ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
3 χρόνια χωρίς τον Γιάννη Μπεχράκη – 10 ιστορικές φωτογραφίες του θρυλικού φωτορεπόρτερ
Ήταν 2 Μαρτίου 2019 όταν ο βραβευμένος Έλληνας φωτορεπόρτερ, Γιάννης Μπεχράκης άφηνε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 59 ετών, ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Ανάμεσα στα αμέτρητα δημοσιεύματα της είδησης τις επόμενες ώρες, πολλά φωτογραφικά πρακτορεία τον χαρακτήριζαν ως έναν από τους πλέον διακεκριμένους φωτογράφους των τελευταίων δεκαετιών.
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr
Για τον Γιάννη Μπεχράκη, τα 30 χρόνια καριέρας που διένυσε, ήταν γεμάτα με τα πιο ταραχώδη γεγονότα ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία, έναν πολύ ισχυρό σεισμό στο Κασμίρ και την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011. Σε ολόκληρη αυτή την επαγγελματική πορεία, κέρδισε τον σεβασμό τόσο των συνεργατών του όσο και ολόκληρου του κόσμου για τις ικανότητές του και την γενναιότητά του».
O Γιάννης Μπεχράκης ήταν επί χρόνια επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters» στην Ελλάδα. Μέσα από τον φωτογραφικό του φακό του είχε «απαθανατίσει» χωρίς παύση τα σημαντικότερα πολιτικά, πολεμικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα των τελευταίων τριών δεκαετιών, όπως πολέμους, μεταναστευτικές και προσφυγικές κρίσεις, όπως βεβαίως και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα ανά τον κόσμο.
Τα στοιχεία του χαρακτήρα του που τον έκαναν να ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλούς άλλους φωτορεπόρτερ ήταν η ευαισθησία του, το σπάνιο ήθος και η ανθρωπιά του σε πολλές δύσκολες στιγμές. Όπως είχε πει μάλιστα ο ίδιος, αποφάσισε να ξεκινήσει την καριέρα του επειδή η φωτογραφία ως τέχνη τον έφερνε πιο κοντά σε αυτό που ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν να εκφράσουν οι άνθρωποι γύρω του.
Βραβεύτηκε πολλές φορές για τις φωτογραφίες του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το 2015 αναδείχθηκε ως ο «καλύτερος φωτογράφος της χρονιάς» για την εφημερίδα Guardian και το 2016 κέρδισε το σπουδαίο βραβείο Πούλιτζερ για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.
Βλέποντας το φωτογραφικό έργο που μας άφησε κληρονομιά ο Γιάννης Μπεχράκης, καταλαβαίνουμε όλοι πως ορισμένα «κλικ» πράγματι «παγώνουν» τον χρόνο και περνάνε στην ιστορία:
Πηγή φωτογραφιών: Πρακτορείο Reuters