ΕΛΛΑΔΑ
Οι 15 δίκες που θα απασχολήσουν το 2016-2017 την Ελλάδα
Πρώην υπουργός, ένας αρχηγός κόμματος,τραπεζικά σκάνδαλα και εκατοντάδες μίζες που μοιράστηκαν με ασύλληπτους τρόπους και ταχύτατους ρυθμούς σε παράγοντες του Δημοσίου, θα είναι οι πρωταγωνιστές των ακροατηρίων της δικαστικής σεζόν 2016-2017.
Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις είναι γνωστά εδώ και χρόνια, όμως τόσο οι καθυστερήσεις στην ανάκριση όσο και οι διαρκείς αναβολές σε σημαντικές υποθέσεις, μεταφέρουν συνεχώς τις δίκες σε επόμενο χρονικό διάστημα.
Από το «ξήλωμα» ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης μέχρι τον επαναπροσδιορισμό της δίκης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, η νέα χρονιά αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα δικαστηριακά.
Υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος που εκκρεμούσαν επί χρόνια και «απειλούν» τους πρωταγωνιστές τους με ισόβια ή πολυετείς ποινές κάθειρξης, σκάνδαλα που μονοπώλησαν, «κόκκινα δάνεια», αλλά και δίκες εγκλημάτων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη περιλαμβάνει το δικαστικό «μπουκέτο» της νέας χρονιάς.
Από την τροπή που θα πάρουν οι περισσότερες εκ των παρακάτω υποθέσεων θα κριθούν αρκετές εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο, αφού το τρίγωνο της διαπλοκής «τραπεζίτες – μέσα ενημέρωσης – πολιτικοί», ζει και βασιλεύει.
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – σκάνδαλο FBB
Το δρόμο για το ακροατήριο παίρνουν εντός του 2016 οι δύο δικογραφίες χορήγησης επισφαλών δανείων σε διάφορους επιχειρηματίες. Η ιστορία που άνοιξε το θέμα της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος οδηγεί στις 19 Σεπτεμβρίου 35 άτομα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τους τίτλους τέλους του ΤΤ συνόδευσαν οι «αποκαλύψεις» για τα «κόκκινα» δάνεια με την λίστα των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο, το οποίο υπολογίζεται ότι προκάλεσε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο άνω των 400 εκατομμύριων ευρώ, να είναι μακροσκελής και περιλαμβάνει φυσικά και επιφανή τραπεζικά στελέχη, όπως τους πρώην προέδρους του ΤΤ Αγγ. Φιλιππίδη και Κλεάνθη Παπαδόπουλο. Αντίστοιχα, προς το τέλος οδεύει και η υπόθεση δανείων της FB Bank, που υπολογίζονται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ με βασικούς κατηγορούμενος τους Βίκτωρα Ρέστη, μαζί με τους δύο πρώην συνεργάτες του, Αναστάσιο Πάλλη και Δημήτρη Καλλιμάνη.
Δίκη για τις μίζες των γερμανικών υποβρυχίων
Στις 23 Νοεμβρίου «επανέρχεται» -έπειτα από δύο αναβολές- η δίκη μαμούθ για τις προμήθειες των γερμανικών υποβρυχίων, την εποχή που στο τιμόνι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρισκόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ένα κουβάρι ιστοριών με δεκάδες πρωταγωνιστές, εταιρείες – «πλυντήρια» και «υποβρύχιες» μίζες εκατομμυρίων ευρώ, ξετυλίγεται σταδιακά στις σελίδες του βουλεύματος που στέλνει στο εδώλιο τον εφοπλιστή Μιχαήλ Ματαντό, τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνη Λυγινό, τον έμπορο όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, το νομικό Σπύρο Μεταξά, τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννη Μπέλτσιο και Παύλο Νικολαΐδη, τον πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Σπύρο Τραυλό, τον άλλοτε συνεργάτη του Μ. Ματαντού, Αντώνη Χαγια.
Σκέλος υπόθεσης TOR – M1
Τα «αντίδωρο» για το πρόγραμμα των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR-M1 οδήγησε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό και τέσσερα ακόμη άτομα. Με τις κατηγορίες, κατά περίπτωση, της απιστίας από κοινού, παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και οι Ιωάννης Σμπώκος, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, Γιώργος Κάμαρης, στέλεχος επιχειρήσεων, αλλά και οι αδελφοί Γιώργος και Πιερ Χριστοδουλίδης, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.
Καρούζος «gate»
Στο εδώλιο για το αποκαλούμενο σκάνδαλο «Καρούζος Gate» θα καθίσουν στις 9 Νοεμβρίου ο μεγαλοκατασκευαστής και έγκλειστος στις φυλακές, Ιωάννης Καρούζος, η πρώην σύζυγός του Ρεβέκα Σκαφτούρα, ο Βίκτωρας Ρέστης και οι εκπρόσωποι της εταιρίας ΦΑΝΤΟΜ, Χρήστος Ρεκούμης, Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος και Ιωάννης Παναγιωτόπουλος. Μάλιστα, τα πορίσματα «δείχνουν» ως ιδιοκτήτη της εν λόγω εταιρείας τον Βίκτωρα Ρέστη, ενώ μέσω της επίμαχης εταιρίας φέρεται ότι αγοράστηκαν δύο ακίνητα του ομίλου Καρούζου αντί «εικονικού τιμήματος» ύψους 5.000.000 ευρώ με την πραγματική τους αξία να εκτιμάται στα 20.000.000 ευρώ. Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της φοροδιαφυγής, της ηθικής αυτουργίας στη φοροδιαφυγή και της έκδοσης εικονικών τιμολογίων.
Φάκελος Siemens
Δέκα περίπου χρόνια «σερνόταν» μεταξύ των ανακριτικών γραφείων το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την Ελλάδα, αλλά έχει συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον σύσσωμης της Ευρώπης και ιδίως της Γερμανίας. Η πολύκροτη δίκη της Siemensσχετικά με τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη φετινή χρονιά, όταν αυτή προσδιορισθεί μετά την επ’ αόριστον αναβολή της λόγω επίδοσης αμετάφραστου βουλεύματος σε αλλοδαπούς κατηγορουμένους. Μπορεί οι χιλιάδες σελίδες δικογραφίας για τα «έργα και τις ημέρες» του γερμανικού κολοσσού στη χώρα μας να οδηγούν τελικά την υπόθεση στα δικαστήρια, όμως πρόκειται για μια δίκη γεμάτη… φαντάσματα, αλλά και μόλις ένα πολιτικό πρόσωπο (σσ: Θεόδωρος Τσουκάτος) να κάθεται στο εδώλιο, αν και πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της τελευταίας 30ετίας.
ΡΟΝΤΟΣ – ΜΚΟ Κέντρο αποναρκοθέτησης
Ενώπιον του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα βρεθούν μέσα στη χρονιά (σσ: η δίκη μετά από τρεις αναβολές, αναβλήθηκε πέρυσι επ’ αόριστον), 8 συνολικά κατηγορούμενοι αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες σχετικά με την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000-2004. Μεταξύ των κατηγορουμένων που καλούνται να λογοδοτήσουν γι’ αυτή την πρώτη δικαστική «βόμβα» που «έπεσε» στον χώρο των ΜΚΟ είναι το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΞ Αλ. Ρόντος, οι πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας, τρεις τέως υπάλληλοι του ΥΠΕΞ, καθώς επίσης ο προφυλακισμένος πρόεδρος της ΜΚΟ Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, αλλά και η σύζυγός του Μαρία Αναστασία Μακρυνιώτη.
Η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής
«Ποδαρικό» στη νέα χρονιά κάνει η συνέχεια της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Με τους βασικούς κατηγορουμένους στην υπόθεση, δηλαδή τον γραμματέα του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και τη λοιπούς βουλευτές να κάνουν εμφανίσεις μόνο στη Βουλή και ποτέ στο εδώλιο του κατηγορουμένου, η δίκη αναμένεται να καλύψει ολόκληρη τη χρονιά. Η διαδικασία κινείται με αργούς ρυθμούς, καθώς οι περισσότεροι μάρτυρες εξετάζονται για περίπου δύο ημέρες, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η –κατά τις μαρτυρίες- απραξία της αστυνομίας τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αλλά και οι εντάσεις και οι αντεγκλήσεις μεταξύ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.
Η υπόθεση για τη Μονή Βατοπεδίου
Μετρούν ήδη εννέα χρόνια από τη στιγμή που έγινε η αποκάλυψη των «ιερών» ανταλλαγών με φόντο τη Λίμνη Βιστονίδα, ενώ μόλις τον Μάρτιο του 2015 βρέθηκαν τα 14 εμπλεκόμενα πρόσωπα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος, αλλά και στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όπως ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας βρίσκονται αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη.
Energa – Hellas Power
Προς το τέλος οδεύει η υπόθεση των κατηγορουμένων, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Ηellas Power, οι οποίοι φέρονται ότι χρησιμοποιούσαν έναν δαίδαλο offshore, ως «κρυψώνα» για τα περίπου 256 εκατ. ευρώ, τα οποία εισέπραξαν από τους καταναλωτές και δεν απέδωσαν, όπως όφειλαν, στο Δημόσιο. Το σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί το 2011 από τον τότε πρόεδρο της Αρχής κατά της νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος και πρώην υπουργό Επικρατείας για τη Διαφθορά Παναγιώτη Νικολούδη, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι κατά περίσταση είναι συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν.1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Υπόθεση Proton Bank
Μια τράπεζα που φαίνεται πως λειτουργούσε ως πλυντήριο μαύρου χρήματος και δύο καλοί φίλοι κάποτε, που στη συνέχεια έγιναν εχθροί και τράβηξαν χωριστούς δρόμους. Μεταξύ των 43 κατηγορουμένων για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της Proton Bank, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος δικάζεται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη και απιστία.
Υπόθεση TOR M1 σε δεύτερο βαθμό
Η δίκη που πέρυσι απασχόλησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, θα βρίσκεται και φέτος στο δικαστικό «μενού». Κώστας Σημίτης, Βάσω Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν κάποιοι από τους μάρτυρες που παρέλασαν προκειμένου να καταθέσουν στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα της χώρας. Ο πρώην υπουργός που έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 20 χρόνια κάθειρξη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από το έγκλημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας, με επαρκείς ενδείξεις ότι υπήρξε ο πραγματικός ιδιοκτήτης τουλάχιστον τριών offshore εταιρειών, αλλά και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, επανέρχονται στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη με τις απολογίες των κατηγορουμένων.
Τα μαύρα ταμεία της Johnson & Johnson
Μέσα στη χρονιά θα βρεθεί στο ακροατήριο και το μεγάλο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson και της θυγατρικής εταιρίας του με ορθοπεδικά είδη DePuy International. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχουν παραπεμφθεί οκτώ αλλοδαποί (κυρίως Βρετανοί υπήκοοι) κατηγορούμενοι.
Δίκη για την υπόθεση της Μαρφίν
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται στις 19 Σεπτεμβρίου και έπειτα από πέντε αναβολές, η έναρξη της δίκης για την υπόθεση του δολοφονικού εμπρησμού στο υποκατάστημα της τράπεζας Μαρφίν τον Μάιο του 2010 κατά τη διάρκεια πανελλαδικού συλλαλητηρίου. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης έχασαν τη ζωή τους, τρεις υπάλληλοι, η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης. Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έχουν παραπεμφθεί δύο κατηγορούμενοι. Ο 36χρόνος, Θεόδωρος Σίψας, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση του εμπρησμού του τραπεζικού υποκαταστήματος και 31χρόνος, Παύλος Αντρέεβ ή Ανδρεάδης, ο οποίος κατηγορείται για την αντίστοιχη επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, χωρίς θύματα.
Δίκη για την δολοφονία της μικρής Άννυ
Η εκδίκαση ενός από τα ανατριχιαστικότερα εγκλήματα στα ελληνικά δικαστικά χρονικάέχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για την υπόθεση της άγριας δολοφονίας της μικρής Άννυ με την ασύλληπτη εξαφάνιση του πτώματος του παιδιού από τον πατέρα Στανισλάβ Μπακαρτζίεβ (γνωστό ως Σάββα) και τον φερόμενο συνεργό του Νικολάι Αχμέντοφ στο υπόγειο – σφαγείο της Μιχαήλ Βόδα τον Μάιο του 2015.
Φόνος Μάριου Παπαγεωργίου
Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για την εξαφάνιση και τη δολοφονία του 26χρόνου, Μάριου Παπαγεωργίου. Η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών είχε αναβληθεί πέρυσι λόγω αποχής των δικηγόρων. Τότε, συγγενείς και φίλοι του άτυχου 26χρονου, με φωτογραφίες του στα χέρια, ζητούσαν για μια ακόμα φορά να μιλήσουν οι ένοχοι και να αποκαλύψουν πού βρίσκεται το πτώμα του. Ο εγκέφαλος Πέτρος Μιχαλεάκος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε 23 χρόνια για σύσταση συμμορίας, διάπραξη κακουργήματος, αρπαγή κατά συναυτουργία και απόπειρα εκβίασης.
ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr