Σαν σήμερα, 20 Ιουλίου 1936, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύγχρονη αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Έπειτα από το έτος 80π.χ., η σπουδαία και καθοριστική αυτή αναβίωση έπειτα από σχεδόν 2000 χρόνια της τελετής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, πρόσφερε ακόμη περισσότερη αίγλη στην παγκόσμια διοργάνωση. Η ιστορική αυτή ημέρα μπορεί να έχει συνδεθεί σε ορισμένο βαθμό με τις επιδιώξεις του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας, αλλά η συμβολική αξία που εδραιώθηκε με την πάροδο των επόμενων δεκαετιών έκαναν την περίοδο εκείνη μια απλώς κακή παρένθεση στην τεράστια ιστορία του Ολυμπιακού ιδεώδους.
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr
Σύμφωνα με τον αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, Πιερ ντε Κουμπερτέν, το σύμβολο που αποτελεί αναμφίβολα το συνδετικό στοιχείο των παλαιών και των σύγχρονων αγώνων είναι αυτή ακριβώς η τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας η φλόγα άναβε από τις ακτίνες του ήλιου με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου και παρέμενε σε όλη τη διάρκεια των αγώνων στο Πρυτανείο της Ολυμπίας, σε ένα βωμό που ήταν αφιερωμένος στη θεά Εστία. Για τους αρχαίους Έλληνες, η φωτιά αποτελούσε το γενεσιουργό στοιχείο ολόκληρου του κόσμου και του πολιτισμού του ανθρώπου.
Πέρασαν μερικά χρόνια ώστε η ιδέα της αφής της φλόγας να πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, όπως και η λαμπαδηδρομία που ακολουθεί για τη μεταφορά της μέχρι την πόλη τέλεσης των αγώνων. Η ιδέα λοιπόν ακόμη μίας αναβίωσης ήταν του Γερμανού αθλητικού παράγοντα Καρλ Ντιμ (1882-1962), ο οποίος υπηρέτησε το ναζιστικό καθεστώς, και βοήθησε καθοριστικά ώστε η ιδέα να υλοποιηθεί για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.
Στις 20 Ιουλίου 1936 έγινε λοιπόν η πρώτη αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Στην συνέχεια 3.331 λαμπαδηδρόμοι τη μετέφεραν μέχρι το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, όπου άναψε στον βωμό την 1η Αυγούστου κι έσβησε με τη λήξη τους στις 16 Αυγούστου.
Από την ημέρες εκείνες του 1932, η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται σε κάθε ολυμπιακή χρονιά μέχρι και τις ημέρες μας όπου οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν το σπουδαιότερα αθλητικό γεγονός του κόσμου.