Η Μάχη της Κρήτης είναι γεμάτη από μικρές και μεγάλες ιστορίες θάρρους. Όσοι έχουν μελετήσει ιστορικά αρχεία και έχουν έρθει λίγο πιο κοντά σε όσα συνέβησαν το Μάιο του 1941, δεν μπορούν παρά να εντυπωσιαστούν από την γενναία αντίσταση των Κρητικών ενάντια στους Γερμανούς. Ανάμεσα στα τόσα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, δίχως καμία αμφιβολία είναι χαρακτηριστική η συγκινητική ιστορία που «έγραψε» με τις πράξεις του ο Γιώργης Κονταράτος.
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr
Ο τότε μόλις 12 ετών πιτσιρικάς από το Ρέθυμνο, το «Γιωργιό» όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, ήταν ο πρωταγωνιστής σε μία από τις πιο ιδιαίτερες ιστορίες από την Μάχη των Κρήτης.
Αν και για χρόνια λίγες ήταν οι πληροφορίες για όσα έπραξε ο μικρός ήρωας, σταδιακά στο πέρασμα των δεκαετιών έγινε όλο και πιο ξεκάθαρη ιστορικά η παλικαριά που απέδειξε ο Γιώργος Κονταράτος πριν καν μπει στα χρόνια της εφηβείας.
Το «Γιωργιό» βρέθηκε να είναι μάρτυρας ιστορικών γεγονότων στη πόλη του Ρεθύμνου και παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας του δεν φοβήθηκε όταν είδε να «πέφτουν» οι αλεξιπτωτιστές από τον ουρανό, ούτε και όταν τους συνάντησε μπροστά του έπειτα από λίγη ώρα.
Η εντυπωσιακή ιστορία του γενναίου πιτσιρικά έχει αφηγηθεί με τον πλέον λεπτομερή τρόπο από τον Ανδρέα Μανουρά (1911-1986), σε ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για την εθνική αντίσταση και τη μάχη της Κρήτης, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη δημόσια τηλεόραση το 1987:
«…Κατά τη διαδρομή από Ρέθυμνο προς τη Βιό για να τοποθετήσουμε το πολυβόλο προσκολλήθηκε μαζί μας ένας πιτσιρίκος γύρω στα 12 ίσως 13 ετών. Αφού ετοποθετήθη το πολυβόλο και ο σιτιστής μαζί με το στρατιώτη πήγαν σε άλλες αποστολές μαζί μου έμεινε ο πιτσιρίκος στον οποίο είχα στο μεταξύ δείξει πώς να μου γεμίζει ταινίες, αφού στο μεταξύ μας είχαν στείλει πυρομαχικά και τα αποτελέσματα που ήρθανε οφείλονται εν πολλοίς στην τροφοδοσία του πολυβόλου από τον πιτσιρίκο, ο οποίος με πολύ δραστηριότητα και ταχύτητα ετροφοδοτούσε το πολυβόλο το οποίο διαρκώς ελειτούργη…».
Με βάση ιστορική έρευνα, ο Γιώργος Κονταράτος γεννήθηκε κατά πάσα πιθανότητα το 1929 και είχε καταγωγή από τους Κονταράτους της Αγιάς οι οποίοι ήταν πριν από χρόνια κατά την βυζαντινή περίοδο επίλεκτοι στρατιώτες της φρουράς του Νικηφόρου Φωκά. Ο μικρός Γιώργος φαίνεται πως παρά την ηλικία του είχε μέσα του όση τόλμη και πατριωτισμό χρειαζόταν για να σταθεί απέναντι στους πάνοπλους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές!
Συγκίνηση απόλυτη όταν τέτοιες ιστορίες αποτελούν τις πιο σημαντικές καταγραφές του θάρρους των Κρητικών σε μάχες με μόνο «όπλο» την αγάπη για την πατρίδα…