ΕΛΛΑΔΑ
Ψάχνουν χρυσάφι ανάμεσα σε νάρκες στην Αιγιαλεία | ΦΩΤΟ
Δεν είναι πρώτη φορά που η Αιγιάλεια έχει γίνει τόπος που χρυσοθήρες αναζήτησαν την τύχη τους, χωρίς όμως μέχρι σήμερα, στις ανασκαφές που προηγήθηκαν να έχει βρεθεί κάτι με πολύ μεγάλη αξία.
Δεν είναι λίγοι οι Αιγιαλείς που αναζήτησαν την τύχη τους στα χωράφια των προγόνων, κάποιοι εκ των οποίων είχαν την τύχη με το μέρος τους.
Τελευταίο περιστατικό μεγάλης ανασκαφής ήταν αυτό στην Ακράτα πριν 10 χρόνια που οι ανασκαφείς άνοιξαν τρύπες μέσα σε ορεινή περιοχή, τα ευρήματα όμως που αποκαλύφθηκαν δεν ήταν μεγάλης αξίας. Αυτή τη φορά Καναδοί χρυσοθήρες με συνεργάτες Έλληνες εξερευνητές, πήραν άδεια για ανασκαφές στην περιοχή Αχούρια Μελισσίων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες εκεί έχουν εντοπίσει μεγάλο θησαυρό.
Ψάχνουν για νάρκες πριν το θησαυρό
Στους πρόποδες του Κολοκοτρώνη από την περασμένη εβδομάδα έχει εγκατασταθεί συνεργείο, με την άδεια της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, αλλά οι ανασκαφές δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Ο λόγος είναι γιατί το σημείο πιθανότατα είναι ναρκοθετημένο, έτσι ειδικό συνεργείο ναρκαλιευτών του στρατού έχει σπεύσει προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ανασκαφών, που ξεκινούν καλώς εχόντων των πραγμάτων σήμερα Δευτέρα. Τι ψάχνουν όμως οι χρυσοθήρες στην πλευρά του βουνού ακριβώς πάνω από τα Αχούρια στο δρόμο προς τη Φτέρη;
Το “protionline.gr” επισκέφτηκε το σημείο, συνομίλησε με τους ανασκαφείς αλλά αυτοί ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις τους, αφού για τους ίδιους όπως μας είπαν προέχει η ασφάλεια τους. Περιμένοντας κάτω από μία τέντα, σε απόσταση 500 μέτρα από το σημείο που έχουν εντοπίσει τον κρυμμένο θησαυρό, περίμεναν οδηγίες από αυτούς που βρίσκονταν στο σημείο ανάμεσα σε μια μικρή χαράδρα του Κολοκοτρώνη. Οι ανασκαφή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη μας είπαν γιατί ενδέχεται στο σημείο να υπάρχουν νάρκες.
Στην ερώτηση «τι ψάχνετε εδώ;», δεν απάντησαν, απλώς ρώτησαν τι ακούστηκε γι’ αυτούς επιμένοντας ότι δεν πρέπει να μαθευτεί τίποτα για την ασφάλεια τους. Επικεφαλής των ανασκαφών είναι ο Διευθυντής της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου κ. Κακούνης , ενώ στο σημείο έχει σπεύσει και η αρχαιολογική υπηρεσία.
Το παλάτι του βασιλιά και ο χρυσός από την Κατοχή
Στo “protionline.gr” ήρθε η πληροφορία πως στο σημείο έχει εντοπιστεί μέσω δορυφόρου αρχαίο κτίσμα που εικάζεται ότι μπορεί να ήταν παλάτι κάποιου βασιλιά των αρχαίων πόλεων της περιοχής. Αν υπάρχει τέτοια πιθανότητα, πιθανολογείται ότι εκτός από τα αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν και θησαυροί μεγάλης αξίας.
Όμως τι δουλειά έχουν οι νάρκες σε αρχαίο κτίσμα, έτσι η έρευνα του “protionline.gr” έφερε στο φως άλλες φήμες.
Συγκεκριμένα ήρθε στην κατοχή γνωστού Αιγιώτη, χάρτης ο οποίος έδειχνε το σημείο πάνω από τα Αχούρια ως την θέση που βρίσκεται ο θησαυρός. Ο ίδιος μαζί με άλλους τέσσερις απευθύνθηκαν σε Kαναδούς εξερευνητές που χρηματοδότησαν και την έρευνα. «Ψάχνουν για χρυσό από την Κατοχή» λένε όσοι έχουν έρθει σε επαφή με τους χρυσοθήρες και κάνουν λόγο για τον θησαυρό των Eβραίων εκείνης της εποχής.
Ήταν ο διοικητής των Ναζί, Μαξ Μέρτεν που είχε κρύψει το θησαυρό σύμφωνα με το δημοσίευμα από το «Βήμα της Κυριακής» που ακολουθεί.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΡΤΕΝ: Ο ναζί , ο Καραμανλής και ο χαμένος θησαυρός των Εβραίων!
Ένας διαβόητος ναζί ο Μαξ Μέρτεν αφέθηκε ελεύθερος από τις ελληνικές φυλακές σαν σήμερα το 1959. Είχε συλληφθεί τυχαία , το 1957, όταν είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, για να εντοπίσει όπως λένε έναν εβραϊκό θησαυρό!
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το Σεπτέμβριο του 1958 ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ ταξίδεψαν στην Δυτική Γερμανία για να εξασφαλίσουν πιστώσεις για έργα υποδομής και βιομηχανικές επενδύσεις καθώς και τη μεσολάβηση του καγκελάριου Αντενάουερ για την επίλυση του Κυπριακού.
Πήραν 200 εκατομμύρια μάρκα με επιτόκιο 6% (!!!) και την είσοδο εταιρειών όπως η SIEMENS στην ελληνική αγορά.
Ανάμεσα στα ανταλλάγματα ήταν και η παύση κάθε δίωξης εναντίον των ναζί εγκληματιών .Μεταξύ αυτών και ο Μαξ Μέρτεν που είχε έρθει στην Ελλάδα για “επιχειρηματικούς λόγους” και συνελήφθη το 1957. Πληροφορίες λένε ότι ο Μαξ Μέρτεν ήρθε για να ανασύρει το κρυμμένο θησαυρό του από τις ληστεμένες περιουσίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης όταν ήταν διοικητής Βορείου Ελλάδας στην Κατοχή.
Πηγή: protionline