ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θεμιστοκλέους: Μετά τις 20 Δεκεμβρίου θα έρθουν τα εμβόλια στη χώρα μας για τα παιδιά 5-11 ετών
Στις προσπάθειες της κυβέρνησης για ενίσχυση του προγράμματος “Ελευθερία” αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Σεπτέμβριο είχαμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα ενώ σήμερα λειτουργούν 2.300.
Επιπλέον, σε ότι αφορά τα εμβόλια για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών ανέφερε ότι δεν θα έχουν έρθει στη χώρα μας πριν τις 20 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε πως στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, όπως και την 1η Ιανουαρίου, τα εμβολιαστικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν, ωστόσο, στη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα γίνονται εμβολιασμοί και τις Κυριακές έτσι ώστε να «τρέξει» το πρόγραμμα.
Από την πλευρά της η κα Θεοδωρίδου Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών και τη μετάλλαξη Όμικρον, λέγοντας ότι είναι «μονόδρομος η συνέχιση των εμβολιασμών».
Η κυρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, «δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος ιός, αν και λόγω της θέσης των μεταλλάξεων αναμένεται να είναι η μεταδοτικότητα αυξημένη».
Και πρόσθεσε «στην περιοχή που εντοπίστηκε – το νέο στέλεχος – ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού εκτινάχθηκε στο 2, που φαίνεται ότι το νέο στέλεχος επικράτησε του στελέχους Δέλτα».
Σχετικά με τη νόσηση, σημείωσε ότι «τα κύρια συμπτώματα είναι η κακουχία και οι μυελγίες. Όμως να σημειώσουμε στον μικρό αυτό αριθμό των ασθενών, η ηλικία ήταν και νεαρή».
Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Στη συνέχεια και με αφορμή τη μετάλλαξη Όμικρον, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι «Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, επαναλοιμώξεις δηλαδή, αλλά εκτιμάται ότι μέγεθος του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό».
«Ο ιός όμως μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλεί ο εμβολιασμός, σε βαθμό ωστόσο που δεν είναι ακόμα γνωστός. Όμως σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σχετικά με τη συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης, έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», πρόσθεσε.
«Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας», τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Πηγή: newsbomb