Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lockdown: Ανατροπή για τις διαδημοτικές σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοϊός
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σημαντική ανατροπή σημειώθηκε στις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για το «μπλοκάρισμα» των διαδημοτικών μετακινήσεων σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη. Ενώ μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής είχε γίνει γνωστό ότι η κυβέρνηση αποδεχόταν πέραν του κλεισίματος του λιανεμπορίου και την απαγόρευση των εν λόγω μετακινήσεων, εν τέλει η Πολιτική Προστασία με νεότερη ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι τα μέτρα στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές θα αφορούν μόνο το λιανεμπόριο.

Κατόπιν αυτών, οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, θα είναι τελικά ελεύθερες, ενώ το λιανεμπόριο θα απαγορευθεί για τις περιοχές αυτές μέχρι τις 12 Απριλίου.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορωνοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου».

Κατά τα λοιπά, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αντανακλούν τη βασική προτεραιότητα να μην επηρεαστεί η εύθραυστη ισορροπία ακόμη και από τα λελογισμένα βήματα χαλάρωσης που γίνονται για να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων. Στόχος όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι, «να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».

Συναγερμός για τη Θεσσαλονίκη

Ο συναγερμός άλλωστε για τις περιφερειακές ενότητες που δεν θα ακολουθήσουν τις υπόλοιπες περιοχές στην πρώτη φάση των αναπροσαρμογών των δραστηριοτήτων σήμανε με μεγαλύτερη ένταση από το απόγευμα της Παρασκευής. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση προϊδέαζαν για την κατεύθυνση προς την οποία θα έδειχναν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, υπάρχουν 6.971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα. Τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο δεκαήμερο.

Αυτή η αύξηση παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 38,73% στο Δήμο Δέλτα, 67,78% στο Δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στο Δήμο Λαγκαδά, 43,95% στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και 335% στο Δήμο Χαλκηδόνας.

Ζοφερή είναι και η επιδημιολογική εικόνα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης στην οποία υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα, δηλαδή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κλινικά συμπτώματα. Ενδεικτική της έξαρσης είναι η καταγραφή από δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στην Σιάτιστα Κοζάνης, με τον δείκτη θετικότητας να φτάνει στο εξωπραγματικό 13,2%.

Το τρίπτυχο της ανησυχίας συμπληρώνει η Αχαΐα. Από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται με αύξηση 46,89%,. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1.062.

Σε επίπεδο επικράτειας το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο. Παρά την σχετική σταθεροποίηση στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, παραμένει σε υψηλό επίπεδο, αφού εντοπίστηκαν 19.000 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας παραμένει, υψηλός στο 6,8%. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι περίπου 27.000 κρούσματα με τα μισά να εντοπίζονται στην Αττική.

Το σκέλος των θετικών διαστάσεων ενισχύουν τα δεδομένα από την εκστρατεία εμβολιασμού. Καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων σε ενήλικες άνω των 75 ετών, αλλά και στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από την έναρξη εμβολιαστικής κάλυψης της τελευταίας ηλικιακής ομάδας.

Ακόμη σταθεροποίηση της πανδημίας καταγράφεται στη Νότια Ελλάδα.

Η εστίαση και οι υπερτοπικές μετακινήσεις

Την ίδια στιγμή το σήμα του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής προσδιόρισε για πρώτη φορά και το ορόσημο στο οποίο τοποθετείται χρονικά η επαναλειτουργία των περίπου 75.000 καταστημάτων της εστίασης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου ο πρωθυπουργός σημείωσε: Και το πιλοτικό πρόγραμμα της εστίασης ακριβώς εκεί κατατείνει. Όταν ανοίξει η εστίαση -και η εκτίμησή μου είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα- να έχουν προφτάσει οι επιχειρηματίες να προετοιμαστούν, να έχουν αγοράσει τις πρώτες ύλες, ώστε να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσουν γρήγορα να ανοίξουν ξανά και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες του»

Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφεραν κυβερνητικέ πηγές προς το CNN Greece, αυτή η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν προεξοφλεί ποιο θα είναι το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί φέτος το Πάσχα, ειδικά για το σκέλος των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Ερωτηθείσα την περασμένη Πέμπτη από το CNN Greece η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, για το χρονικό ορόσημο που θα ζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν το ζήτημα και να υποβάλλουν την εισήγησή τους είχε υπογραμμίσει: «Μόλις είχαμε νέες προσαρμογές. Είναι ακόμη πολύ νωρίς. Όπως γνωρίζετε η επιτροπή συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, εκεί αξιολογούνται τα στοιχεία. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για αυτό», είχε πει η κα Πελώνη.

Επιτρέπονται οι διαδημοτικές στην Αθήνα

Από σήμερα πάντως τίθεται σε εφαρμογή το πιλοτικό άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο, με αποστολή SMS στον αριθμό 6. Με βάση το νέο πλαίσιο θα καλύπτονται έως τρία άτομα ή μία οικογένεια και με ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μαζικού συγχρωτισμού.

Είναι ξεκάθαρη άλλωστε η πρωθυπουργική προειδοποίηση: «Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Δεν πρέπει να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού, ούτε σε πλατείες, ούτε στην παραλία από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν αν διαπιστώσουμε φαινόμενα συνωστισμού οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: cnn

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ