ΚΟΙΝΩΝΙΑ
SOS στη Μεσόγειο: Μέγα-πυρκαγιές και θαλάσσιοι καύσωνες αλλάζουν τα πάντα
Μεγάλη απειλή για τη χλωρίδα και την πανίδα της Μεσογείου αποτελεί η κλιματική αλλαγή με την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς μεγαπυρκαγιές και θαλάσσιους καύσωνες που απειλούν να αλλάξουν για πάντα τη Μεσόγειο όπως την ξέραμε.
Γάλλος πυροσβέστης: «Οι πυρκαγιές μας γίνονται μεγαλύτερες κάθε χρόνο»
Ο επικεφαλής της αποστολής των Γάλλων πυροσβεστών στην Ελλάδα, Σιλβέν Σεβάλ για τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε Ελλάδα και Μεσόγειο.
Υπηρετώντας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία στη στρατιωτική δομή του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Γαλλίας, ο 34χρονος Σιλβέν Σεβάλ, επικεφαλής της αποστολής των Γάλλων πυροσβεστών που βρίσκονται στη χώρα μας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλες και δύσκολες δασικές πυρκαγιές στην Κορσική. Ωστόσο αυτό που παρατηρεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι η ένταση και η διάρκεια των πυρκαγιών, όπου καλούνται να επιχειρήσουν έχει αυξηθεί, με την κλιματική αλλαγή να ευθύνεται σημαντικά για αυτές τις διαφορετικές συνθήκες.
«Δεν είμαι ειδικός να μιλήσω αλλά τα στατιστικά δείχνουν ότι οι πυρκαγιές μας γίνονται μεγαλύτερες κάθε χρόνο, ενώ αυξάνεται και η περίοδος που εκδηλώνονται. Αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να δούμε ως διαφορά. Έχουμε περισσότερες υψηλές θερμοκρασίες και περισσότερη ξηρασία, και οι συνθήκες για δασικές πυρκαγιές αυξάνονται», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της αποστολής των Γάλλων πυροσβεστών στην Ελλάδα, Σιλβέν Σεβάλ.
Την τελευταία εβδομάδα ο κ. Σεβάλ μαζί με άλλους 24 συνάδελφους του έχουν αφήσει τις βάσεις τους στην πόλη Κορτέ της Κορσικής και έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ώστε να συνδράμουν μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Παρά το γεγονός ότι έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έδαφος δεν τους μοιάζει «ξένο» καθώς έχουν εντοπίσει ήδη αρκετές ομοιότητες με τη χώρα τους στο ανάγλυφο και στο κλίμα.
«Στη Γαλλία όπως και στην Ελλάδα που αποτελούν μεσογειακές χώρες, καλούμαστε να επέμβουμε και να αντιμετωπίσουμε μεγάλες πυρκαγιές. Ειδικά μάλιστα οι περιοχές της Νότιας Γαλλίας παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με την Ελλάδα. Μεσογειακό κλίμα, πολλή ζέστη, πολλή ξηρασία, δυνατός αέρας. Στην Ελλάδα ωστόσο υπάρχει και μια άλλη δυσκολία, που οφείλεται στα πεύκα. Έχετε πολλά πεύκα με αποτέλεσμα αν εκδηλωθεί πυρκαγιά σε τέτοιο σημείο, επειδή τα δέντρα αυτά είναι πολύ εύφλεκτα, να επεκταθεί γρήγορα σε σημείο που να γίνει ανεξέλεγκτη. Θεωρώ ότι είναι η μεγάλη διαφορά, ενώ μία ακόμη διαφορά είναι οι δυνατοί άνεμοι, τα μελτέμια που έχετε», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σεβάλ.
Ανησυχητική αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο
Η υπερθέρμανση του πλανήτη ανεβάζει τη θερμοκρασία και στις θάλασσες. Οι τελευταίες μετρήσεις στη Μεσόγειο προκαλούν έντονη ανησυχία για την επιβίωση τόσο της πανίδας όσο και της χλωρίδας της.
Η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να δουν κατά τόπους αύξηση ακόμη και 6°C, συγκριτικά με τη φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασία, σύμφωνα με το cnn.gr.
Το γεγονός αυτό, προκαλεί τον φόβο, το εύθραυστο θαλάσσιο οικοσύστημά της, να υποφέρει κι αυτό από τις επιπτώσεις μιας κατάστασης αντίστοιχης με «megafires». Επιπτώσεις, που προκύπτουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, και που μπορούν του επιφέρουν αμετάκλητες αλλοιώσεις.
Σύμφωνα με τον Guardian, από τον περασμένο Μάιο, η θερμοκρασία του νερού εξακολουθεί να ξεπερνά τη μέση τιμή της, φτάνοντας ακόμη και τους 30.7°C. στην ανατολική ακτή της Κορσικής.
Αυτά τα στοιχεία μάς προετοιμάζουν για ένα καλοκαίρι (2022) με νέα ρεκόρ στην ένταση και στη διάρκεια του θαλάσσιου καύσωνα.
«Τα θαλάσσια μπάνια σε νερό 28-29°C μπορεί να είναι ευχάριστα για τους λουόμενους, αλλά προκαλούν ανησυχία για τα οικοσυστήματα της Μεσογείου», δήλωσε στο BFMTV ο θαλάσσιος περιβαλλοντολόγος Φρεντερίκ Ντενχέζ, συμπληρώνοντας ότι η Μεσόγειος αρχίζει να μοιάζει με την Ερυθρά Θάλασσα, και πως τα είδη που ζουν σε αυτή δεν είναι συνηθισμένα σε αυτές τις συνθήκες.
Ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας δήλωσε στη Le Monde, ότι με το νερό σε πιο ψυχρή θερμοκρασία να μην μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια, τα κοράλλια, τα οστρακόδερμα και τα ψάρια της Μεσογείου «υποφέρουν τρομακτικά».
Οι επιστήμονες θεωρούν τη Μεσόγειο ένα σημαντικό σημείο συγκέντρωσης βιοποικιλότητας. Μπορεί να αποτελεί λιγότερο και από το 1% των ωκεανών του πλανήτη, όμως φιλοξενεί το 10% των θαλάσσιων ειδών του. Εντοπίζονται σε αυτή 20.000 διαφορετικά θαλάσσια είδη, χλωρίδας και πανίδας, εκ των οποίων το 25% είναι ενδημικά.
Η επιβίωση του ισχυρού
«Οι πιο ευπροσάρμοστοι οργανισμοί θα επιβιώσουν, αν και αποδυναμωμένοι, καθώς είτε θα προσαρμόσουν τη φυσιολογία τους είτε θα μεταναστεύσουν. Οι πιο αδύναμοι οργανισμοί, το πιο πιθανό είναι να αφανιστούν», λέει στην εφημερίδα La Provence η Έμιλι Βιλάρ, θαλάσσια περιβαλλοντολόγος από τη Μασσαλία.
«Συνοπτικά, 700 είδη της Μεσογείου απειλούνται με εξαφάνιση», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν ήδη καταστρέψει το 90% των κοραλλιών σε σημεία της Μεσογείου, με τα κόκκινα κοράλλια και τα αλκυονοειδή, να είναι αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο. Οι αχινοί και τα θαλάσσια σφουγγάρια έχουν κι αυτά δεχτεί μεγάλο πλήγμα.
Ο Ντέιβιντ Ντίαζ, από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Ισπανίας, δήλωσε στη Le Monde ότι αυτοί οι θαλάσσιοι καύσωνες μπορούν να παρομοιαστούν με θαλάσσιες πυρκαγιές, αφού η χλωρίδα και η πανίδα πεθαίνει από τη θερμότητα, όπως τα χερσαία είδη πεθαίνουν από τις δασικές πυρκαγιές.
Η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί και στη σταδιακή μετανάστευση των θαλάσσιων ειδών. Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας όμως, ανεβάζει ραγδαία τα ποσοστά θνησιμότητας.
Η WWF, σε αναφορά της για το προηγούμενο έτος, αναφέρει ότι στη Μεσόγειο η θερμοκρασία ανεβαίνει με κατά 20% πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη. Η θάλασσα, λοιπόν, της Μεσογείου θερμαίνεται πιο γρήγορα από κάθε άλλη.
Έχουν ήδη μεταναστεύσει σε αυτή 1000 διαφορετικά, εξωτικά είδη από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, μεταξύ των οποίων 126 είδη ψαριών, κάποια από τα οποία είναι ιδιαίτερα επεμβατικά και απειλούν τα θαλάσσια ενδιαιτήματα της Μεσογείου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ