Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Ποια νησιά είναι στο «κόκκινο» – Γεμάτες 9 στις 10 ΜΕΘ στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Νησιά κορονοιός
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ειδική αναφορά στο επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο των νησιών της χώρας έκανε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος κατά την αποψινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Ήδη κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ανέφερε πως στην Κρήτη «έχουμε μια συνεχή ροή κρουσμάτων – τελευταία σημειώθηκαν 336 κρούσματα – ενώ υπάρχουν ακόμα σημαντικοί αριθμοί σε πολλά από τα νησιά μας όπως ΠάροΝάξοΜύκονοΧίο και Ρόδο».

Γενικότερα, «το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει μια συνεχή αύξηση με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την εβδομάδα 32- δηλαδή 8 έως 15 Αυγούστου- να φτάνουν τις 21.567 με μια εβδομαδιαία μεταβολή συν 12,44% σε μια βέβαια ήδη επιδεινούμενη επιδημιολογικά κατάσταση.

Ενώ, όπως είδατε, υπάρχει τις τελευταίες μέρες περαιτέρω τάση αύξησης του φορτίου. Όχι πολύ σημαντική αλλά υπαρκτή», τόνισε το μέλος της Επιτροπής των ειδικών.

«Αυτό φαίνεται και από το δείκτη των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας τελευταία, ο οποίος παραμένει σταθερά υψηλός και κυμαίνεται μεταξύ του 3% και 4% στην επικράτεια, με κάποιες περιοχές, όμως, να έχουν σημαντικές αυξομειώσεις και ιδιαίτερα να υπάρχει ένα θετικό, ένα σημαντικό πρόβλημα θετικότητος σε αρκετά νησιά μας, όπως έχετε δει τελευταία, Νάξος, Μύκονος, Πάρος, Ρόδος και λοιπά», συνέχισε.

Την ίδια ώρα, «επιβεβαιώνεται η επικράτηση, η σχεδόν πλήρης επικράτηση, της παραλλαγής Delta που έχει φτάσει σε ένα ποσοστό πάνω από 85% των δειγμάτων που ελέγχονται πια».

«Η πανδημία αυτή την στιγμή αποτελεί κυρίως νόσο των νέων με την διάμεση ηλικία να είναι πάντα γύρω στα 29 έτη, αρχίζει όμως σταθερά να εμφανίζεται μια “στροφή” στις μεγαλύτερες ηλικίες ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη και κυρίως πιέζουν το σύστημα υγείας», προειδοποίησε ο κ. Γώγος για να προσθέσει πως παρατηρήθηκε, λοιπόν, «σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων σε κλινικές Covid και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και συνεχής αύξηση του δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια».

«Η τελευταία εικόνα ήταν 290 εισιτήρια, 219 εξιτήρια χτες, που σημαίνει συνεχή πίεση του συστήματος υγείας. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι την εβδομάδα που μας πέρασε ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι του 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι χτες ανέρχονται σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες και 299 σε κλίνες ΜΕΘ έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ 29,44%».

Αποτέλεσμα των παραπάνω «είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, να είναι γύρω στο 41% ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%», όπως είπε.

«Μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κρήτη, που το έχετε ακούσει και συζητείται πολύ τελευταία, με μια κάλυψη που μπορεί να πει κανείς ότι είναι εξαιρετικά ψηλή και φτάνει τα 96,5%», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Στο «βαθύ κόκκινο» η νησιωτική χώρα

Αξίζει να αναφερθεί το «κόκκινο» κερδίζει έδαφος και στον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον κορονοϊό που παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη, 19 Αυγούστου.

Η Ελλάδα να είναι πλέον εντελώς «κόκκινη», ενώ οι περιοχές με «βαθύ κόκκινο» είναι η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες.

Ανησυχεί η θετικότητα

«Καμπανάκι» για οκτώ νησιωτικές περιοχές της χώρας έκρουσε και η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της εβδομαδιαίας θετικότητας – ο λόγος των κρουσμάτων κορονοϊού και των τεστ – ανά περιφερειακή ενότητα.

Βάσει αυτού του δείκτη, το «όριο συναγερμού» (3%) έχουν ξεπεράσει πολλές περιοχές ενώ 10 βρίσκονται στο 4% ή το ξεπερνούν, σε μία εικόνα που αποκλίνει σημαντικά από εκείνη της περασμένης εβδομάδας. Τότε, μόλις 6 περιφερειακές ενότητες (η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Ρόδος, η Χίος και τα Χανιά) υπερέβαιναν το 3%, γεγονός όχι αμελητέο, βέβαια, καθώς υποδεικνύει μεγάλη διασπορά του ιού.

Στον χθεσινό, λοιπόν, «πίνακα 3» της ημερήσιας ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ («Ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα με δεδομένα από 09 Αυγούστου 2021 έως 15 Αυγούστου 2021 [2021-W32]) συναντάμε, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω τιμές:

  • Νάξος 9,60%
  • Πάρος 5,78%
  • Ρόδος 4,27%
  • Τήνος 4,09%
  • Χανιά 4,59%
  • Μύκονος 6,04%
  • Ικαρία 4,73%
  • Ηράκλειο 4,13%

Τη «δεκάδα» αυτή συμπληρώνουν δύο περιοχές από την ηπειρωτική χώρα,

  • η Θεσπρωτία, με 4,57%,
  • και η Καβάλα, με 4%

Με την πρώτη ματιά στα παραπάνω «ξεχωρίζει» η Νάξος, η οποία βρίσκεται μία ανάσα από το 10% στον δείκτη της θετικότητας, στοιχείο που αναμένεται να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τους ειδικούς, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συσκέψεων για την επιβολή τοπικών μέτρων για το «σπάσιμο» της μετάδοσης του ιού.

Υπενθυμίζεται πως προχθές το πρωί ανακοινώθηκε η παράταση των τοπικών lockdown σε Χανιά και Ηράκλειο, ενώ στο ίδιο καθεστώς μπήκε και το Ρέθυμνο.

 

Πηγή: newsbeast

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ