ΕΛΛΑΔΑ
Τι καιρό θα κάνει φέτος τον χειμώνα σύμφωνα με τα Ημερομήνια;
Τα Ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο γνωστή στους περισσότερους. Τα “ημερομήνια” ή μερομήνια όπως λέγονται, αμφισβητούνται από την μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν μακροχρόνιες προβλέψεις καιρού.
Η αλήθεια είναι όμως πως έχει πολυάριθμους υποστηρικτές και κυρίως ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο, όπως οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί.
Όσο για το πότε ξεκινάμε να παρατηρούμε τις ημέρες, οι γνώμες διαφοροποιούνται. Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα ημερομήνια από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου. Να σημειώσουμε ότι δίνουν προσοχή στις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετράωρου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λόγω αρχαιότητας της μεθόδου, η πιθανή σωστή παρατήρηση είναι η δεύτερη (από τις 14 έως και τις 25 Αυγούστου).
Παραδόσεις για τα Μερομήνια
Αρκετοί αρχίζουν από διάφορες ημερομηνίες όμως είναι λανθασμένες προβλέψεις, διότι τις ημερομηνίες τις όρισε ο άνθρωπος ενώ οι κινήσεις της Σελήνης είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο επηρεάζει κατά μεγάλο ποσοστό τις καιρικές συνθήκες. Στην Ηλεία ο καιρός της πρώτης Αυγούστου αντιστοιχεί για τον καιρό που θα κάνει το μήνα Αύγουστο. Η δεύτερη μέρα του Αυγούστου αντιστοιχεί για το Σεπτέμβριο και ούτω καθεξής.
Στη Λέσβο αρχίζουν τις προβλέψεις του καιρού από τις 26 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου. Στα Κύθηρα από τις 20 Ιουλίου. Στον Πόντο μετρούν τις πρώτες ημέρες του Γενάρη. Οι παρατηρήσεις του καιρού της 1ης Γενάρη αφορούν τη πρόβλεψη του Γενάρη και ούτω καθεξής. Σε άλλα μέρη της χώρας η πρόβλεψη του καιρού άρχιζε σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Λέγεται ότι τις ημέρες των Μερομήνιων απαγορεύονται οι εργασίες. Αυτό συμβαίνει γιατί πίστευαν ότι αν τις ημέρες εκείνες ο ξυλουργός έκοβε ξύλα, η ξυλεία θα σάπιζε. Αν οι νοικοκυρές έπλυναν τα ρούχα τότε αυτά θα φθείρονταν γρήγορα. Δεν έκαναν γάμους και προξενιά διότι πίστευαν ότι θα διαλύονταν και θα χαλούσαν. Οι γυναίκες δεν λούζονταν την νύχτα και δεν έβγαιναν έξω από το σπίτι.
Πως ερμηνεύονται τα μερομήνια
Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου κ.ο.κ. Αναλυτικά:
Όταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.
Όταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.
Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.
Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.
Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.