ΚΟΙΝΩΝΙΑ
PCR test: Αισχροκέρδεια ή ζήτημα ποιότητας υπηρεσιών;
Πολλά ερωτηματικά για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, σε ό,τι αφορά την τιμή διενέργειας των PCR τεστ, δημιουργούνται μετά την αποκάλυψη του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών και προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Σίμου Δανιηλίδη, ότι από τις νόμιμες δημοπρασίες που διενεργεί ο δήμος, πέτυχε να προμηθεύεται από μικροβιολογικό εργαστήριο PCR τεστ για τους εργαζομένους του και τους ωφελούμενος και περιθαλπόμενους στις κοινωνικές δομές του με τιμή 27 και 29 ευρώ.
Η διαφορά είναι τεράστια σε σύγκριση με το πλαφόν των 47 ευρώ που όρισε η κυβέρνηση για την τιμή διενέργειας των PCR τεστ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ξεκάθαρες σκέψεις ότι κάποιοι μπορεί να «θησαυρίζουν» σε βάρος της τσέπης και της αγωνίας των πολιτών.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, υπογράμμισε στο ethnos.gr ότι όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια που συμμετείχαν στη δημοπρασία, προσέφεραν PCR τεστ σε χαμηλές τιμές, το ανώτερο 2-3 ευρώ ακριβότερα από τα 27 και 29 ευρώ που προσέφερε το εργαστήριο που επιλέχθηκε.
Ο κ. Δανιηλίδης αναφέρει ακόμα στο ethnos.gr ότι και πριν από 1-1,5 χρόνο, όταν στην αγορά τα PCR τεστ διενεργούνταν προς 120-140 ευρώ, ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών πέτυχε κατόπιν δημοπρασίας τη διενέργειά τους προς 40 ευρώ. Ο ίδιος, παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση ότι στην επόμενη δημοπρασία, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη άνοιξη, όταν τελειώσει το πακέτο των τεστ που προμηθεύτηκε, οι τιμές των τεστ θα είναι ακόμα χαμηλότερες από τα 27-29 ευρώ.
«Ακόμα και τα ακριβότερα μικροβιολογικά εργαστήρια, που συμμετείχαν στην τελευταία δημοπρασία μας, τον περασμένο Ιούνιο, προσέφεραν PCR τεστ σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τα 47 ευρώ που όρισε ως πλαφόν η Πολιτεία. Φανταστείτε, πόσο μεγάλη ήταν η διαφορά στην τιμή, όταν τα PCR τεστ διενεργούνταν προς 120, 130 ή ακόμα και προς 140 ευρώ. Εκείνη την εποχή, τον Οκτώβριο του 2020, στη δική μας δημοπρασία πετύχαμε τιμή προς 40 ευρώ το μοριακό τεστ. Πιστεύω ότι, αν οι δήμοι είχαμε την άδεια να κάνουμε όλη τη διαδικασία των PCR τεστ, οι τιμές τους θα ήταν ακόμα χαμηλότερες.
Οι εισαγωγείς φέρνουν PCR με τιμή στα 10 ευρώ. Πάνω σε αυτά τα μικροβιολογικά εργαστήρια προσθέτουν το κόστος για τους εργαζομένούς τους, καθώς και το κόστος της μεταφοράς των τεστ, ιδίως τα μικρά μικροβιολογικά κέντρα, σε αντιδραστήρια που έχουν μηχανήματα. Και πάλι, όμως, η συνολική τιμή απέχει πολύ από τα 47 ευρώ. Τρανή απόδειξη οι τιμές που πετυχαίνει στις δημοπρασίες ο δήμος μας, ο οποίος ήταν μπροστάρης στο συγκεκριμένο τομέα.
Ο καθένας από μας μπορεί να υπολογίσει τα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ενθυλάκωσαν πολύ μεγάλα συμφέροντα που διακινούν τα μοριακά τεστ. Το ιδανικότερο σ’ αυτήν την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας, θα ήταν να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ, όπως συμβαίνει σε τόσες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Δανιηλίδης.
«Να μας πουν ποια είναι αυτά τα φτηνά και πιστοποιημένα εργαστήρια»
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος των Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών, Φώτης Πατσουράκος, εκφράζει στο ethnos.gr την απορία του, για το πώς είναι δυνατό να έχουν το οποιοδήποτε κέρδος τα συγκεκριμένα εργαστήρια, όταν διενεργούν μοριακά τεστ με τόσο χαμηλές τιμές. Παράλληλα, σημειώνει ότι, αν πρόκειται για εργαστήρια αναγνωρισμένα από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και πιστοποιημένα που ακολουθούν όλα τα κριτήρια ποιότητας, να τα υποδείξει ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, ώστε να προτιμώνται από τους γιατρούς.
«Όταν κάνει κάποιος μια τέτοια εξέταση, θα πρέπει να λαμβάνει απολύτως υπόψη του τα ποιοτικά κριτήρια. Δηλαδή, ποια εργαστήρια διενεργούν τα μοριακά τεστ, ποιος υπογράφει το αποτέλεσμα και αν υπάρχει βιοπαθολόγος. Αν ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών πέτυχε τόσο χαμηλές τιμές σε ένα πιστοποιημένο και αναγνωρισμένο από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης εργαστήριο, ας μας πει ποιο είναι, για να συνεργαζόμαστε κι εμείς μαζί του.Εμείς κάνουμε σύμβαση με μοριακά κέντρα, τα φθηνότερα από τα οποία πλέον ζητούν 25-29 ευρώ για τη διενέργεια μοριακού τεστ.
Σε αυτήν την τιμή θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλα κόστη, με αποτέλεσμα να μην είναι χαμηλότερη η τιμή από τα 36-38 ευρώ προ φόρων. Σε αυτήν την τιμή θα πρέπει να προστεθεί και το όποιο δικό μας κέρδος. Δεν μπορεί να κατέβει χαμηλότερα το κόστος, διότι αλλιώς θα βάλουμε από την τσέπη μας. Μπορεί, όταν ένα εργαστήριο συνεργάζεται με κάποιο δήμο, να προσφέρει τα τεστ σε τιμή κόστους, προσδοκώντας να έχει κέρδος από την παροχή άλλων υπηρεσιών», υποστηρίζει ο κ. Πατσουράκος.