ΕΛΛΑΔΑ
Κόκκινος συναγερμός μετά τα 269 κρούσματα
Όπως και τις προηγούμενες ημέρες τα περισσότερα από τα κρούσματα αυτά είναι εγχώρια, (από τα χθεσινά εγχώρια είναι τα 220), τα 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ μόλις τα 18 προέρχονται από πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με τους Λοιμωξιολόγους, τα κρούσματα κινούνται στα όρια του συναγερμού αφού είναι σταθερά τριψήφιος ο αριθμός τους, ενώ αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιδημιολόγους είναι οι ασυμπτωματικοί που συναναστρέφονται με κόσμο και δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα στη διασπορά, γεγονός που πιθανότατα να οδηγήσει τους ειδικούς σε νέα πιο αυστηρά μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.
Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε μεταξύ άλλων ότι, ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ελλάδα, είναι λίγο παραπάνω από το «1» και ότι το ζητούμενο είναι τα ημερήσια κρούσματα να πέσουν σε διψήφια νούμερα.
Αναφορικά με τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων συζητούνται μεταξύ άλλων το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων, ενώ έκκληση απευθύνουν οι ειδικοί στους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υφιστάμενα μέτρα.
Όσον αφορά στα σχολεία ο κ. Γώγος είπε ότι μπορούν να ανοίξουν μόνο με μάσκες και τάξεις με λιγότερους μαθητές τουλάχιστον σε ηλικίες πάνω από 5 χρονών και ότι δεν ισχύει ότι μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο αναπνευστικό. «Είναι δυσάρεστη αλλά είναι ασφαλής».
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Ανακοινώνουμε 269 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7472, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.
1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
25 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 7 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 232 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (35.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Η γεωγραφική κατανομή:
Από τα 269 τα 220 είναι εγχώρια, τα 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 18 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικότερα:
– 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας/
Επίσης εντοπίστηκαν:
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
Πηγή: zougla