Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Φουντώνει η πανδημία στα Βαλκάνια–«Σωστή η επιλογή μας για την Σερβία»

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρά την απότομη αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού στα Βαλκάνια από τα τέλη Ιουνίου, οι ελληνικές αρχές είναι καθησυχαστικές για την αύξηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών και στην Ελλάδα. Τη Δευτέρα 6/7/2020 -και για πρώτη φορά από τις 23 Απριλίου- σημειώθηκαν στη χώρα 45 κρούσματα της νόσου COVID-19 σε μία μόνο ημέρα.

“Δεν ανησυχούμε για την αύξηση των κρουσμάτων. Απλώς θεωρούμε ότι επιβεβαιωνόμαστε για την επιλογή μας να κλείσουμε τα σύνορα προς τους σέρβους πολίτες”, αναφέρουν κύκλοι της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο iatropedia.gr, σχετικά με τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σέρβους τουρίστες.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, περισσότερα από τα μισά -ανάμεσα στα 36 “εισαγόμενα” κρούσματα που εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα– προέρχονταν από τη Σερβία, χώρα στην οποία η Ελλάδα την περασμένη Κυριακή απαγόρευσε την είσοδο στους πολίτες της, έως τις 15 Ιουλίου.

Η Σερβία, και συγκεκριμένα το Βελιγράδι αλλά και ακόμη 4 πόλεις, βρίσκονται σε “κόκκινο” συναγερμό και καραντίνα, καθώς από τα τέλη Ιουνίου και μετά έχει σημειωθεί επανεμφάνιση του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και θανάτων από τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, τα κρούσματα αυξήθηκαν επίσημα από περίπου 50 ημερησίως, πριν από ένα μήνα, σε περισσότερα από 3οο.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η άνοδος των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 στη Σερβία, από το δεύτερο μισό του Ιουνίου και μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο COVID-19 του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η χώρα μετρά από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα 16.420 κρούσματα και 317 θανάτους από τον κορωνοϊό, νούμερα τα οποία, όμως, έχουν αμφισβητηθεί από το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο Αναφορών (Balkan Indight)

Σύμφωνα με δεδομένα που διέρρευσαν από το εσωτερικό σύστημα πληροφοριών COVID-19 της σερβικής κυβέρνησης, οι πραγματικοί θάνατοι είναι 632 και όχι 244 όπως είχαν ανακοινωθεί, έως τις 20 Ιουνίου. Παράλληλα, μία άλλη αναφορά κάνει λόγο για 300 κρούσματα ημερησίως στο διάστημα 17-20 Ιουνίου, δηλαδή, πολύ περισσότερα από τα 97 κατά μέσο όρο, τα οποία ανακοινώνει επίσημα η σερβική κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς και ο υπουργός Υγείας, Ζλάτιμπορ Λόντσαρ ήρθαν αντιμέτωποι πρόσφατα στον Δήμο Νόβι Πάζαρ με εξαγριωμένους διαδηλωτές, που εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, για την ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη και τον ελλιπή εξοπλισμό.

Φωτιά” βάζει στα Βαλκάνια ο κορωνοϊός

Χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν σημείωσαν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, φαίνεται ότι μέσα στο καλοκαίρι μπαίνουν στη δίνη του κυκλώνα του κορωνοϊού. Η χαλαρότητα που έχει επικρατήσει μετά το άνοιγμα των χωρών, αλλά και η αύξηση των μετακινήσεων λόγω τουρισμού έχει δημιουργήσει φόβους για δεύτερο κύμα πανδημίας στα Βαλκάνια εντός του καλοκαιριού.

Δείτε σχετική εικόνα από τη σημερινή εξάπλωση του κορωνοϊού στα Βαλκάνια:

Εκτός από τη Σερβία, όμως, οι χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και συγκεκριμένα το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία και το Κόσοβο.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα:

  • Στη Βουλγαρία έχουν καταγραφεί 5.740 κρούσματα και 246 θάνατοι. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται καθημερινά από 135- 160 κρούσματα.

  • Στη Βόρεια Μακεδονία έχουν καταγραφεί 6.787 και 328 θάνατοι. Τελευταία επιβεβαιώνονται από 90-186 κρούσματα.

  • Στην Αλβανία έχουν καταγραφεί 2.964 και 79 θάνατοι. Τα κρούσματα αυξάνονται με ρυθμό 46-96 κρούσματα, καθημερινά.

Βαλκάνια: Ανεπαρκείς έλεγχοι και διαλυμένα συστήματα υγείας – Μια εκρηκτική κατάσταση στη γειτονιά μας

Η κατάσταση στα Βαλκάνια κρίνεται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως ιδιαίτερα σοβαρή. Έτσι για μια ακόμη φορά -μετά την πρώτη φάση του κορωνοϊού και το ξέσπασμα της κρίσης στη γειτονική μας Ιταλία – η χώρα μας καλείται να υπερασπιστεί τη δημόσια Υγεία και την υγεία των ελλήνων πολιτών.

Ξεκάθαρη προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελείας Πελώνη, η οποία τόνισε την περασμένη Κυριακή 5/6/2020, ότι η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα να επανεξετάσει την πολιτική της, καθώς οι επιστήμονες μας που αναλύουν και αξιολογούν συνεχώς τα δεδομένα, αποφάνθηκαν ότι “το άνοιγμα σε ξένους επισκέπτες πρέπει να γίνεται χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έτσι, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι επιστήμονες το υποδείξουν δεν αποκλείεται να προβούμε σε παρόμοια περιοριστικά μέτρα και απέναντι σε άλλες Βαλκανικές χώρες.

Πηγή:iatropedia

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ