Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Τι προβλέπει η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου! Γιατί αντιδρούν οι ιερείς;

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ίδρυση Ειδικού Ταμείου Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας συμφώνησαν Κυβέρνηση και Εκκλησία της Ελλάδος, όπως ανακοίνωσαν από κοινού χθες ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος.

Μετά τη συνάντηση που είχαν οι κύριοι Τσίπρας και Ιερώνυμος, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα πλαίσιο συμφωνίας 15 σημείων βάσει των οποίων, οι κληρικοί δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι αλλά οι μισθοί τους θα καταβάλλονται από το Ειδικό Ταμείο Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το οποίο όμως θα λαμβάνει ισόποση επιδότηση από το κράτος.

Ταυτόχρονα, στο Ειδικό Ταμείο περιέρχεται ολόκληρη η εκκλησιαστική περιουσία, από την οποία παραιτείται πλέον το Δημόσιο από οποιεσδήποτε απαιτήσεις.

Το Ταμείο θα διοικείται από πενταμελές συμβούλιο που θα ελέγχεται από κοινού από την Εκκλησία και την Πολιτεία.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει ως έχει το προοίμιο του Συντάγματος που αναφέρεται στο θρήσκευμα κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης που θα ακολουθήσει.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας πρόκειται να τεθεί σήμερα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που αρχίζει στις 11.

Έντονες αντιδράσεις

Την έντονη αντίδρασή του για τη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό εκφράζει ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, προειδοποιώντας ότι εάν δεν ακυρωθεί, θα προβεί σε μαζικές και πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις.

«Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Προειδοποιεί ότι “θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία”, ενώ καλεί την Ιεραρχία της Εκκλησίας να καταψηφίσει «τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού».

Ο Σύνδεσμος που αριθμεί 8000 κληρικούς εγγεγραμμένους, επισημαίνει επίσης πως «θα πράξει τα δέοντα για να ακυρωθεί η επαίσχυντη για αυτούς συμφωνία, προβαίνοντας σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες», ενώ καταλήγει πως «σε κάθε δύσκολη εποχή της Ελληνικής ιστορίας όποιος τα έβαλε με την Εκκλησία ηττήθηκε κατά κράτος.

Μιλώντας εχθές στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος Γεώργιος Σελλής, ανέφερε ότι θα μελετήσουν τη συμφωνία και θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και το ευρωπαϊκό Δικαστήριο διεκδικώντας την παραμονή τους στον δημόσιο τομέα.

Το ερώτημα γιατί θα πρέπει να γίνει τροποποίηση και αλλαγή, εάν τελικά το δημόσιο συνεχίζει να μισθοδοτεί τον κληρικό, έθεσε μιλώντας εχθές στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης, Αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.

Επεσήμανε επίσης ότι με το ισχύον καθεστώς ο κληρικός μπορεί να είναι προσηλωμένος στο εφημεριακό καθήκον του 24 ώρες το 24ωρο. Διερωτήθηκε επίσης ποιός φορέας θα εξασφαλίζει πλέον την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη σύνταξη των κληρικών με το νέο καθεστώς.

Δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση , ενώ δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με την ασφάλιση των κληρικών καθώς δεν θα υπαγόμαστε πλέον στον ΕΦΚΑ δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πατήρ Ευάγγελος Φεγγούλης, εκπρόσωπος εφημεριακού κλήρου στην επιτροπή του ΕΦΚΑ.

Τι προβλέπει το κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας – Πολιτείας;

Στο Κοινό Ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και το οποίο διάβασε ο κ. Τσίπρας αναφέρεται ότι “στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του”.

Προτείνουμε:

1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.

3.Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

4.Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

7.Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

11.Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

12.Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

13.Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

14.Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.
Πηγή: skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ