ΕΛΛΑΔΑ
Lockdown: Γιατί δεν αποφασίστηκε καθολικό «λουκέτο» στη χώρα
Με διορθωτικές παρεμβάσεις στα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα και όχι με ένα οριζόντιο lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, επέλεξε να κινηθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αναχαιτίσει την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και την έντονη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της έπαιξε ο παράγοντας… «οικονομία», οι αντοχές της οποίας εξαντλούνται μετά από 12 μήνες «ασφυξίας», λόγω της πανδημίας.
Η εκτίμηση που επικράτησε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η επανάληψη ενός lockdown, τύπου Μαρτίου του 2020, θα είχε ολέθριες συνέπειες στην οικονομία, καθώς βιομηχανίες, βιοτεχνίες και άλλες επιχειρήσεις που τώρα κάνουν… βήματα, έστω σε ένα δύσκολο περιβάλλον, θα υφίσταντο νέα… ρήγματα, σε μια στιγμή που τα αποθέματα των κρατικών ταμείων «στραγγίζουν».
Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πλέον στενά…» παραδέχεται στέλεχος της κυβέρνησης, εξηγώντας γιατί τελικά ελήφθη αυτή απόφαση, ενώ ένα 24ωρο πριν πολλοί – και όχι μόνο οι Ειδικοί – προεξοφλούσαν πως η λύση είναι ένα καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα προκειμένου «να καθαρίσει ο ορίζοντας» και να επανεκκινήσουν οικονομικές δραστηριότητες από καλύτερη και πιο ασφαλή βάση.
Μητσοτάκης προς φον ντερ Λάιεν: Μην καθυστερήσετε τα κονδύλια
Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει στην κυβέρνηση για τις συνέπειες στην οικονομία από την πανδημία που συνεχίζει να «καλπάζει» ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της, είναι και η δήλωση του Πρωθυπουργού, στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Ε.Λ.Κ. (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) χθες το απόγευμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την Πρόεδρο της Κομισιόν να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να αρχίσουν να εισρέουν οι πόροι στα ταμεία των κρατών-μελών και να μην χαθούν θέσεις εργασίας στον απόηχο της πανδημίας.
«Θα ήθελα ιδιαίτερα να ενθαρρύνω την Ούρσουλα (φον ντερ Λάιεν), ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχέδια θα εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν… Τα χρήματα το ταχύτερο δυνατό να διοχετευτούν στις οικονομίες μας. Εάν τα πράγματα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, θα λάβουμε 4 δις το 2021» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
«Είναι απολύτως καθοριστικό να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, επειδή αν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε ο κίνδυνος -όπως γνωρίζετε- να χαθούν θέσεις εργασίας, καθώς απομακρυνόμαστε από την πανδημία, θα αυξηθεί σημαντικά» πρόσθεσε.
Διχασμένοι οι ειδικοί
Το μέτρο του καθολικού lockdown σε όλη την Επικράτεια δίχασε τους Ειδικούς.
‘Ένας επιπλέον λόγος που τελικά δεν προκρίθηκε είναι γιατί καταγράφτηκαν ισχυρές αμφιβολίες από τους Επιστήμονες κατά πόσο θα γινόταν αποδεκτό από τους πολίτες, οι οποίοι έχουν κουραστεί μετά από ένα χρόνο συνεχών περιορισμών στη ζωή τους.
«Ο Μάρτιος του 2021 δεν είναι ο Μάρτιος του 2020» ομονόησαν αρκετοί εκ των Επιστημόνων, σημειώνοντας ότι τότε δεν υπήρχε ο παράγοντας κόπωση και όλοι τηρούσαν πιστά τα μέτρα.
Ωστόσο δεν ήταν λίγες και οι φωνές εκείνων που επέμεναν ότι μόνο αν γίνει κάτι δραστικό θα ξεκινήσει άμεσα η αποκλιμάκωση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί τόσο σε επίπεδο κρουσμάτων, όσο και στις Μ.Ε.Θ. των νοσοκομείων μας.
Πηγή: newsit