ΕΛΛΑΔΑ
Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού
Όλο και πιο κοντά στην κανονικότητα βαδίζει η χώρα, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς και παρά τα κρούσματα που εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά, κοντά στο Πάσχα αναμένεται να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 πως «θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες, ίσως και τη Μεγάλη Εβδομάδα, να μην έχουμε Green pass. Άπαξ και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο Σύστημα Υγείας, δε συντρέχει λόγος χρήσης του», σημείωσε, κάτι που μπορεί αργότερα, με νέα ενδεχόμενη αύξηση των νοσηλειών, να αλλάξει και να επανέλθει, όπως επισήμανε.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, συμφώνησε πως «είναι λογικό το επόμενο διάστημα να μειωθούν τα μέτρα, εάν δεν αλλάξει η εικόνα του κορωνοϊού, και να πάμε στην ατομική ευθύνη του καθενός».
Για τα κρούσματα
«Θα αργήσουμε να δούμε μηδενισμό κρουσμάτων», εκτίμησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ο ιός δε θα σταματήσει να μεταδίδεται ούτε το καλοκαίρι, αλλά θα είναι σε πολύ πιο διαχειρίσιμο επίπεδο», σημείωσε. Όπως ανέφερε, «είμαστε στη φάση που θέλουμε να γυρίσουμε σε μια πιο ομαλή κανονική ζωή και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πάνε πιο πίσω. Ο ιός έχει έρθει για να μείνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστεί. Θα βλέπουμε ανεβοκατέβασμα των κρουσμάτων και κατά καιρούς μια ήπια και πιο διαχειρίσιμη – θεωρούμε προς το παρόν – αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας».
Για τους ανεμβολίαστους
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο η κατάργηση του Green pass να ενθαρρύνει κάποιους να παραμείνουν ανεμβολίαστοι, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι «ο εμβολιασμός γίνεται πρωτίστως για να προστατεύσουμε την υγεία μας. Ο εμβολιασμός για απόκτηση του Green pass γίνεται για να μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Άπαξ και δεν υπάρχει πίεση, δεν υπάρχει και λόγος χρήσης του», επισήμανε και τόνισε πως «είναι το πρώτο που θα επανέλθει εάν ξανανέβει η πίεση στο Σύστημα Υγείας».
«Τα μοντέλα προβλέπουν ότι μάλλον τον Οκτώβριο θα έχουμε και πάλι πίεση στο Σύστημα Υγείας», σημείωσε. «Αυτό σημαίνει πως το Green pass μπορεί να επανέλθει τότε και εάν κάποιος κάνει εμβόλιο μόνο γι’ αυτόν τον λόγο, θα έχει πρόβλημα και για την είσοδό του σε εσωτερικούς χώρους και προβλήματα ταξιδιωτικά», συμπλήρωσε.
«Ακόμη και εάν μειωθούν τα μέτρα, ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να εμβολιάζεται για να προστατέψει τον εαυτό του», τόνισε και ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
«Τα πολλά κρούσματα δεν είναι το θέμα. Το σημαντικό είναι πως ακόμη έχουμε αρκετούς νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ανεμβολίαστοι», σημείωσε. «Δεν μπορεί να παραμένει η κοινωνία μπλοκαρισμένη, γιατί κάποιοι εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται», είπε χαρακτηριστικά.
Για τις μάσκες
Μία ημέρα νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Μαγιορκίνης είχε υπογραμμίζει πως σταδιακά μέχρι το καλοκαίρι θα καταργηθεί και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.
«Πρώτα θα καταργηθεί από τους επαγγελματικούς χώρους, τελευταία θα φύγει από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κάποιους άλλους χώρους, όπως τα σούπερ-μάρκετ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα παραμείνει σε νοσοκομεία, γηροκομεία και χώρους όπου υπάρχουν ασθενείς και ευάλωτες ομάδες.
Αρνητικός ο πρωθυπουργός – Επιστρέφει στα καθήκοντα του
Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρνητικός σε όλα τα τεστ που υποβλήθηκε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Έχει αναρρώσει πλήρως και σήμερα θα είναι κανονικά στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η πορεία της πανδημίας – Σταθερά τετραψήφια τα κρούσματα στην Κρήτη
Σταθερά τετραψήφιος – αν και αισθητά μειωμένος ένεκα των λιγότερων τεστ που γίνονται τις Κυριακές – και χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.062 νέες επιμολύνσεις κορωνοϊού στην Κρήτη, από τις οποίες στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εντοπίζονται 546, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου 99, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 150 και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 267.
Αναλυτικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα είναι 12.462, εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.788.654 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 49,3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 177 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.685 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.937 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (63,0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. Το 90,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 218 (63,01%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (36.99%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.396 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 346 (ημερήσια μεταβολή -6,99%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 328 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 35 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).