οσοι βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο για μόλυνση και νόσηση θα πρέπει να φορούν τη μάσκα. Δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί η μάσκα σε χώρους όπως νοσοκομεία, φαρμακεία, μέσα μαζικής μεταφοράς,είπε ενδεικτικά.
Οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις αποτελούν το επόμενο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, τόνισε ο καθηγητής κ. Νικόλαος Συψας, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Ο καθηγητής έκανε λόγο για “έκρηξη” λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικα ενδονοσοκομειακα μικρόβια κατά τη διάρκεια της επιδημίας και για “μεγάλη επιδείνωση” στον αριθμό των λοιμώξεων. Αναλυτικά στοιχεία θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων. Το protothema.gr είχε αναδείξει το θέμα.
Ενοχοποιούνται για αυτήν την βαρεως επιδεινούμενη εικόνα η κατάχρηση των αντιβιοτικών εντός κι εκτός νοσοκομείου, η κακή υγιεινή των χεριών απ’ο τους επαγγελματίες υγείας αλλά και περιβαλλοντικοί λόγοι.
«Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους. Ξέφυγε γιατί οι καθ ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορωνοιο, ρίχτηκαν στη μάχη της επιδημίας» είπε ο κ. Συψας. Τόνισε δε πως είναι βέβαιο πως ποσοστό θανάτων στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολύανθεκτικά μικρόβια από τα οποία μολύνθηκαν.
Καταλήγοντας είπε ότι Επιτροπή του συστήματος υγείας της Βρετανίας προβλέπει ότι το 2050 το πρώτο αίτιο θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα πολύανθεκτικά μικρόβια.