ΕΛΛΑΔΑ
Η αστυνομικός που έσωσε 35χρονο από αυτοκτονία στη Λάρισα
Οι συγκλονιστικοί διάλογοι αποτροπής του απονενοημένου διαβήματος – Ποια είναι η Πέγκυ Κυρίτση, φύλακας άγγελος του παραλίγο αυτόχειρα – «Οι άνθρωποι θέλουν κάποιον να τους ακούσει», το μήνυμα που μεταφέρει
«Κάνε ένα βήμα πίσω και ξεκίνα τη ζωή σου από την αρχή. Μην αφήσεις τα παιδιά σου να έρθουν αντιμέτωπα με αυτό». Αυτό το μήνυμα μετέφερε η σύμβουλος ψυχικής υγείας αστυνόμος β’ στον 35χρονο, που στις 28 Ιουλίου απειλούσε να πέσει από μπαλκόνι μάρκετ στη Λαρίσης. Η Πέγκυ Κυρίτση είναι η αστυνομικός που απέτρεψε τον απελπισμένο άνδρα να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα.
Η αστυνομικός υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία από το 2012. Εχει μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχοπαθολογία και στη συμβουλευτική ψυχολογία. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ΒΑ Αττικής και στο Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ιωνίας πριν αναλάβει καθήκοντα στο Επιτελείο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας.
Επίσης, είναι μέλος του Ινστιτούτου Αντιναρκωτικής Δράσης P.A.D.A, που ίδρυσε ο ε.α. στρατηγός στη Δίωξη Ναρκωτικών Ιωάννης Ραχωβίτσας, ενώ είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας και η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας διαθέτουν προσωπικό με ειδική εκπαίδευση και γνώσεις για τη διαχείριση περιστατικών κρίσης.
Οταν σημειώθηκε το περιστατικό η αστυνόμος β’ είχε υπηρεσία, πήρε το σήμα και έσπευσε στο σημείο για να συνδράμει. Η ίδια περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Όταν πήγα εκεί, είχαν φθάσει ήδη στο σημείο η Πυροσβεστική Βόλου και η Ομάδα ΔΙΑΣ, ενώ υπήρχαν επιπλέον δύο περιπολικά δικά μας και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Ο 38χρονος ήταν ήδη κρεμασμένος από τα κάγκελα, από την έξω πλευρά τους, και μιλούσε με αστυνομικούς της ΔΙΑΣ που προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν».
Η αστυνομικός πήρε ένα μπουκάλι πορτοκαλάδα και ανέβηκε δίχως δεύτερη σκέψη στο μπαλκόνι, λέγοντας στον 35χρονο πως πηγαίνει να του τη δώσει γιατί έχει πολλή ζέστη και για να μιλήσουν.
«Μη με πλησιάζεις. Μη με πλησιάζεις», αντέτεινε ο παραλίγο αυτόχειρας. «Με παρακαλούσε να φύγω, αλλά πλέον τον είχα σε απόσταση ασφαλείας, ενώ η Πυροσβεστική τοποθετούσε ειδικό στρώμα. Σιγά σιγά άρχισε να μιλάει για το πρόβλημά του, καθώς ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά. Ελεγε πως έχει καταστρέψει την οικογένειά του με όλο αυτό και ήθελε να ζητήσει «συγγνώμη». Ηθελε να σκοτώσει το τέρας των ναρκωτικών, δεν μπορούσε να το κάνει και θα σκότωνε τον εαυτό του γι’ αυτό. Του επισήμανα πως δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα», περιγράφει.
Διάλογοι που συγκλονίζουν
Ακούστηκαν απίστευτοι διάλογοι μέχρι που ο 35χρονος φιλούσε το χέρι της αστυνομικού και την ευχαριστούσε!
-Αστυνομικός: Ο θάνατος δεν είναι λύση.
-35χρονος: Κάνω κακό στην οικογένειά μου. Της παίρνω τα λεφτά και τα δίνω στις ουσίες.
-Αστυνομικός: Εχεις όλον τον χρόνο μπροστά σου. Αφού αντιλήφθηκες το πρόβλημα, μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Κάνε ένα βήμα πίσω και ξεκίνα τη ζωή σου από την αρχή.
Ο απελπισμένος άνδρας έπιασε το απλωμένο χέρι της ψυχολόγου και πέρασε τα πόδια του, που προς στιγμήν ήταν απλωμένα έξω από τα κάγκελα, από την άλλη πλευρά.
«Του υποσχέθηκα πως θα ερχόταν στο σημείο η σύζυγός του για να της ζητήσει «συγγνώμη», όπως ήθελε. Λίγο πριν έρθει η γυναίκα με ακολουθούσε στη γέφυρα. Καθόμασταν κάτω και μιλάγαμε όταν μας συνάντησε», λέει η αστυνομικός, περιγράφοντας την κατάσταση.
Ο 35χρονος αγκάλιασε τη σύζυγό του, ενώ η αστυνόμος β’ του έλεγε ότι θα έρθουν και τα παιδιά του για να πάνε στο νοσοκομείο.
«Στη συνέχεια έκλαιγε. Με ευχαριστούσε, μου φιλούσε τα χέρια, ενώ επέτρεψε στους συναδέλφους να τον πλησιάσουν και πήγαμε στο Νοσοκομείο», προσθέτει η ίδια.
Αντιμέτωποι με ανθρώπινα δράματα
Η κ. Κυρίτση λέει: «Ερχόμαστε πολλές φορές αντιμέτωποι με ανθρώπινες τραγωδίες, με δράματα ανθρώπων που πρέπει να διαχειριστούμε εκείνη τη στιγμή. Οι άνθρωποι φθάνουν σε σημείο να μην έχουν κανέναν να τους ακούσει», εξηγεί.
Ακούγεται απίστευτο, αλλά πολλοί πολίτες απευθύνονται στην Αστυνομία και ζητούν κάποιον για να μιλήσουν για τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους, οτιδήποτε τους απασχολεί.
«Ολη αυτή η κρίση που περνούμε τώρα είναι τόσο έντονη που θα φανεί σε ολόκληρη τη διάστασή της στα επόμενα πέντε χρόνια. Ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα και απευθύνεται σε δομές που παρέχουν υπηρεσίες δωρεάν. Εμείς είμαστε οικεία πρόσωπα στην τοπική κοινωνία, η οποία γνωρίζει ότι μπορεί να μας εμπιστευθεί», σχολιάζει η ίδια.
«Χάνονται» τα περιστατικά μετά τη διαχείριση
Η κρίση του κορονοϊού, η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, όλα αυτά που βιώνουμε θα αφήσουν πολλά κατάλοιπα. «Επιβάλλεται να δημιουργηθεί υποστηρικτικό πλαίσιο για ανθρώπους που για διαφόρους λόγους βρίσκονται σε απόγνωση ή χρειάζονται βοήθεια.
Εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε αυτό το δίκτυο υποστήριξης μεταξύ των υπηρεσιών, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλά ανθρώπινα δράματα. Ο 35χρονος ζούσε μία τραγωδία και χρειαζόταν βοήθεια.
Απαιτείται να δώσουμε αυτήν την στήριξη από κοινού όλοι οι αρμόδιοι φορείς, οι φορείς για απεξάρτηση, για συμβουλευτική. Να οργανωθούμε περαιτέρω. Ο 35χρονος υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί ξανά σε κατάσταση απόγνωσης και να μην έχει άνθρωπο να τον ακούσει. Μετά το νοσοκομείο γνωρίζουμε ότι πήγε σπίτι του. Δεν ξέρουμε όμως τίποτε άλλο για εκείνον», επισημαίνει.
Οι ολοένα και περισσότερες προκλήσεις για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών αποδεικνύει έμπρακτα πόσο απαραίτητη είναι η διασύνδεση. «Δεν μπορεί η κάθε Υπηρεσία να λειτουργεί αυτόνομα και αποσπασματικά.
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας δεν έχει μόνο ρόλο καταστολής. Και όλοι εδώ οι άνθρωποι του Επιτελείου και των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης είμαστε πραγματικά στην υπηρεσία του πολίτη αγόγγυστα. Όμως, μετά τη διαχείριση κρίσεων χρειάζεται να υπάρχει συνέχεια. Μόνο έτσι θα δώσουμε λύση στο κοινωνικό φαινόμενο», είναι το μήνυμα που στέλνει η αστυνόμος β’.
Πηγή: taxydromos