Είναι αλήθεια πως ο τίτλος του άρθρου θυμίζει περισσότερο ταινία φαντασίας παρά κάποιο πραγματικό γεγονός. Ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι ωστόσο ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο το οποίο πολλοί χαρακτήρισαν ως το τυχερότερο σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς άκουγαν πριν χρόνια την απίστευτη ιστορία του. Ο νεαρός κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Ιάπωνας, είχε την ατυχία να βρίσκεται στα λάθος μέρη τις λάθος στιγμές, αλλά βεβαίως και την ασύλληπτη τύχη να «γλιτώσει» από δύο ατομικές βόμβες…
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr
Ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι λίγες εβδομάδες πριν το καλοκαίρι του 1945 είχε αναλάβει να συμμετέχει μαζί με συνεργάτες του σε μία «αποστολή» 3 μηνών στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα για τον σχεδιασμό ενός νέου πετρελαιοφόρου. Έπειτα από τις σπουδές του εργαζόταν ως μηχανολόγος ναυπηγός στην εταιρεία Μιτσουμπίσι και από αφηγήσεις θεωρούταν ιδιαίτερα ταλαντούχος και εργατικός. Ωστόσο, όσο και αν αγάπαγε την δουλειά του, ακόμη περισσότερο αγάπαγε την γυναίκα και το νεογέννητο γιο του που τον περίμεναν για καιρό να επιστρέψει.
Ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι κατά την ηλικία που έζησε τα συγκλονιστικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Άτυχος την τελευταία ημέρα του στην Χιροσίμα
Το ημερολόγιο έγραφε 6 Αυγούστου 1945 όταν ο Γιαμαγκούτσι μετά από μήνες στην Χιροσίμα απολάμβανε τις τελευταίες του ώρες στην πανέμορφη πόλη καθώς το επόμενο πρωί θα έπαιρνε το τρένο για να επιστρέψει σπίτι του που τόσο του είχε λείψει. Είχε βγάλει το εισιτήριο, είχε ετοιμάσει όλα τα του πράγματα και χαλαρός πια απολάμβανε την τελευταία του διαδρομή μαζί με συναδέλφους από το σπίτι που έμεναν μέχρι το ναυπηγείο όπου εργάζονταν.
Ενώ όλα ήταν απόλυτα συνηθισμένα με βάση την καθημερινή του ρουτίνα, ξαφνικά όλοι οι εργαζόμενοι άκουσαν έναν εκκωφαντικό ήχο στον ουρανό της πόλης. Με το που σήκωσαν ψηλά το βλέμμα τους είδαν έναν τεράστιο αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29 να ρίχνει ένα αντικείμενο δεμένο σε αλεξίπτωτο. Το «αντικείμενο» αυτό ήταν η ατομική βόμβα που άλλαξε τον κόσμο μας για πάντα!
Μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, τα πάντα γύρω χάθηκαν από μία ανεπανάληπτη λάμψη που τύφλωσε τους πάντες για ώρες. Όπως ο ίδιος ο Γιαμαγκούτσι διηγήθηκε, κατάφερε με αστραπιαία ταχύτητα να πέσει μέσα σε ένα βαθύ χαντάκι για να γλιτώσει χάνοντας αμέσως όμως τις αισθήσεις του. Πολύ αργότερα όταν ξύπνησε, αντιλήφθηκε πως τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Το φως ελάχιστο, η σκόνη αποπνικτική και η πόλη γύρω του ισοπεδωμένη.
Ο ίδιος από θαύμασε γλίτωσε τον θάνατο πέφτοντας αμέσως στο χαντάκι που τον προστάτεψε από συντρίμμια και φλόγες. Είχε έντονα εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια, τα τύμπανα στα αυτιά του είχαν σπάσει και η όρασή του ήταν θολή. Ωστόσο, ήταν ακόμη ζωντανός και δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο.
Αν και βρέθηκε στην πόλη που δεν έπρεπε την συγκεκριμένη ημέρα, ήταν τυχερός ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες θύματα από την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία…
Τυχερός «άτυχος» στην πόλη του, το Ναγκασάκι
Όσο και αν ακούγεται περίεργο, λίγες ώρες μετά την έκρηξη στη Χιροσίμα πράγματα τα δρομολόγιο των τρένων εκτελούνταν κανονικά και ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι δεν είχε παρά να πάρει τις βαλίτσες του και τραυματισμένος να ταξιδέψει προς την πόλη του. Φθάνοντας στο Ναγκασάκι επιτέλους μετά από 3 μήνες δουλειάς μακριά από την οικογένειά του, ήταν τόσο αλλοιωμένο το πρόσωπο του από την έκθεση στο οστικό «κύμα» που η ίδια του η γυναίκα δεν τον αναγνώριζε!
Όσο δύσκολη και αν ήταν η κατάσταση για όλους, εκείνος ήθελε αμέσως να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Λίγες ημέρες αργότερα λοιπόν, στις 9 Αυγούστου 1945, ο Γιαμαγκούτσι βρισκόταν πίσω στην έδρα της εταιρίας Μιτσουμπίσι στο Ναγκασάκι. Όλοι αμέσως θέλησαν με αγωνία να μάθουν τι ακριβώς του είχε συμβεί όσο βεβαίως και περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση στην πόλη της Χιροσίμα.
Όταν έφτασε λοιπόν εκείνο το πρωί στην εταιρεία, τον φώναξε ο διευθυντής στο γραφείο του ζητώντας εκτενή αναφορά για τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, την στιγμή εκείνη που του εξιστορούσε τα δραματικά γεγονότα που έζησε από κοντά, έξω από το παράθυρο του γραφείου μια για αυτόν γνώριμη εκτυφλωτική λάμψη και ένας εκκωφαντικός ήχος έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους σας να επρόκειτο για εφιάλτη και όχι πραγματικότητα. Αμέσως και οι δύο άντρες βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους στο πάτωμα του κτηρίου ενώ γύρω του είχαν γίνει κομμάτια τα πάντα.
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ο νεαρός τότε Ιάπωνας μηχανικός ήταν τρομερά τυχερός στην ατυχία του να είναι το Ναγκασάκι η επόμενη πόλη που θα στόχευαν οι Αμερικανοί. Όπως είχε δηλώσει σε Βρετανική εφημερίδα μετά από καιρό:
«Πίστεψα ότι το ατομικό νέφος με είχε ακολουθήσει από τη Χιροσίμα»
Η δεύτερη ατομική βόμβα που συγκλόνισε την Ιαπωνία είχε πέσει σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το γραφείο της εταιρείας που βρισκόταν ο Γιαμαγκούτσι και ο ίδιος αυτή την φορά όχι μόνο έμεινε ζωντανός, αλλά δεν είχε κανέναν ιδιαίτερο τραυματισμό!
Παρά τα απίστευτα γεγονότα που έζησε εκείνες τις ημέρες, τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του, επέλεξαν να παραμείνουν στο Ναγκασάκι για το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί με τα παιδιά τους και να ξεπεράσουν το τεράστιο σοκ. Όσο βέβαια και αν επέστρεψαν σε μία κανονική καθημερινότητα, τόσο ο Τσουτόμου, όσο και η σύζυγος και τα παιδιά του υπέφεραν στην συνέχεια από χρόνια προβλήματα υγείας εξαιτίας της έκθεσής τους στην ραδιενεργή ακτινοβολία.
Ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι είναι μέχρι σήμερα ο μόνος επίσημα καταγεγραμμένος επιζώντας από την έκρηξη των δύο ατομικών βομβών στην Ιαπωνία το 1945. Έφυγε από το ζωή το 2010, σε ηλικία 93 ετών από καρκίνο στο στομάχι.