ΕΛΛΑΔΑ
Ρέθυμνο: Καταστροφή με πάνω από 60.000 καμμένα ελαιόδεντρα
Πώς θα μοιραστούν οι ζωοτροφές στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους – Σύσκεψη σήμερα Παρασκευή 22 Ιουλίου στην Αθήνα για την πυρόσβεση.
Εκατοντάδες τόνοι ελαιολάδου – πέρα από τις πληγές που άνοιξαν στα αμπελουργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα – χάνονται πλέον, μετά τις καταστροφικές φωτιές, για τα νοικοκυριά των καμένων χωριών του δήμου Αγίου Βασιλείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε «ΝΚ» ο δήμαρχος της περιοχής, γεωπόνος Γιάννης Ταταράκης.
Στο μεταξύ, κοντά στα 20.000 στρέμματα (από 11.000 στρέμματα που ήταν η πρώτη αποτίμηση) έγιναν κυριολεκτικά στάχτη, με βάση τη νέα ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, με αφορμή τη χθεσινή ολοκλήρωση της καταγραφής των δορυφορικών δεδομένων, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Μέλαμπες Ρεθύμνου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον απολογισμό, η αποτεφρωμένη περιοχή καλύπτει μια επιφάνεια της τάξεως των 19.940 στρεμμάτων, τα οποία κατανέμονται σε ποσοστά ως εξής: ελαιώνες είναι το 38,5%, αμπελώνες το 4,9%, γεωργική γη (καλλιέργειες) το 12,7%, φυσικοί βοσκότοποι το 26,7%, σκληροφυλλική βλάστηση το 15,6%, εκτάσεις με αραιή βλάστηση το 1,2% και ασυνεχής αστικός ιστός το 0,4%. Παρόμοια ανάλυση είναι διαθέσιμη και για τις κατηγορίες σύμφωνα με την ταξινόμηση των καμένων δασικών εκτάσεων: δασικές εκτάσεις είναι το 16,5%, χορτολιβαδικές εκτάσεις το 7,5% και μη δασικές εκτάσεις το 76%.
Πρόκειται για τις έξι κοινότητες του δήμου Αγίου Βασίλειου, που εντάσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα, πρόκειται για τις κοινότητες σε Ροδάκινο, Ορνέ, Κρύα Βρύση, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Σαχτούρια.
«Κάηκαν 60.000 ελαιόδεντρα»
«Όπως φαίνεται από τους χάρτες που έχουμε, το 38,5% της συνολικής καμένης έκτασης είναι σε ελαιόδεντρα τα οποία κάηκαν. Δηλαδή, μιλάμε για 60.000 ελαιόδεντρα με βάση τα στοιχεία αυτά», δήλωσε ο Γιάννης Ταταράκης. «Όπως και τα στρέμματα των αμπελιών, με μια πρώτη εκτίμηση, μπορούμε να πούμε ότι τα καμένα είναι πάνω από 500», σύμφωνα με τον ίδιο. «Επομένως, αν υπολογίσουμε ότι το κάθε ελαιόδεντρο παρήγαγε κατά μέσο όρο γύρω στα 8 με 10 κιλά ελαιολάδου, τότε πρέπει να έχει χαθεί λόγω της φωτιάς μια συνολική παραγωγή πάνω από τους 500 με 600 τόνους».
Μάλιστα, η δημοτική Αρχή του Αγίου Βασιλείου έχει από την πρώτη στιγμή της φωτιάς ζητήσει να δοθεί στην περιοχή βοήθεια σε ελαιόλαδο για τις ανάγκες των πληγέντων νοικοκυριών, που μπορεί φέτος να έχουν λάδι από την περυσινή σοδειά, αλλά για του χρόνου θα έχουν πρόβλημα στο σπιτικό τους. «Εμείς ως Δήμος ζητάμε ελαιόλαδο για τις οικογένειες εκείνες που καταστράφηκαν ολοσχερώς οι ελαιοκαλλιέργειές τους. Γιατί υπάρχουν και οι άλλες οικογένειες, που μπορεί να καταστράφηκαν οι 100 ελιές τους για παράδειγμα, αλλά τους έμειναν άλλες 20 με 30 ώστε να μπορέσουν φέτος να μαζέψουν για να έχουν του χρόνου λάδι στα σπίτια τους. Πιστεύω πάντως ότι οι οικογένειες εκείνες που έχασαν όλα τους τα δέντρα δεν πρέπει να είναι πάνω από 20 με 30. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», όπως λέει ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.
Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «οι περισσότερες από τις ελιές που κάηκαν ήταν στην ποικιλία τσουνάτη, που την είχαν οι κάτοικοι για την παραγωγή ελαιολάδου. Λίγες ήταν οι ψιλολιές, δηλαδή οι κορωνέικες ελιές. Μιλάμε για δέντρα που είχαν ξανακαεί το 2011, είχαν ξαναγίνει και τώρα είχαν φτάσει στο στάδιο της φουλ παραγωγής. Η ελιά μπαίνει στη φουλ παραγωγή της μετά από έξι χρόνια. Κι ενώ είχαν περάσει 12 χρόνια και είχαν φτάσει στο στάδιο αυτό οι ελιές στα χωριά μας εδώ, δυστυχώς οι παραγωγοί δε θα μαζέψουν τη σοδειά τους και τις είδαν ξανά να παραδίδονται στις φλόγες».
Η βοήθεια με ζωοτροφές
Στο μεταξύ, για να μοιραστούν σωστά και δίκαια οι ζωοτροφές στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους, η δημοτική Αρχή πήγε στα χωριά και έκανε την καταγραφή στα πρόβατα. «Εμείς εξετάζουμε το ποσοστό του βοσκότοπου που κάηκε στον κάθε κτηνοτρόφο με βάση τη συνολική έκταση που έχει και τον αριθμό των αιγοπροβάτων του και, με βάση τα στοιχεία αυτά, βγάζουμε έναν συντελεστή προκειμένου να του δώσουμε ζωοτροφές», όπως εξηγεί ο Γιάννης Ταταράκης.
Μάλιστα, μόνο η Περιφέρεια Κρήτης θα διαθέσει για τον σκοπό αυτό 100.000 ευρώ. Αλλά και η ΠΕΔ Κρήτης θα διαθέσει 30.000 ευρώ. Χρήματα θα διαθέσει όμως και ο Δήμος Ηρακλείου. Η “ΑΜΑΡΙ Α.Ε.” θα δώσει 5.000 ευρώ. Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου θα δώσει μέσω του συνεταιρισμού του ελαιόλαδο στον πυρόπληκτο δήμο Αγίου Βασιλείου. Και συνεχίζουν τις προσφορές τους και άλλοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως μας είπε ο Γιάννης Ταταράκης.
Σήμερα οι συναντήσεις με Πέτσα, Τουρνά και Μπακογιάννη
Στο μεταξύ, όλα είναι έτοιμα για τις συναντήσεις του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη και της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρης Λιονή με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα. «Με τον Στέλιο Πέτσα θα συναντηθούμε για να διεκδικήσουμε ένα μεγάλο ποσό ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τα δίκτυα υποδομών, όπως είναι τα υδρευτικά και αρδευτικά δίκτυα», λέει ο κ. Ταταράκης. Αν και είχε προγραμματιστεί να συμμετέχει και ο βουλευτής Γ. Κεφαλογιάννης, εντέλει νόσησε με κορωνοϊό και θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πέτσα.
Συγκεκριμένα στις 11 σήμερα το πρωί η ρεθυμνιώτικη αντιπροσωπία θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, από τον οποίο θα ζητηθεί η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου Αγίου Βασιλείου για να δοθεί «ανάσα» στις πυρόπληκτες περιοχές του Νότου.
Στις 2 το μεσημέρι, η αντιπροσωπία του Ρεθύμνου θα έχει κρίσιμο τετ-α-τετ στο γραφείο του με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, όπου κατά τη συνάντηση, όπως τονίζει ο Γιάννης Ταταράκης, θα πρέπει επιτέλους να λήξει το θέμα της πυροσβεστικής «θωράκισης» του δήμου.
Εξάλλου, εκτός των άλλων, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Ταταράκης, «για τους κατοίκους προσπαθούμε να βρεθεί, σε συνεχή επαφή με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη και με διάφορους υπουργούς, ο καλύτερος τρόπος ώστε να μην πάμε μέσω ΠΣΕΑ. Να βρούμε, δηλαδή, άλλον τρόπο αποζημιώσεων για τους κατοίκους των χωριών μας. Δηλαδή, διεκδικούμε ένα αξιοπρεπές τίμημα για κάθε καμένη ελιά που θα δοθεί στους πληγέντες παραγωγούς. Και ειδικά στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για να μπορούν να μείνουν και να συνεχίσουν να επενδύουν. Βεβαίως και οι υπόλοιποι αγρότες που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα θα αποζημιωθούν. Αλλά σίγουρα, επειδή ξέρω από την εμπειρία μου ως γεωπόνος, δε θα πάρουν τα ίδια χρήματα οι ετεροεπαγγελματίες με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».
Τέλος, για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο Γιάννης Ταταράκης τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξει ώστε να αποζημιώνει όλους τους παραγωγούς, είτε είναι ετεροεπαγγελματίες είτε όχι. Έχω μαζί με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη κάνει επαφές και με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο, αλλά και με διάφορους υπουργούς και πιστεύω ότι θα έχουμε αίσιο τέλος».
Πηγή: neakriti.gr