ΕΛΛΑΔΑ
Μετάλλαξη Όμικρον: Το πλάνο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης – Συναγερμός για το επόμενο 15ήμερο
Σε τροχιά κορύφωσης της νέας παραλλαγής «Όμικρον» οδεύει η χώρα τις επόμενες εβδομάδες, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει εναλλακτικά σχέδια, αλλά και να αναδιατάσσει τις δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν αναταράξεις από την απουσία μεγάλου αριθμού εργαζομένων, λόγω νόσησης. Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο κορωνοϊός πέρασε χθες το κατώφλι της κυβέρνησης, αφού θετικοί διαγνώστηκαν ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και ο Υπουργός και Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και Γιώργος Κώτσηρας αντίστοιχα, μαρτυρά τις πολλαπλές απουσίες που μπορεί να προκαλέσει ανά πάσα στιγμή στην διοικητική πυραμίδα η νέα παραλλαγή, θέτοντας το κυβερνητικό σχήμα σε πλήρη συναγερμό.
Υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή ημέρα βαραίνει ιδιαίτερα στον κυβερνητικό μηχανισμό, καθώς αναμένεται η κατάθεση από πλευράς όλων των Υπουργείων «έκτακτου πλάνου» για τη συνέχιση της λειτουργίας τους με «προσωπικό ασφαλείας», μετά από σχετική εγκύκλιο, που εξέδωσε ως «εξαιρετικά επείγουσα» προχθές το Υπουργείο Εσωτερικών. Στο «έκτακτο πλάνο» θα υπογραμμίζονται οι υπηρεσίες αιχμής (η λειτουργία των οποίων δεν μπορεί να διαταραχθεί σε καμία περίπτωση), αλλά και θα καταγράφονται όλες οι δημόσιες δομές και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί, προκειμένου να υπάρξει μια οριζόντια χαρτογράφηση της τρέχουσας κατάστασης στο δημόσιο, μετά την κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Παρά την ανάπαυλα -και τις υπηρεσιακές άδειες- των γιορτών, τα λειτουργικά κενά στην κρατική μηχανή είναι ήδη αισθητά λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», με κυβερνητικούς παράγοντες να επισημαίνουν ότι «υπάρχει θέμα», με την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την Πρωτοχρονιά. Την ίδια στιγμή, η γενική εκτίμηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πως τα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα θα ενταθούν -τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες- αν και στα «καλά νέα» περιλαμβάνεται ο σύντομος χρόνος -σε σχέση με την παραλλαγή «Δέλτα»- αποθεραπείας, όσων νοσούν ήπια. «Αναμένουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα», τόνισε, άλλωστε, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως χθες κατά την παρουσίαση των επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων, εκφράζοντας την κοινή πεποίθηση αρκετών ακόμη κυβερνητικών στελεχών.
Πλάνο για τα ΜΜΜ
Σε κάθε περίπτωση, εκτός από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, για το οποίο κάθε απουσία λόγω ασθένειας μετρά πολλαπλά ως προς τις επιπλοκές στο δημόσιο σύστημα υγείας, ειδικοί σχεδιασμοί λαμβάνουν χώρα και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες εφεδρείες, σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων στους εργαζόμενους, καθώς καταγράφηκαν κιόλας απουσίες λόγω κορωνοϊού, με την έλευση του νέου έτους. Στο πλαίσιο αυτό, σε μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης προέβη χθες ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, πραγματοποιώντας διαδοχικές συσκέψεις με τους επικεφαλής των δημόσιων συγκοινωνιών, δηλαδή της ΟΣΥ, της ΣΤΑΣΥ και του ΟΑΣΘ, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να καταρτιστούν εφεδρικά σχέδια για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών.
Σε εγρήγορση παραμένει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου το φαινόμενο της νόσησης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιτίας της παραλλαγής «Όμικρον» παρακολουθείται στενά, λόγω και της ιδιαιτερότητας του χαρτοφυλακίου, ενώ σε ισχύ παραμένουν όλα τα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί από την έναρξη της πανδημίας, σε όλα τα όπλα.
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται πριν ακόμη τις γιορτές και το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας προχωρήσει από τις 30 Δεκεμβρίου στην επέκταση της τηλεργασίας στο Δημόσιο, σε ποσοστό 50%.
Εκτός από την διεύρυνση του μέτρου της τηλεργασίας, αλλά και το αίτημα σύνταξης «έκτακτου πλάνου» οριζόντια για όλα τα Υπουργεία, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς ο αρμόδιος Υπουργός, Μάκης Βορίδης εξήγησε πως οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις για την ανάσχεση της πανδημίας θα εξαρτηθούν από την νοσηρότητα της παραλλαγής «Όμικρον».
Διατηρώντας ανοιχτό το παράθυρο για νέα μέτρα λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων από την νέα παραλλαγή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου περιέγραψε χθες πως «όποιο αναγκαίο μέτρο χρειαστεί να πάρουμε, είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε, αρκεί το μέτρο αυτό να έχει ουσιαστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που τώρα αντιμετωπίζουμε και να είναι εφαρμόσιμο». Πάντως, στην μέχρι τώρα αποτίμηση από πλευράς της κυβέρνησης της πορείας της πανδημίας, θετικό πρόσημο ως προς την εφαρμοσιμότητα διατηρεί το μέτρο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με την κυβέρνηση να εξετάζει, κατά πληροφορίες, την ισχύ τους για τους πολίτες ηλικίας 50-59 ετών.
Παράθυρο περιορισμών
Το ενδεχόμενο, ωστόσο, εισαγωγής νέων υγειονομικών περιορισμών θα επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση την επόμενη εβδομάδα, καθώς στις 16 Ιανουαρίου εκπνέει η ισχύς των μέτρων που εφαρμόζονται αυτό το διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, «κάθε μέρα σταθμίζονται τα δεδομένα» σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας όμως ότι «όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία της λήξης, προφανώς, εάν υπάρξει κάποιος επιπλέον σχεδιασμός, θα ανακοινωθεί έγκαιρα».
Φώτα με μέτρα
Εκτός από την μεγάλη εικόνα της επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον», το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να διαχειριστεί και ειδικές περιπτώσεις και παραδόσεις, με τα Θεοφάνια να αποτελούν αύριο το επόμενο στοίχημα ως προς την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων. «Σε ό,τι αφορά την Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων, που γίνεται σε εξωτερικό χώρο, θυμίζω ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που επιβάλλουν αποστάσεις 1,5 μέτρου, που επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας (διπλής ή της υψηλής προστασίας)» απάντησε χθες ο κ. Οικονόμου αναφορικά με το πλαίσιο εορτασμού της γιορτής και κατέληξε «και εκεί πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των μέτρων αυτών. Και με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι θα προχωρήσουμε».
Πηγή: protothema