ΕΛΛΑΔΑ
Θρίλερ σε πτήση με Έλληνες σωτήρες: «Έτσι κρατήσαμε στη ζωή τη γυναίκα που κατέρρευσε»! | ΦΩΤΟ
Το αεροπλάνο των πορτογαλικών αερογραμμών ΤΑΡ απογειώθηκε και ξεκίνησε το ταξίδι του. Ανάμεσα στους επιβάτες και δύο Έλληνες καρδιολόγοι που έμελλε να γίνουν ήρωες. “Η ισορροπία ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο κρεμόταν από μια πολύ λεπτή κλωστή”. Η στάση των επιβατών, των αεροσυνοδών και ο διάλογος των καρδιολόγων με τον πιλότο.
Έσωσε, μαζί με το συνάδελφό του, από βέβαιο θάνατο μια 54χρονη γυναίκα από την Ελβετία, η οποία υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή, κατά τη διάρκεια πτήσης από Λισαβόνα στη Ζυρίχη, των πορτογαλικών αερογραμμών ΤΑΡ.
Οι δυο καρδιολόγοι από το Αίγιο, ο Νίκος Σπηλιόπουλος και ο Γιώργος Αγγελόπουλος, επέστρεφαν στην Ελλάδα, μέσω Ζυρίχης, μετά από ιατρικό συνέδριο το οποίο παρακολούθησαν στη Λισαβόνα.
Μετά από μια ώρα πτήσης, μια γυναίκα, η οποία ταξίδευε μόνη της, έλυσε τη ζώνη της και έχασε τις αισθήσεις της. “Στην αρχή θεωρήσαμε ότι ήταν μια απλή λιποθυμία. Όμως, η γυναίκα δεν είχε σφυγμό” λέει στο newsit.gr ο Νίκος Σπηλιόπουλος.
Η 54χρονη ήταν τυχερή στην ατυχία της, έχοντας συνεπιβάτες τους δυο Έλληνες καρδιολόγους οι οποίοι άμεσα την εξέτασαν και της πρόσφεραν τη βοήθειά τους. “Δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στη γυναίκα, με θωρακικές μαλάξεις και παροχή οξυγόνου. Οι αεροσυνοδοί και όλο το πλήρωμα του αεροσκάφους ήταν ψυχραιμότατοι και έδρασαν άμεσα. Και οι άλλοι επιβάτες, διατήρησαν και αυτοί την ψυχραιμία τους. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Γιατί η ισορροπία ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο κρέμεται από μια πολύ λεπτή κλωστή” προσθέτει ο Νίκος Σπηλιόπουλος και τονίζει ότι “αν δεν είχε καμία βοήθεια η συγκεκριμένη γυναίκα, είχε περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει”.
“Συνήλθε και μας ευχαρίστησε, βάζοντας το χέρι στην καρδιά της”
Η γυναίκα μετά από λίγο συνήλθε. Μάλιστα, οι δυο καρδιολόγοι συνομίλησαν μαζί της και όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ζυρίχης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου. “Με τη γυναίκα, όταν συνήλθε, με τα λίγα αγγλικά που γνώριζε, μιλήσαμε, είπαμε δυο λόγια.
Δείχνοντας με το χέρι την καρδιά της, μας ευχαρίστησε θερμά. Είπαμε στον πιλότο ότι έπρεπε να κάνει priority landing στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, όπου την περίμενε ασθενοφόρο και τη μετέφερε στο νοσοκομείο.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μάθαμε, από το νοσοκομείο, ότι η γυναίκα έχει διαφύγει από οποιονδήποτε κίνδυνο” λέει ο Νίκος Σπηλιόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, όλοι μας, πώς μπορούμε να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες σε συνανθρώπους μας, αναφέροντας ότι “υπάρχουν ομάδες οι οποίες διδάσκουν βασικές αρχές καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης στο κοινό, μέσω σεμιναρίων, στα οποία, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή”.
“Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως χθες που οι κατάλληλοι άνθρωποι βρέθηκαν στο κατάλληλο σημείο. Και αυτοί έτυχε να ήμασταν εμείς” προσθέτει.
“Προτιμώ να με λένε κακό γιατρό, παρά κακό άνθρωπο”
Όπως μας ενημέρωσε ο Νίκος Σπηλιόπουλος, στο συνάδελφό του, Γιώργο Αγγελόπουλο, είχε συμβεί ένα παρόμοιο περιστατικό, επιστρέφοντας από ένα συνέδριο στη Σιγκαπούρη. Ο καρδιολόγος είχε προσφέρει και πάλι τις πρώτες βοήθειες σε συνεπιβάτη του, σώζοντάς του τη ζωή.
“Αυτό που λέω πάντα εγώ είναι ότι προτιμώ να με λένε κακό γιατρό, παρά κακό άνθρωπο. Και χθες ήθελα να αποδείξω ότι είμαι, πάνω από όλα, καλός άνθρωπος και, ενδεχομένως, καλός γιατρός. Αλλά, αυτό δεν θα το πω εγώ” λέει στο τέλος της συνομιλίας μας ο καρδιολόγος, Νίκος Σπηλιόπουλος.
Ρεπορτάζ: Έφη Κουλοχέρη
Πηγή: newsit.gr